Mesajul unui medic a devenit viral: Niciodată nu-l săruta pe cel răposat!

"Niciodată nu-l săruta pe cel răposat" - Foto: Freepik
"Niciodată nu-l săruta pe cel răposat" - Foto: Freepik

De ce nu e bine să săruți o persoană decedată. Mesajul unui medic a devenit viral.

Un medic celebru pe TikTok a transmis o informație care i-a revoltat pe mulți.

"Niciodată nu-l săruta pe cel răposat", afirmă medicul Viktor Ivanovik.

Viktor Ivanovik este cunoscut pe rețelele de socializare pentru sfaturile sale medicale interesante. Medicul susține că este periculos pentru sănătatea noastră dacă sărutăm o persoană decedată.

Din perspectivă științifică, această practică ridică mai multe probleme legate de sănătate și igienă. Atunci când o persoană moare, procesele biologice încetează, iar organismul începe să se descompună. Bacteriile și alte microorganisme își fac rapid loc, declanșând descompunerea țesuturilor și eliberând substanțe chimice nocive.

"Știu că sună straniu pentru unii dintre noi.

9 ore după deces, țesutul începe să se descompună. Bacteriile corpului în stare de descompunere ies la suprafață din lipsă de oxigen.

Nu-l săruta pe cel răposat pe ultimul său drum, mai ales pe timp de vară sau în odaia unde este așezat corpul neînsuflețit dacă nu este aer condiționat..

Riscurile sărutării răposatului pe timp cald pot aduce mari probleme de sănătate, cum ar fi:

- pierderea mirosului, practic în totalitate

- probleme cardio-respiratorii.

Sărutați răposatul atunci când corpul neînsuflețit se află în custodia unei morgi dotată cu aer condiționat la o temperatura corespunzătoare", a spus Viktor Ivanovik într-un video de pe TikTok.

Un motiv major pentru care să nu săruți o persoană decedată este legat de riscul de transmitere a bolilor. Bacteriile și virusurile care au existat în corpul decedatului pot supraviețui o perioadă de timp și pot reprezenta un pericol pentru sănătatea celor vii. În plus, contactul cu fluidele corporale într-un astfel de context poate crește riscul de îmbolnăvire.

În cadrul cercetărilor științifice, s-a constatat că saliva și alte fluide corporale conțin o varietate de microorganisme, inclusiv bacterii și viruși. În cazul unei persoane decedate, aceste substanțe pot deveni vectori ai unor boli transmisibile. De asemenea, există riscul ca persoana decedată să fi suferit de boli infecțioase necunoscute, ceea ce face cu atât mai importantă evitarea contactului direct.

Deși postarea a fost pe placul multor oameni, au existat și postări care l-au atacat pe medic.

- "Mi-am pupat tatăl și aș mai face-o de un milion de ori! Pot să pierd și gustul și mirosul, este tatăl meu!"

- "Sincer, nu cred că rezistă cineva să nu își pupe părintele pe mână sau pe frunte, ultima oară"

- "Eu am pupat mâna tatălui meu, pentru ultima oară"

- "Este greu când te desparți de cineva drag. Spre exemplu, un copil, mamă, tată, frate, etc. Poate că aveți dreptate, științific, dar, într-o asemenea situație, e greu"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel