Veste pentru pacienții cu arsuri. Rafila, despre deplasările externe ale miniștrilor: Nu sunt în scopuri turistice. Unii au percepții greșite, au frustrări că nu au călătorit când erau tineri

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Veste pentru pacientii cu arsuri - Foto: Freepick @wavebreakmedia_micro
Veste pentru pacientii cu arsuri - Foto: Freepick @wavebreakmedia_micro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat câteva dintre acordurile bilaterale pe care le-a semnat în cele 12 luni de mandat, dar și importanța deplasărilor în străinătate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a realizat cele 12 luni mai multe deplasări externe, unele au fost criticate, însă toate acestea au avut ca scop semnarea de acorduri bilaterale în domeniul sănătății, dar și deschiderea spre noi orizonturi în ceea ce privește tehnologia medicală. Unul extrem de important este legat de tratamentul persoanelor cu arsuri, știut fiind istoricul pe care îl are România în acest sens.

”Noi participăm la diversele ședințe sau întruniri la care România este parte, din punct de vedere al Sănătății, la vizite oficiale atunci când suntem invitați și am reușit în acest an, sau în anul care s-a scurs, în cele 12 luni, am făcut 11 sau 12 deplasări în cursul acestui an, deplasări de lucru, care cu toate că unii au percepții greșite în ceea ce privește scopul acestor deplasări, ele nu sunt turistice.

Poate că atunci unii au anumite frustrări că nu au avut ocazia când erau mai tineri, să călătorească, și cred că persoanele care ocupă funcții publice se deplasează în alte țări în scopuri turistice. Nu cred că este o astfel de abordare, la Ministerul Sănătății, în momentul de față.

Am reușit să semnăm câteva acorduri de colaborare bilaterală, în domeniul Sănătății, am făcut-o cu Italia. În curând o să avem un acord finalizat cu Belgia, în ceea ce privește tratamentul pacienților cu arsuri”, a spus ministrul, informație pe care analistul Bogdan Chirieac a ținut să o sublinieze că este ”o veste foarte bună, foarte bună”, lucru confirmat și de ministrul Rafila.

”Avem și o colaborare și un acord foarte bun cu Israelul. Să știți că am fost criticat și pentru vizita pe care am făcut-o în Israel și  întâlnirea cu ministrul israelian al Sănătății și cu participarea la Congres”, a mai spus Rafila.

Cum e construit bugetul unui spital. Cât primește personalul și cât se dă pe medicamente. Rafila, despre salariile medicilor

 

2. -imagine fara descriere- (alexandru-rafila_34506900.jpg)

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. FOTO: Crișan Andreescu DC Media Group

 

Vezi și: Cum e construit bugetul unui spital. Cât primește personalul și cât se dă pe medicamente. Rafila, despre salariile medicilor

Vizita în Cuba, dincolo de critici

Întrebat de ce a fost criticat în acest sens, având în vedere că o colaborare cu Israelul, în domeniul medical, este de dorit, ministru Rafila a subliniat că scopul acestor critici a fost ”ca să te împiedice să lucrezi, în primul rând”.

De altfel, analistul politic Bogdan Chirieac a precizat faptul că numărul de vizite externe, pentru un ministru dintr-o țară UE și NATO, ”doar 12 vizite în 12 luni, este foarte puțin. Mă uit la președintele Iohannis”, iar replica ministrul Rafila nu s-a lăsat așteptată.

”Domnul președinte are atribuții legate de politica externă, este normal să fie mai activ în ceea ce privește vizitele externe. Au fost și omologi de ai mei care au venit în România. Ceea ce a surescitat, mai ales deplasarea în Cuba, care a fost triggerul (n.r. factor declanșator) legat de deplasările externe. 

Au fost trei lucruri pentru care am mers în Cuba. În primul rând pentru că trebuia să semnăm un acord bilateral, care fusese aprobat și prin memorandum, fusese aprobat încă din luna ianuarie, era nevoie să îl semnăm.

Al doilea lucru, s-a folosit oportunitatea unui eveniment internațional care s-a desfășurat în Cuba, luna trecută, și care a adus mai mulți miniștrii ai Sănătății, inclusiv din UE, s-a spus că nu a participat nimeni, cu excepția mea, mai erau din Cipru și Grecia. Și încă un lucru pentru care am vizita Cuba, pentru că au existat multe discuții în spațiul public.

Chiar dacă țara este mai puțin dezvoltată sau mai puțin performantă în alte domenii, în domeniul industriei farmaceutice și mai ales în cel al produselor biologice, au nu numai tradiție, dar au și o forță și o competență recunoscută. (...) ca număr de personal medical, da, au 100.000 de medici la o populație de 11 milioane, noi avem 50.000 de medici la o populație de 19 milioane de oameni.

Au o universitate bună, am fost acolo cu rectorii altor universități din țară care au fost primiți în corpul academic al acestei universități, de tradiție, și rectorii de UMF din Târgu Mureș au fost prezenți acolo, de la Universitatea din Brașov și rectorul Universității de Vest Timișoara, au fost prezenți și la un parteneriat, pentru că cred că România trebuie să dezvolte și alte tipuri de relații în ceea ce privește zona medicală, în  care, schimburi de oameni, de specialiști și oportunitatea de a cunoaște chiar și niște produse biologice, utile, în scop terapeutic, în zone în care nu prea avem răspuns, nu este un lucru rău”, a precizat ministrul Sănătății, legat de vizita din Cuba.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel