EXCLUSIV Boala pe care o poți face din cauza cărnii de miel. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Există riscuri

Carnea de miel poate fi un mediu potențial pentru bacterii sau paraziți, așa cum se întâmplă cu multe alte tipuri de carne.
Carnea, deși o sursă valoroasă de proteine și nutrienți, poate fi și un mediu potențial pentru agenți patogeni, punând în pericol sănătatea consumatorilor. Expertii în sănătate atrag atenția asupra importanței sursei de carne și a condițiilor de depozitare și manipulare a acesteia. Este recomandabil să procurăm carnea de la surse verificate, unde se poate asigura o trasabilitate a produselor și condiții corespunzătoare de depozitare și refrigerare.
Cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel
Prof. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum ne poate îmbolnăvi carnea de miel.
Printre agenții infecțioși care pot fi prezenți în carne se numără bacteriile precum Salmonella, E. coli și Listeria monocytogenes, dar și paraziți cum ar fi Toxoplasma gondii. Însă, o preparare termică corespunzătoare poate elimina aceste riscuri.
"În general, alimentele care au proteine de origine animală, carnea, ouăle, există riscuri. În ceea ce privește carnea, aici lucrurile stau mai îngrijorător. Ar fi de dorit să cumpărăm carnea din surse verificate, adică nu neaparat de la o tejghea unde nu știm de când provin alimentele respective și, mai ales, în ce condiții sunt ținute ca refrigerare alimentele respective.
Dacă ar fi vorba să ne gândim la o serie de agenți infecțioși care pot fi prezenți în carne, prin contaminare și nu mă refer la prospețime, o preparare termică îndepărtează un astfel de pericol", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Tipul de demență care provoacă îngrijorare. Avertisment: Își pierd toate abilitățile
Cum putem preveni îmbolnăvirea
Este esențial să gătim carnea la temperaturi suficient de ridicate pentru a distruge agenții patogeni. Se recomandă să folosim un termometru de carne pentru a ne asigura că temperatura internă a cărnii atinge nivelul corespunzător pentru a fi considerată sigură pentru consum.
În plus, igiena riguroasă în timpul manipulării și pregătirii cărnii este crucială pentru a preveni contaminarea încrucișată și transmiterea agenților patogeni. Spălarea mâinilor, ustensilelor și suprafețelor de lucru înainte și după contactul cu carnea crudă este obligatorie pentru a asigura siguranța alimentară.
Cum se manifestă infecția cu Salmonella
Carne de miel - FOTO: Freepik@Daraz
Infecția cu Salmonella, cunoscută sub numele de salmoneloză, poate produce o varietate de simptome neplăcute. Acestea pot apărea la câteva ore sau la câteva zile după ingestia bacteriilor Salmonella și pot varia în intensitate de la ușoare la severe.
Simptomele principale sunt:
Dureri abdominale: Acestea pot varia de la moderate la severe și pot fi localizate în diferite zone ale abdomenului.
Diaree: Diareea este un simptom comun al infecției cu Salmonella și poate fi moderată sau severă. De obicei, diareea este apoasă și poate conține sânge sau mucus.
Febră: Infecția cu Salmonella poate provoca febră, care poate fi moderată sau înaltă, și poate fi însoțită de frisoane și transpirație.
Grețuri și vărsături: Aceste simptome pot apărea în unele cazuri de salmoneloză și pot contribui la deshidratare.
Dureri de cap și stări de oboseală: Infecția cu Salmonella poate provoca și alte simptome neplăcute, cum ar fi durerile de cap și stările de oboseală sau epuizare.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Cum aleg medicii tratamentul care îți poate salva viața în cancer
Spitalele primesc mai mulți bani pentru salarii decât pentru tratamente. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Nu se încurajează munca
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.
Ispitele de la Insula Iubirii ajung să dezvolte "tricupluri" în viața reală. Psihologul Radu Leca, avertisment
Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
Psihoterapeutul Ioana Milea, la ”Dr.Psy”, live la DC Medical, DCNews și DCNewsTV
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Pericolul invizibil al sezonului cald. La ce să fii atent dacă mergi la mare sau piscină
Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
Cum previi formarea pietrelor la rinichi cu un simplu obicei zilnic
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Testul care îți arată dacă faci cancer. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Cifre impresionante
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Parteneriat real pentru sănătate. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb): Am adus milioane. Nu cerem cadouri, ci facilități fiscale
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.