Un secretar de stat britanic și-a dat demisia pentru că nu a reușit să oprească fraudele legate de COVID-19. Fraudele ajung la 5 miliarde de lire sterline

Dana Lascu |
Data publicării:
Theodore Agnew. Foto: Prirnt screen / Evening Standard
Theodore Agnew. Foto: Prirnt screen / Evening Standard

Theodore Agnew, secretar de stat în Ministerul Finanțelor de la Londra, care era însărcinat cu supravegherea cheltuielilor și reducerea fraudei, și-a dat, luni, demisia, după ce a dezvăluit fraude masive care au implicat împrumuturi guvernamentale de urgență care au fost acordate companiilor în timpul pandemiei COVID.

Într-un discurs susținut în Camera Lorzilor, din care face parte, reprezentând Partidul Conservator, Theodore Agnew, care era secretar de stat din februarie 2020, a declarat că ministerul britanic al finanțelor pare să aibă „puține cunoștințe sau interes” în ceea ce privește impactul fraudei asupra societății britanice.

Theodore Agnew s-a adresat Camerei Lorzilor pentru a aduce clarificări cu privire la fraude care ar putea ajunge la 5 miliarde de lire sterline legate de împrumuturi în timpul pandemiei COVID. Demisia sa a fost primită cu aplauze în cameră, fiind salutată atât de colegii săi conservatori, cât și de cei laburiști, ca fiind un semn de rară integritate.

Peste 47 de miliarde de lire sterline au fost acordate de Guvernul britanică pentru peste 1,1 milioane de întreprinderi mici, în cadrul schemei guvernamentale de împrumut de recuperare (BBLS), menită să salveze întreprinderile mici aflate în pericol în timpul pandemiei. Schema a fost cea mai mare componentă a programului de împrumuturi Covid-19 susținut de stat, program care se ridică la  77 de miliarde de lire sterline.

Oficiul Național de Audit și BEIS au estimat că până la 5 miliarde de lire sterline ar putea fi fraudate de cei care au profitat de controalele slabe care au fost incluse în BBLS.

Agnew, un fost om de afaceri și fondator al fondului de capital privat Somerton Capital, a susținut că guvernul britanic, care fusese de acord să garanteze pe deplin împrumuturile în BBLS, a rambursat până acum băncilor aproape 1 miliard de lire sterline pentru împrumuturile care au fost neplatite, cu mai mult de un trimestru estimat a fi fraudulos, notează Financial Times.

„Supravegherea din partea Departamentului pentru Afaceri și a Băncii Britanice de Afaceri a fost de-a dreptul deplorabilă”, a spus el.

Potrivit demisionarului, s-au făcut „greșeli de începător”, cum ar fi acordarea de împrumuturi pentru mai mult de o mie de companii care „nici măcar nu erau în afaceri când a apărut COVID-19”, arată Agerpres citând AFP și Reuters.

„Având în vedere că sunt ministrul pentru combaterea fraudei, ar fi necinstit din partea mea să rămân într-o funcție pe care nu sunt capabil să o fac cum trebuie”, a spus el, explicându-și demisia din funcția de secretar în Ministerul Finanțelor și din cabinetul primului ministru.

Biroul primului ministru a declarat că frauda este "inacceptabilă".

În decembrie, Biroul Național de Audit, care controlează cheltuielile din sectorul public, a evidențiat "nivelul ridicat" de fraudă în cadrul unui program de împrumut de urgență, estimat de guvern la 4,9 miliarde de lire sterline, calificând drept "inadecvate" eforturile executivului de a recupera o parte din această sumă.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel