Tulcea, bilanț 2019: 34 de persoane internate pentru consum substanțe psihoactive

Adisa Codruț / 07 feb 2020 / 18:41
Substanțele psihotrope sunt medicamente care-ți afectează mintea și comportamentul
Substanțele psihotrope sunt medicamente care-ți afectează mintea și comportamentul

34 de persoane din județul Tulcea au ajuns la spital, în 2019, în urma consumului unor substanțe psihoactive, iar autoritățile atrag atenția că numărul real al consumatorilor este mult mai mare.

Coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA), Alina Matei, a declarat, în timpul prezentării bilanțului activității din 2019, că anul trecut Spitalul Județean de Urgență a raportat 34 de cazuri de consum de substanțe psihoactive, în 24 dintre ele fiind vorba de persoane de sex masculin.

„Cea mai mică persoană avea 12 ani, era o persoane de sex feminin care a consumat substanțe necunoscute, iar cea mai în vârstă a avut 65 de ani, a fost femeie și a consumat medicamente pentru tratament psihiatric", a menționat Matei, citată de Agerpres.

În majoritatea cazurilor, respectiv 13, autoritățile nu au putut menționa substanța consumată de persoanele internate.

La rândul lui, procurorul șef al Biroului Teritorial Tulcea al DIICOT, Ion Băetrău, a anunțat că au fost trimise în judecată 21 de persoane.

„Trebuie să avem în vedere faptul că la un traficant de droguri avem cel puțin 10 consumatori. Sunt foarte mulți însă care fie nu sunt depistați, fie, în cazul consumatorului, nu se adresează CPECA", a precizat procurorul-șef Băetrău.

Potrivit raportului CPECA, anul trecut 36 de persoane s-au adresat biroului din Tulcea solicitând servicii de consiliere, asistență socială și informații, iar patru dintre ele erau minore.

De asemenea, angajații Centrului, alături de voluntari, au derulat mai multe programe de informare atât în unitățile de învățământ, cât și la evenimentele publice, numărul total al beneficiarilor fiind de 16.973, majoritatea elevi.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy