Variola maimuței. Al patrulea caz confirmat în România

Sonia Baciu |
Data publicării:
variola maimutei. FOTO Freepik @ marinademidiuk
variola maimutei. FOTO Freepik @ marinademidiuk

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România.

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, numărul acestora a ajuns la patru.

”Este vorba de un bărbat de 36 de ani, contact cu primul pacient diagnosticat cu variola maimuței în România. Acesta s-a prezentat ieri (n.r. miercuri) la un spital din București.

Simptomele au apărut pe data de 12 iunie. Starea de sănătate a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, transmite Ministerul Sănătății.

Rafila: Nu e cazul să vă gândiți la IZOLETE

"Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta", a spus ministrul Rafila.

"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.

Nu este recomandată vaccinarea populației în astfel de situații. Măsurile care se referă la izolarea persoanelor infectate, tratamentul simptomatic sunt suficiente", a mai precizat Ministrul Sănătăţii.

"E vorba despre un comportament la risc"

În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri, diagnosticate în România, de variolă a maimuței, a fost vorba despre "un comportament la risc". 

"Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.

Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.

"Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila, potrivit Mediafax. Citește mai departe AICI.

OMS va evalua dacă variola maimuței este o ”urgență de sănătate publică”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, informează Agerpres, citând AFP şi Reuters.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 şi poliomielitei.

Creşterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel