Tratamentul pentru cancerul de col uterin, aprobat. Identifică și atacă celulele canceroase

Monika Baciu |
Data publicării:
cancerul de col uterin - FOTO: Freepik@ joni3atmojo
cancerul de col uterin - FOTO: Freepik@ joni3atmojo

Tratamentul pentru cancerul de col uterin a primit aprobarea definitivă. Este un tratament care identifică și atacă celulele canceroase, fără a le afecta pe cele sănătoase. 

FDA a acordat aprobarea completă pentru medicamentul Pfizer destinat tratării cancerului de col uterin la pacienții ale căror stadii de boală au avansat după chimioterapie, a anunțat agenția luni. Tratamentul, Tivdak - un conjugat anticorp-medicament dezvoltat în colaborare cu Genmab A/S și Seagen - a primit aprobarea accelerată a FDA pentru aceeași indicație în 2021.

A fost adăugat în portofoliul de oncologie Pfizer anul trecut printr-un acord de achiziție în valoare de 43 de miliarde de dolari pentru Seagen, alături de alte terapii pentru cancerul țintit.

Aprobarea completă a reglementatorului de sănătate se bazează pe datele provenite dintr-un studiu de fază avansată care a inclus 502 pacienți. Studiul a testat Tivdak în comparație cu alegerea investigațională de chimioterapie la pacienții cu cancer de col uterin. Tivdak în studiu a demonstrat o reducere cu 30% a riscului de deces la pacienți, comparativ cu chimioterapia, transmite Reuters.

Vezi și: AVC-urile greu de diagnosticat. Simptomele, neclare. În ce parte a creierului se produc

Cum funcționează terapia

Cancer de col uterin - FOTO: Freepik

Tivdak este un medicament care funcționează ca un conjugat anticorp-medicament (ADC). ADC-urile sunt compuși care combină un anticorp cu un medicament toxic, astfel încât să poată identifica și să atace specific celulele canceroase, minimizând daunele colaterale asupra celulelor sănătoase.

Anticorpii din compoziția Tivdak sunt proiectați să se lege de anumite proteine sau antigene prezente pe suprafața celulelor canceroase. În cazul cancerului de col uterin, Tivdak poate viza antigenul numit "tumor-associated glycoprotein 72" (TAG-72), care este supraregulat pe anumite tipuri de celule canceroase.

Odată ce anticorpii Tivdak se leagă de celulele canceroase, ADC-ul este internalizat în interiorul acestora. Aici, medicamentul toxic este eliberat în celulă.

Medicamentul toxic acționează asupra celulelor canceroase, cauzându-le daune și, în cele din urmă, distrugerea lor. Acest lucru poate duce la moartea celulelor canceroase și la reducerea tumorii. Tivdak poate ajuta la oprirea sau încetinirea creșterii tumorilor și poate îmbunătăți supraviețuirea pacienților cu cancer de col uterin avansat.

Vezi și: Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Cancerul de col uterin, cum se manifestă

Cancerul de col uterin este o afecțiune care poate prezenta diverse manifestări, în funcție de stadiul și localizarea sa. În stadiile incipiente, cancerul de col uterin poate să nu producă simptome evidente, de aceea este important să se efectueze screening-uri regulate pentru depistarea precoce a acestuia. 

Sângerare vaginală anormală: Sângerările intermenstruale sau sângerările vaginale după actul sexual pot fi semne ale cancerului de col uterin. De asemenea, sângerările după menopauză pot fi un semn de avertizare.

Scurgere vaginală neobișnuită: Descărcarea vaginală care poate fi apoasă, cu miros neplăcut sau poate conține sânge poate fi un semn al cancerului de col uterin.

Durere pelvină sau disconfort: Durerea în zona pelviană sau în zona inferioară a abdomenului poate apărea în stadiile avansate ale cancerului de col uterin. Această durere poate fi constantă sau se poate agrava în timpul actului sexual sau a mișcărilor intestinale.

Probleme urinare: Dacă cancerul de col uterin se extinde și afectează vezica urinară, pot apărea simptome precum urinare frecventă, durere la urinare sau sângerare în urină.

Probleme intestinale: Uneori, cancerul de col uterin avansat poate apărea cu probleme intestinale, cum ar fi constipația persistentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel