Vaccinul Covid-19 și femeile cu endometrioză. Dr. Voicu Simedrea: Există o singură contraindicație relativă

Irina Radu |
Data publicării:

Dr. Voicu Simedrea, Fondator Endo Institute, Centru de excelență în endometrioză, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre vaccinarea împotriva Covid-19 în rândul femeilor cu endometrioză. Medicul a explicat care sunt contraindicațiile și dacă acestea exista când vorbim despre vaccinul Covid-19 în rândul pacientelor cu această afecțiune.

Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este una dintre principalele cauze a infertilității feminine. Boala presupune dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, iar la pacientele cu stadiul 3 sau 4 de boală, intervenții chirurgicale numeroase și chiar infertilitate. 

Anca Murgoci (DC News): Este indicat ca o femeie cu endometrioză să se vaccineze anti-Covid-19?

Dr Voicu Simedrea: Da, este indicat ca femeile cu endometrioză să se vaccineze, la fel ca orice altă pacientă întrucât pericolele pe care le evită prin vaccinare sunt substanțiale și nu există dovezi care să contraindice vaccinarea la persoanele cu endometrioză sau la paciente cu boli autoimune. Mai mult, există studii care demonstrează eficiența utilizării acestei metode de tratament a vaccinării ARN mesager la pacienții cu boli autoimune. 

Există totuși o contraindicație în rândul femeilor cu endometrioză și vaccinul Covid-19. Singura contraindicație relativă este ca, după vaccinare, timp de patru săptămâni, femeile să conceapă.  

Anca Murgoci (DC News): Sunt mai expuse femeile cu endometrioză decât femeile care nu au această boală să facă o formă gravă de Covid-19? 

Dr Voicu Simedrea: Nu există studii în acest sens. Având în vedere că aceste paciente au un status imunitar modificat în sensul unei reacții autoimune exagerate, există riscul ca ele să dezvolte o reacție autoimună la infecția cu noul coronavirus și, astfel, să dezvolte o formă mai gravă de boală.

Citește continuarea interviului cu medicul Voicu Simedrea pe DCNEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel