EXCLUSIV Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Carnea de miel poate fi un mediu potențial pentru bacterii sau paraziți, așa cum se întâmplă cu multe alte tipuri de carne.
Carnea, deși o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, poate fi și un mediu potențial pentru agenți patogeni, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Expertii în sănătate atrag atenția asupra importanței sursei de carne și a condițiilor de depozitare și manipulare a acesteia. Este recomandabil să procurăm carnea de la surse verificate, unde se poate asigura o trasabilitate a produselor și condiții corespunzătoare de depozitare și refrigerare.
Cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel
Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel.
Printre agenții infecțioși care pot fi prezenți în carne se numără bacteriile precum Salmonella, E. coli și Listeria monocytogenes, dar și paraziți cum ar fi Toxoplasma gondii. Însă, o preparare termică corespunzătoare poate elimina aceste riscuri.
"În general, alimentele care au proteine de origine animală, carnea, ouăle, există riscuri. În ceea ce privește carnea, aici lucrurile stau mai îngrijorător. Ar fi de dorit să cumpărăm carnea din surse verificate, adică nu neaparat de la o tejghea unde nu știm de când provin alimentele respective și, mai ales, în ce condiții sunt ținute ca refrigerare alimentele respective.
Dacă ar fi vorba să ne gândim la o serie de agenți infecțioși care pot fi prezenți în carne, prin contaminare și nu mă refer la prospețime, o preparare termică îndepărtează un astfel de pericol", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Tipul de demență care provoacă îngrijorare. Avertisment: Își pierd toate abilitățile
Cum putem preveni îmbolnăvirea
Este esențial să gătim carnea la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge agenții patogeni. Se recomandă să folosim un termometru de carne pentru a ne asigura că temperatura internă a cărnii atinge nivelul corespunzător pentru a fi considerată sigură pentru consum.
În plus, igiena riguroasă în timpul manipulării și pregătirii cărnii este crucială pentru a preveni contaminarea încrucișată și transmiterea agenților patogeni. Spălarea mâinilor, ustensilelor și suprafețelor de lucru înainte și după contactul cu carnea crudă este obligatorie pentru a asigura siguranța alimentară.
Cum se manifestă infecția cu Salmonella
Carne de miel - FOTO: Freepik@Daraz
Infecția cu Salmonella, cunoscută sub numele de salmoneloză, poate produce o varietate de simptome neplăcute. Acestea pot apărea la câteva ore sau la câteva zile după ingestia bacteriilor Salmonella și pot varia în intensitate de la ușoare la severe.
Simptomele principale sunt:
Dureri abdominale: Acestea pot varia de la moderate la severe și pot fi localizate în diferite zone ale abdomenului.
Diaree: Diareea este un simptom comun al infecției cu Salmonella și poate fi moderată sau severă. De obicei, diareea este apoasă și poate conține sânge sau mucus.
Febră: Infecția cu Salmonella poate provoca febră, care poate fi moderată sau înaltă, și poate fi însoțită de frisoane și transpirație.
Grețuri și vărsături: Aceste simptome pot apărea în unele cazuri de salmoneloză și pot contribui la deshidratare.
Dureri de cap și stări de oboseală: Infecția cu Salmonella poate provoca și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerile de cap și stările de oboseală sau epuizare.
-
Osteoporoza, o boală tăcută care nu trebuie ignorată20.10.2025, 17:22
-
Terapia care reduce colesterolul cu aproape 50%20.10.2025, 17:01
-
-
-
Cum apar monturile și cum le tratezi corect. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Generează complicații
Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
Cum ajută suportul psihologic pacienții oncologici. Dr. Lucia Stănculeanu explică rolul psihologului și psihiatrului în oncologie
Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
Ce înseamnă, de fapt, menopauza. Dr. Virginia Țârlea: Orice femeie trebuie să știe asta
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
Terapia care regenerează celulele. Dr. Mihai Băican: E medicament
Medicina regenerativă revoluționează tratamentele moderne prin puterea oxigenului, de la vindecarea celulelor la reducerea inflamațiilor.