Valeriu Gheorghiță, avertisment despre pericolul „catastrofal” de a avea o nouă variantă de coronavirus: „Ar însemna să o luăm de la capăt”

Dana Lascu |
Data publicării:
Coronavirus. Foto: Pixabay
Coronavirus. Foto: Pixabay

Există un scenariu „catastrofal”, dar posibil, în care nici cei vaccinați, nici cei care au făcut COVID nu ar mai fi protejați de o nouă infectare cu coronavirus: apariția unei noi tulpini care să eludeze răspunsul imunitar, avertizează dr Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV. 

Apariția unei noi tulpini de coronavirus care să eludeze răspunsul imunitar dat de boala COVID sau de vaccinurile existente este cu atât mai probabilă cu cât virusul continuă să se răspândească accelerat în Europa, iar unele țări, printre care România, au rate mici de vaccinare, fiind potențiale „bazine” de generare a noilor variante.

„Nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a arătat dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

El a avertizat și că este foarte posibil ca scenariul din Germania, care a trecut foarte repede de la valul 4 la valul 5 al pandemiei, să se repete și în România, în condițiile în care rata de vaccinare din țara noastră, cel puțin pentru populația adultă, este undeva la 47 la sută cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă că sunt în continuare foarte mulți oameni vulnerabili, care se pot infecta cu ușurință.

Dr Valeriu Gheorghiță a spus, la Digi24, că atunci când este necesară protejarea comunității, trebuie luate anumite măsuri, chiar dacă la nivel individual poate să existe sentimentul că anumite libertăți sunt încălcate.

„Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament. „Mi-aș dori să existe dezbateri serioase și să se ajungă într-un final la un consens, încât să se implementeze cât mai repede. Trebuie să înțelegem că noi suntem parte a țărilor europene, facem parte din țările membre UE, că infecția cu SARS-CoV-2 este infecție transmisibilă, contagioasă și nu se limitează la teritoriul unei țări și Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine. Practic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a punctat medicul militar.

Pericolul unei noi variante mai agresive decât Delta

 „Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal. (...) Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. (...) Acesta este marele risc, de a asista la o varitantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment, rata de contagiozitate pe care o are varianta Delta este suficient de crescută, similară cu ceea ce regăsim în bolile copilăriei - vărsat de vânt sau în alte boli înalt transmisibile - deci este puțin probabil să se ducă mai sus de atât, deși nu este exclus nici acest lucru, dar îngrijorarea noastră este cea legată de apariția unor variante virale care să ocolească răspunsul imun, care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a insistat dr. Gheorghiță.

Chiar dacă avem, din fericire, tehnologia bazată pe ARN mesager, care permite adaptarea într-un timp relativ scurt a vaccinurilor și permite un vaccin care să fie sigur și eficient, totuși o nouă variantă de coronavirus ar fi catastrofală, a arătat medicul, pentru că „înseamnă să reluăm de la capăt tot ceea ce am făcut până acum și să pierdem atâtea luni, suntem la 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare în general, la nivel mondial”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel