Virus gripal: de ce mulți oameni se îmbolnăvesc iarna de gripă

Florina Pop |
Data publicării:
Virus gripal
Virus gripal

Virus gripal. Cercetătorii de la Yale au descoperit de ce mulți oameni au tendința să se îmbolnăvească iarna de gripă.

Virus gripal. De ce mulți oameni se îmbolnăvesc iarna de gripă? Cercetătorii de la Universitatea Yale au găsit un motiv cheie pentru care oamenii sunt mai susceptibili să se îmbolnăvească și chiar să moară de gripă în timpul sezonului rece. Este vorba de umiditatea scăzută.

Dacă se știa că temperaturile scăzute și umiditatea scăzută promovează transmiterea virusului gripal, se cunoștea mai puțin despre efectul umidității scăzute asupra sistemului imunitar de apărare împotriva infecției cu gripă, se arată pe sciencedaily.com.

Virus gripal, uminidate: teste pe șoareci uminizați

Echipa de cercetare a căutat răspunsuri în teste cu ajutorul șoarecilor modificați genetic ca să reziste la infecțiile virale. Șoarecii au fost puși în camere la aceeași temperatură, dar cu umiditate scăzută sau normală, apoi au fost apoi expuși virusului gripal A.

Din experimentele făcute, autorii studiului au observat că umiditatea scăzută a împiedicat răspunsul imun al animalelor în trei moduri: a împiedicat cilia, care sunt structuri asemănătoare părului din celulele căilor respiratorii, să scoată particulele virale și mucusul; a redus capacitatea celulelor căilor respiratorii de a repara daunele cauzate de virusul din plămâni; a impiedicat interferonii sau proteinele de semnalizare eliberate de celulele infectate cu virus să alerteze celulele vecine pentru amenințarea virală. Astfel, în mediul cu umiditate scăzută, sistemul imunitar de apărare înnăscut a eșuat.

Idei de reducere a simptomelor gripei 

Potrivit sciencedaily.com, studiul oferă o perspectivă asupra motivului pentru care gripa este mai răspândită atunci când aerul este uscat.

Cercetătorii au subliniat că umiditatea nu este singurul factor în focarele de gripă, ci unul important care ar trebui luat în considerare iarna. Aceștia susțin că o posibilă strategie de reducere a simptomelor gripei și de accelerare a recuperării ar fi: creșterea vaporilor de apă din aer cu umidificatoare la domiciliu, la școala, la locul de muncă, chiar și în spitale.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel