Urechile înfundate: de ce se întâmplă și 10 moduri în care le desfunzi

Dana Lascu |
Data publicării:

Aveți urechile înfundate? Iată ce poate duce la înfundarea lor, 10 moduri în care le desfunzi și simptomele care-ți arată că ai o problemă gravă și trebuie să mergi la doctor: 

Sunetele devin înăbușite când ai răcit? Urechile parcă sunt închise după ce ai făcut baie? Înfundarea urechilor este o afecțiune enervantă care poate îngreuna auzul. În timp ce o ureche înfundată poate indica o infecție a urechii, aceasta ar putea fi, de asemenea, un semn de acumulare de ceară, o modificare a presiunii aerului sau o infecție a sinusurilor. Odată ce ați descoperit ce a dus la apariția urechilor înfundate starea va fi mai ușor de tratat și, probabil, vei putea preveni repetarea acesteia în viitor.

Simptomele urechilor înfundate

Urechile înfundate cauzează de obicei iritații sau disconfort sub forma unei senzații de plin în urechi și a auzului înăbușit. De obicei nu provoacă durere, decât în cazul în care suferiți de o infecție a urechii. Urechile înfundate pot, însă, duce la amețeli, deci asigurați-vă că nu efectuați mișcări rapide dacă vă confruntați cu acest simptom.

Cauzele urechilor înfundate

Deși pot exista mai mulți factori în spatele urechilor înfundate, cea mai frecventă cauză este congestionarea sinusurilor. Întrucât sinusurile sunt conectate la urechi, atunci când sunt gongestionate mucusul se poate scurge în canalul urechii, afectând presiunea din interior. Fie că suferiți de alergii, curgerea nasului, congestia și infecțiile sinusurilor, toate sunt cauze frecvente pentru urechile înfundate.

Alte cauze:

O tumoră: Un neurom acustic este o creștere necanceroasă care se dezvoltă încet de-a lungul anilor. Se dezvoltă pe nervul cranian care leagă urechea internă de creier. Pe măsură ce cresc, aceste tumori pot apăsa pe nervii cranieni din apropiere. Primele simptome pe care oamenii le observă de obicei sunt: pierderea treptată a auzului, urechea înfundată și țiuitul în ureche.

Altitudine mare: Ai fost vreodată într-un lift sau într-un avion ori ai făcut scufundări și ți s-au înfundat urechile? De vină e schimbarea rapidă a presiunii aerului.

Blocarea tubului Eustachian sau infecția urechii Tubul Eustachian (cunoscut și sub numele de tub auditiv, care leagă nazofaringele de urechea medie). Aceste blocaje sunt de obicei cauzate de alergii, răceală, gripă, infecție sinusală sau o problemă structurală la nivelul urechii. Acest tip de blocaj poate provoca cu ușurință infecții

Dopurile de ceară formate în urechi: Ceara secretată în urechi este neplăcută și lipicioasă, dar este esențială pentru o bună sănătate a urechii. Când se acumulează și devine uscată, poate provoca o ureche înfundată, împreună cu dureri de urechi și amețeli. 

Urechea înotătorului: Pentru unii, înotul poate provoca o infecție a urechii. Apa care rămâne în ureche după înot poate înfunda urechile. De asemenea, cunoscut sub numele de urechea înotătorului, acest blocaj poate încuraja dezvoltarea infecției de la bacterii sau ciuperci.

10 metode de a scăpa de urechile înfundate

O ureche înfundată se va debloca adesea pe măsură ce presiunea se reglează sau este eliminată apa din ea. Iată câteva metode de a le desfunda:

1. Bea multe lichide - Cu cât consumi mai multe lichide, cu atât mucusul din sinusuri este mai subțire. Acest lucru încurajează mucusul să se scurgă în loc să se acumuleze.

2. Luați un decongestionant - Deoarece cauza principală a urechii înfundate este congestia sinusală, consultați medicul, care vă poate indica un medicament sau un spray nazal. 

3. Păstrați pasajele nazale umede - Poate ajuta la ameliorarea presiunii și a durerii. Folosiți un spray nazal salin de mai multe ori pe zi. 

4. Suflă-ți nasul - Fii blând când îți sufli nasul, astfel încât să nu forțezi mucusul înapoi în pasajul nazal, ceea ce poate duce la infecție. Blochează o nară și suflă prin cealaltă parte. Apoi repetă cu cealaltă.

5. Nu face prea cald sau prea rece în casă - Temperaturile extreme pot înrăutăți sinusurile și problemele urechii înfundate. Evitați să vă încălziți sau să vă răciți prea mult dacă urechile vă deranjează. 

6. Stai drept - Înclinarea înainte va determina agravarea presiunii sinusurilor și a urechii. 

7. Evită viciile - cafeina, alcoolul, sarea și tutunul trebuie evitate, deoarece sunt diuretice și pot modifica circulația, care poate afecta urechile.

8. Manevra Valsalva - Această manevră implică forțarea unei expirații împotriva unei căi respiratorii închise. Iată cum să o faceți:

a. Respiră adânc

b. Țineți-vă de nas

c. Expirați expirând încet și ușor prin nas.

9. Îndepărtați apa blocată în urechi - Introduceți un deget arătător curat în ureche și mișcați-l ușor în sus și în jos pentru a ajuta la îndepărtarea apei blocate. Sau săriți pe piciorul corespunzător urechii înfundate (într-un picior).

10. Îndepărtați dopurile de ceară - Utilizați un picurător pentru a adăuga câteva picături (maxim trei) de ulei mineral cald, ulei pentru bebeluși sau apă oxigenată la urechea înfundată. Dacă nu reușiți să eliminați astfel dopurile, mergeți la doctor. 

Când te duci la doctor din cauza urechilor înfundate

În cele mai multe cazuri, o ureche înfundată se va rezolva în timp. Dar dacă suferința si aveți următoarele simptome, mergeți la doctor!

- Febră,
- Durere în cap, față sau ureche,
- Umflături la nivelul capului, feței sau urechii,
- Simptomele care reapar sau durează peste o săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel