Virusul Nipah transmis de lilieci, potențial epidemic grav. Avertisment specialiști

Dana Lascu |
Data publicării:
Liliescii sunt cei care transmit virusul Nipah
Liliescii sunt cei care transmit virusul Nipah

Un virus letal numit Nipah, care este transmis de lilieci și care a provocat deja epidemii umane în Asia de Sud și Asia de Sud-Est, are un potențial epidemic grav, au atras atenția specialiști în sănătate publică și boli infecțioase la nivel mondial.

Virusul, identificat în 1999 în Malaysia și Singapore, care a provocat epidemii cu rate de mortalitate cuprinse între 40% și 90% și s-a răspândit pe mii de kilometri în Bangladesh și India, nu are încă leac, neexistând medicamente sau vaccinuri împotriva acestuia, au indicat specialiștii.

„Au trecut douăzeci de ani de la descoperirea lui, însă lumea încă nu este dotată în mod adecvat pentru a face față amenințării la adresa sănătății la nivel global reprezentată de virusul Nipah", a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovații în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), care participă săptămâna aceasta la o conferință pe tema Nipah, în Singapore, citat de Reuters.

CEPI, un parteneriat între specialiști în afecțiuni și organizații publice, private, caritabile și civile, a fost înființată în 2017 pentru a încerca grăbirea dezvoltării unor vaccinuri împotriva bolii infecțioase nou-apărute și necunoscute.

Printre primele obiective ale sale se numără Nipah, un virus transmis în principal de anumite tipuri de lilieci și porci infectați, dar și în mod direct, de la o persoană la alta, precum și prin alimente contaminate.

În doi ani de la descoperirea sa, Nipah se răspândise în Bangladesh unde a provocat mai multe epidemii din 2001.

Un focar de Nipah din 2018, în Kerala, India, a provocat decesul a 17 persoane.

„Epidemiile de Nipah au fost până în prezent limitate la Asia de Sud și Asia de Sud-Est, însă virusul are un potențial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus care sunt purtători ai virusului se regăsesc în zonele tropicale și sub-tropicale, unde trăiesc peste două miliarde de oameni", a subliniat Hatchett.

Specialistul a indicat de asemenea că Nipah poate fi transmis de la o persoană la alta și se poate răspândi, teoretic, în zone dens populate.

Conferința de două zile pe tema Nipah, prima care se concentrează pe acest virus cu potențial letal, a început luni și este organizată de CEPI și Facultatea Medicală Duke-NUS din Singapore, notează  Agerpres.

„În prezent nu există medicamente sau vaccinuri specifice pentru infecția cu virusul Nipah, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății a identificat-o ca fiind o boală prioritară'', a declarat Wang Linfa din cadrul Facultății Medicale Duke-NUS și copreședinte al conferinței. Linfa și-a exprimat speranța că evenimentul din Singapore va stimula experți din lumea întreagă să identifice modalități de combatere a virusului Nipah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel