Vaccinuri, un mare chirurg face lumină! Miturile sunt periculoase

Dana Lascu |
Data publicării:

Cât de sigure sunt în ziua de azi mult-blamatele vaccinuri și de ce trebuie ele făcute, a explicat, la Interviurile DC MEDICAL, un mare chirurg român, care a salvat viețile a mii de copii de-a lungul carierei.

Invitat la Interviurile DC MEDICAL, prof.dr. Dan Mircea Enescu, vicepreședinte al Academiei de Științe Medicale și președintele Societății de Arsuri a Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, a vorbit și despre bolile infecțioase transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În România, legea vaccinării stă în sertarele unor comisii din Camera Deputaților de anul trecut din noiembrie, iar curentul anti-vaccinare e tot mai vocal. Vaccinuri avem, cu oarecare sincope ce e drept, dar dăunătoare sunt acele voci care s-au ridicat contra lor. În același timp, însă, pericolul - spune medicul - e din ce în ce mai mare.  

Și bolile pot călători cu avionul

Gândiți-vă, în momentul acesta când sute de mii de oameni se plimbă dintr-o parte în alta, că nimeni nu te întreabă la graniță, te întreabă – în cel mai rău caz – unde te duci”, atrage atenția chirurgul asupra ușurinței cu care o boală infecțioasă transmisibilă poate fi dusă dintr-o parte în alta a globului. 

Prof.dr. Dan Mircea Enescu, care a participat la jumătatea lunii octombrie la Summitul Mondial al Sănătății de la Berlin, a vorbit la Interviurile DC MEDICAL și despre paradoxurile românești: vaccinurile sunt disponibile, dar multe voci s-au ridicat în ultimii ani contra lor, fără a avea însă o bază științifică și în ciuda tuturor studiilor făcute care le demonstrează eficiența.

„Vaccinul ar trebui să fie o strategie națională”

La noi e vorba de niște particularități. (...) Orice fenomen are întotdeauna și fenomene adverse, și fenomene secundare. Ele nu funcționează așa cu era pe vremuri, știai precis că te duci la două luni (la doctor, n.r.) nu te întreba nimeni și trebuia să le faci pe toate (vaccinurile, n.r.). În clipa aceasta există și această opțiune (a renunțării la vaccinare. n.r.), care este periculoasă! Adică, opțiunea mea, dacă mă întrebați, este că aceste vaccinuri trebuiesc făcute, sunt obligatorii. Aceste vaccinuri le-am făcut și eu și chiar m-au protejat, și anti-polio și toate celelalte. (...) Problema este următoarea: că în clipa aceasta le face un glob întreg, iar efectele secundare întotdeauna există, vă spun și că există mult folclor – adică știți ce spun unii, că dau autism dacă amesteci vaccinurile și alte d-alea – nu s-a demonstrat nimic, nu se știe nimic! (...) Problema e în felul următor! Vaccinul este atât de important încât chiar l-aș gândi ca o strategie națională și de nediscutat! Deci, imunizarea nu e problema copilului dumneavoastră, sau a alui meu, că vrem sau nu să-l vaccinăm. E problema națiunii! Pentru că unul dacă are (boala, n.r.) automat poate să infecteze o clasă, o colectivitate și se poate propaga randomizat, practic nu știi când se va opri”, a explicat marele chirurg. 

Atunci de ce a apărut epidemia de rujeolă, de care România încă nu a scăpat? Medicul are o explicație veridică. Aflați în VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel