EXCLUSIV Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri
Carnea de miel poate fi un mediu potențial pentru bacterii sau paraziți, așa cum se întâmplă cu multe alte tipuri de carne.
Carnea, deși o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, poate fi și un mediu potențial pentru agenți patogeni, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Expertii în sănătate atrag atenția asupra importanței sursei de carne și a condițiilor de depozitare și manipulare a acesteia. Este recomandabil să procurăm carnea de la surse verificate, unde se poate asigura o trasabilitate a produselor și condiții corespunzătoare de depozitare și refrigerare.
Cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel
Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel.
Printre agenții infecțioși care pot fi prezenți în carne se numără bacteriile precum Salmonella, E. coli și Listeria monocytogenes, dar și paraziți cum ar fi Toxoplasma gondii. Însă, o preparare termică corespunzătoare poate elimina aceste riscuri.
"În general, alimentele care au proteine de origine animală, carnea, ouăle, există riscuri. În ceea ce privește carnea, aici lucrurile stau mai îngrijorător. Ar fi de dorit să cumpărăm carnea din surse verificate, adică nu neaparat de la o tejghea unde nu știm de când provin alimentele respective și, mai ales, în ce condiții sunt ținute ca refrigerare alimentele respective.
Dacă ar fi vorba să ne gândim la o serie de agenți infecțioși care pot fi prezenți în carne, prin contaminare și nu mă refer la prospețime, o preparare termică îndepărtează un astfel de pericol", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Tipul de demență care provoacă îngrijorare. Avertisment: Își pierd toate abilitățile
Cum putem preveni îmbolnăvirea
Este esențial să gătim carnea la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge agenții patogeni. Se recomandă să folosim un termometru de carne pentru a ne asigura că temperatura internă a cărnii atinge nivelul corespunzător pentru a fi considerată sigură pentru consum.
În plus, igiena riguroasă în timpul manipulării și pregătirii cărnii este crucială pentru a preveni contaminarea încrucișată și transmiterea agenților patogeni. Spălarea mâinilor, ustensilelor și suprafețelor de lucru înainte și după contactul cu carnea crudă este obligatorie pentru a asigura siguranța alimentară.
Cum se manifestă infecția cu Salmonella

Carne de miel - FOTO: Freepik@Daraz
Infecția cu Salmonella, cunoscută sub numele de salmoneloză, poate produce o varietate de simptome neplăcute. Acestea pot apărea la câteva ore sau la câteva zile după ingestia bacteriilor Salmonella și pot varia în intensitate de la ușoare la severe.
Simptomele principale sunt:
Dureri abdominale: Acestea pot varia de la moderate la severe și pot fi localizate în diferite zone ale abdomenului.
Diaree: Diareea este un simptom comun al infecției cu Salmonella și poate fi moderată sau severă. De obicei, diareea este apoasă și poate conține sânge sau mucus.
Febră: Infecția cu Salmonella poate provoca febră, care poate fi moderată sau înaltă, și poate fi însoțită de frisoane și transpirație.
Grețuri și vărsături: Aceste simptome pot apărea în unele cazuri de salmoneloză și pot contribui la deshidratare.
Dureri de cap și stări de oboseală: Infecția cu Salmonella poate provoca și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerile de cap și stările de oboseală sau epuizare.
-
-
-
De ce te trezești înainte să sune alarma: explicația ceasului biologic21.12.2025, 13:16
-
Bagaj inteligent: ce să lași acasă și ce să împachetezi pentru zbor21.12.2025, 11:30
-
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Dependența explicată de dr. Adrian Atasiei: criterii, diferența dintre consum ocazional și comportament compulsive
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
EXCLUSIV Cum să scapi de monturi. Dr. Codrin Huszar (SANADOR): Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
EXCLUSIV Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
