Vaccinare, imunitatea de grup îi protejează și pe cei nevaccinați

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin
Vaccin

Sezonul de gripă, care este în toi, ruinează imunitatea, motiv pentru care autoritățile de sănătate îi îndeamnă pe toți cei aflați în grupele de risc să se vaccineze. Un motiv principal pentru care medicii pledează pentru vaccinare este că astfel se pot proteja mai multe persoane de gripă, reducând riscul pentru familie, colegi și toți ceilalți din jur. 

Imunitatea de grup, denumită şi „imunitatea comunităţii”, este cea care protejează toți membrii unei comunităţi de o anumită boală. Dacă suficient de multe persoane se vaccinează contra unei anumite boli, devine mai greu pentru acea boală să afecteze un procent mare din comunitatea respectivă. Într-o zonă în care mulți oameni sunt vaccinați, numărul celor care se îmbolnăvesc este mult mai mic și germeni din jur sunt mai puțini și se răspândesc mai greu.

,,Întregul principiu este că dacă faci un vaccin unui pacient, îl protejezi de infectare, dar împiedici să transmită boala și altor persoane", a declarat Michael Brady, director asociat la Spitalul Nationwide pentru Copii din Columbus și membru al diviziei spitalelor de boli infecțioase.

Imunitatea  comunității ajută inclusiv la protecția persoanelor care nu pot fi vaccinate, deoarece sistemul lor imunitar este slab și vaccinurile le pot face rău. Acestea includ copiii, persoanele cu alergii la vaccinuri și oricine are o boală care suprimă imunitatea, cum ar fi HIV sau cancerul.

 De ce vaccinurile sunt atât de importante

,,Cu cât este mai contagioasă o boală, cu atât este mai mare procentul de persoane care trebuie să fie vaccinate. Pentru a obține imunitate împotriva rujeolei, de exemplu, 93-95% dintre persoanele dintr-o comunitate trebuie să fie vaccinate. Cu alte cuvinte, aproximativ 95 din 100 de oameni trebuie să facă vaccinul pentru a preveni boala. Când prea puțini oameni sunt vaccinați, bolile care au dispărut cu ani în urmă pot reveni. Acest lucru se datorează faptului că bolile care nu mai există aici se răspândesc și în alte țări”, a spus Brady.

Potrivit specialistului, oamenii din alte țări poartă boli atunci când călătoresc. Și aceste boli se pot răspândi în zone în care ratele de vaccinare sunt scăzute. În 2014, un focar rujeolic, care a început la Disneyland din California, a condus la 147 de cazuri în șapte state, alături de Mexic și Canada.

Protecția oferită de vaccinuri poate să se estompeze cu timpul. De pildă, vaccinul cu pertussis începe să devină mai puțin eficient după 2 ani de la vaccinare, la fel și cu vaccinul conjugat meningococ care protejează împotriva meningitei. Unele vaccinuri sunt mai bune la producerea imunității de grup decât altele. Vaccinul rujeolic, urlian și rubeolic (MMR) este de 97% eficient în prevenirea rujeolei. Vaccinul împotriva gripei este puțin diferit. Este doar în 40% până la 60% eficient în orice an, asta pentru că uneori tulpinile de virus din vaccin nu se potrivesc exact cu virusul care se răspândește.

Nu te baza pe comunitate

S-ar putea să vă gândiți: ,,Dacă mă protejează imunitatea comunității, de ce trebuie să fiu vaccinat? Vaccinurile sunt încă cea mai bună cale de a vă proteja și puteți călătoriți într-o zi într-un loc unde acoperirea cu vaccinuri nu este atât de mare”, a precizat Michael Brady, conform WebMD.com.

În ceea ce privește vaccinul împotriva gripei, chiar dacă nu este perfect, el împiedică milioane de oameni să facă boala. Acest lucru este deosebit de important în special pentru cei care au peste 65 de ani sau suferă de alte boli.

,,Vaccinul antigripal este, de asemenea, bun pentru a proteja grupuri mici de persoane - cum ar fi cele din casă, de la birou sau școală. Când vă vaccinați, ajutați o rudă adultă mai în vârstă care are o boală cronică sau un copil prea tânăr să se vaccineze, evitați să se îmbolnăvească”, a  mai spus directorul Spitalului Nationwide pentru Copii din Columbus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel