Victor Costache despre privatizarea programelor naționale: coplata e interzisă!

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.


Pacienţii asiguraţi vor putea beneficia de servicii medicale decontate de stat din programele naționale de sănătate și în sistemul privat. Ministrul Sănătății spune că este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, după exemplul celorlalte țări europene.

 

Până acum spitalele private puteau accesa fonduri din programele naționale de sănătate doar în măsura în care nevoile nu puteau fi asigurate de către spitalele de stat.

„De câte ori se modernizează ceva în medicină se scoate această fantomă, această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului și să lăsăm pacientul să aleagă. Știți foarte bine situația catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pcienților, iar scopul acestor măsuri legislative este să ieșim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor pacienților", a spus Victor Costache într-o conferință de presă.

„Este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, după exemplul celorlalte țări europene. Este exemplificat cu situația copiilor cu autism, cărora li se plătea medicația, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog. De asemenea, pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie să le fie refăcut decât un singur sân. Eram singura țară din Europa cu această aberație", a adăugat ministrul.

Ministrul sănătății mai spune că este necesară și decontarea corectă a actului medical, pentru ca spitalele să primească finanțare pentru procedurile efectuate la adevăratul lor cost și nu la un preț mult mai mic, cum se întâmplă în prezent. El a dat exemplu spitalele regionale pe care România vrea să le construiască cu bani europeni, care nu ar putea funcționa dacă procedurile nu ar fi decontate corect: „Se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene".

Și secretarul de stat din MS Horaţiu Moldovan spune că nu este vorba de o privatizare a programelor naționale de sănătate.

„Nu se privatizează nimic. e o eroare de formulare. Programele naționale au fost accesibile și până acum în toate spitalele din România. Ceea ce face este să liberalizăm și mai mult accesul la ele. Sunt măsuri menite să pună pacientul în centrul sistemului, în niciun caz să-l limiteze. Pacienții se vor putea îngriji și în spitalele private, fără coplată, mai ales daca e vorba de actiuni prioritare, în aceeași măsură în care se întâmplă în spitatele de stat", a spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel