Tratamentele epigenetice, vinovate de dezvoltarea tumorilor agresive

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Risc genetic
Risc genetic

Cercetătorii de la Institutul de Cercetare în Biomedicină din Barcelona au ajuns la concluzia că administrarea medicamentelor care inhibă factorii epigenetici trebuie făcute cu mare atenție.

Cancerul se dezvoltă ca urmare a acumulării de mutații în celulele noastre. Aceste mutații nu sunt distribuite uniform în cromozomii noștri, deci unele regiuni dețin mai mult decât altele.

Un studiu condus de cercetătorii de la Institutul pentru Cercetare în Biomedicină (IRB Barcelona) și publicat în revista Nature Cell Biology a examinat dacă deschiderea cromatinei (un complex format din ADN legat de proteine) este factorul care determină acumularea de mai multe sau mai puține mutații în anumite regiuni. Studiul concluzionează că medicamentele utilizate pentru a inhiba factorii epigenetici - a căror funcție este reglementată în funcție de dacă ADN-ul este mai deschis sau mai închis - pot modifica modelul și numărul de mutații pe care tumorile le acumulează, ceea ce „ar putea fi chiar în detrimentul pacienților”, afirmă cercetătorii.

Studiul subliniază că trebuie acordată o atenție deosebită acestor medicamente, întrucât, deși efectul lor anti-tumoral poate fi benefic inițial, poate declanșa dezvoltarea tumorilor mai agresive mai târziu.

Trebuie luați în considerare acești factori

Noi nu spunem că acest lucru se va întâmpla în fiecare caz, dar este ceva ce trebuie să fie studiat în profunzime înainte de a decide dacă medicamentele care vizează factorii epigenetice ar trebui să fie utilizate în practica clinica sau nu”, spune Salvador Aznar Benitah, șef al Laboratorului de Celule Stem și Cancer la IRB Barcelona, într-un material dat publicității de instituția de învățământ superior.

Această cercetare indică, de asemenea, că deschiderea cromatinei conduce la alterări genetice mari, cum ar fi duplicarea și pierderea diferitelor regiuni ale ADN-ului. Oamenii de știință au observat că, datorită acestui efect, la început celulele canceroase au fost slăbite și tumorile au încetat să crească atunci când factorii epigenetici au fost inhibați.

Această constatare vă va face să credeți că factorii epigeni sunt ținte terapeutice bune. Dar instabilitatea genomică care are loc a determinat apariția celulelor tumorale mutante, care au dezvoltat în cele din urmă tumori foarte agresive”, explică Alexandra Avgustinova, post-doctorand la IRB Barcelona și autor al articolului.

Acest studiu a fost realizat, în colaborare, de un laborator biomedical și un laborator de calcul. „Acest tip de colaborare este din ce în ce mai necesară pentru a studia genomul tumoral, cauzele mutațiilor tumorale și dezvoltarea de noi potențiale tratamente anti-canceroase”, explică Fran Supek, șeful Laboratorului de Genome Data Science din IRB Barcelona.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel