Vaccinarea contra HPV la persoanele deja infectate? Vezi ce spun specialiștii

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccinul contra HPV
Vaccinul contra HPV

Vaccinarea contra HPV, în condițiile în care o persoană este deja infectată, nu este imposibilă. Condiția este ca virusul cu care este infectată persoana să nu fie unul dintre cele patru tulpini pe care le acoperă vacinul.

Există 30, până la 40 de tulpini de papilomavirus uman (HPV) cu transmitere sexuală, spun specialiștii de la Harvard Health Publishing. Vaccinul existent vizează cele patru tulpini cele mai strâns legate de cancerul de col uterin și de verucile genitale.

Pentru femeile care nu sunt deja infectate cu aceste tulpini, vaccinul este aproape 100% eficient la prevenirea verucilor genitale și a leziunilor canceroase sau precanceroase ale colului uterin. De aceea, oficialii din domeniul sănătății publice recomandă ca fetele cu vârste cuprinse între 11 și 12 ani să fie vaccinate - înainte de a deveni active sexual.

Dar vaccinul oferă, de asemenea, o anumită protecție pentru femeile HPV pozitive, reducând leziunile cervicale cu 17% și condiloamele genitale cu 35%. Femeile HPV pozitive, de obicei, nu sunt infectate cu toate cele patru tulpini vizate. În studiile clinice, cele infectate cu una sau mai multe dintre aceste tulpini înainte de vaccinare au fost protejate împotriva celor rămase.

Vaccinul, util și împotriva tulpinilor pentru care nu a fost proiectat

Vaccinul poate, de asemenea, să acționeze împotriva tulpinilor pentru care nu a fost proiectat, potrivit unui studiu care a implicat 9.000 de femei în studiile inițiale de vaccinare.

Aceasta nu numai că a împiedicat infectarea cu cele patru tulpini HPV pe care le vizează, dar a redus de asemenea cu 38% numărul de leziuni precanceroase cauzate de alte 10 tulpini.

Majoritatea femeilor cu vârsta sub 30 de ani, elimină infecția HPV pe cont propriu în câteva luni sau ani. Dar dacă vă decideți să faceți vaccinul, realizați că nu va elimina infecția HPV existentă.

De asemenea, vaccinul nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV, deci chiar dacă sunteți vaccinat, va trebui totuși să aveți teste regulate de Papanicolau și examene pelvine. În cele din urmă, nu știm cât timp vaccinul este eficient; cele mai lungi studii până în prezent au durat doar aproximativ cinci ani.

Articolul integral poate fi citit AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel