Vaccinul Moderna, nou EFECT SECUNDAR! Apare pe piele și poate fi confundat cu o altă boală!

Dana Lascu |
Data publicării:
Reacții întârziate vaccin Moderna. Foto: NEJM.com
Reacții întârziate vaccin Moderna. Foto: NEJM.com

Unele persoane cărora li s-a administrat vaccinul Moderna COVID-19 au dezvoltat o reacție pe piele, care poate apărea la mai mult de o săptămână după ce au făcut vaccinul, arată noi cercetări.

Unele dintre persoanele care fac vaccinul Moderna pot prezenta o reacție cutanată la locul injectării , sub forma unei pete mari, de culoare roșie, uneori crescută în relief, cu mâncărime sau dureroasă, potrivit cercetătorilor de la Massachusetts General Hospital (MGH) din Boston.

Deși reacția a fost văzută în studiile clinice, nu ar trebui să descurajeze oamenii să facă vaccinul Moderna, au spus ei. 

„Fie că ați avut imediat o erupție la locul injectării sau această reacție cutanată întârziată, niciuna dintre afecțiuni nu ar trebui să vă împiedice să faceți a doua doză de vaccin”, a spus autorul studiului, dr. Kimberly Blumenthal, care este co-director al Programului Clinic de Epidemiologie în Divizia de reumatologie, alergie și imunologie la MGH.

Descoperirile au fost publicate în New England Journal of Medicine (link direct raport).

„Scopul nostru imediat este de a face medicii și alți furnizori de îngrijire să fie conștienți de această posibilă reacție întârziată, astfel încât aceștia să nu fie alarmați, ci bine informați pentru a-și sfătui pacienții în consecință”, a spus Blumenthal într-un comunicat de presă al spitalului.

Ea a declarat că propriul grup clinic a văzut și a raportat 12 pacienți cu astfel de reacții. Dintre acestea, simptomele au început la între patru și 11 zile după vaccinare.

Potrivit dr. Erica Shenoy, șef asociat al unității de control al infecțiilor din spital, această reacție cutanată întârziată „ar putea fi confundată - de către clinici și pacienți deopotrivă - cu o infecție a pielii. Totuși, aceste tipuri de reacții nu sunt infecții și nu trebuie tratate cu antibiotice”.

Simptomele dispar de obicei într-o săptămână. Dintre pacienții din studiu, jumătate au avut o reacție după a doua doză - la aproximativ 48 de ore după vaccinare. Rezultatele au arătat că niciun pacient nu a avut o reacție la a doua doză care să fi fost mai severă decât reacția lor la prima doză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel