Vitamina D: 6 motive pentru care îți lipsește din organism

Angela Sabău |
Data publicării:
Sfaturi
Sfaturi

Corpul produce vitamina D atunci când lumina soarelui atinge pielea. De asemenea, puteți obține vitamina din alimente (în principal pentru că a fost adăugată; puține alimente sunt surse naturale de vitamina D) sau prin administrarea unui supliment.

Procesul prin care organismul produce vitamina D este complex. Începe atunci când pielea absoarbe razele din partea ultravioletă invizibilă B (UVB) a spectrului de lumină. Ficatul și rinichii participă, de asemenea, pentru a crea o formă a vitaminei pe care corpul o poate folosi.

O serie de factori influențează nivelul de vitamina D al unei persoane. Iată șase care sunt cele mai importante:

Locul în care trăiți. Cu cât trăiți mai departe de ecuator, cu atât mai puțină lumină UVB care produce vitamina D ajunge pe suprafața pământului în timpul iernii. Locuitorii din Boston, de exemplu, produc puține vitamine din noiembrie până în februarie. Zilele scurte și îmbrăcămintea care acoperă picioarele și brațele limitează, de asemenea, expunerea la UVB.

Calitatea aerului. Particulele de carbon din aer provenite din arderea combustibililor fosili, a lemnului și a altor materiale se împrăștie și absorb razele UVB, diminuând producția de vitamina D. În schimb, ozonul absoarbe radiațiile UVB, astfel încât găurile cauzate de poluare în stratul de ozon ar putea ajunge la creșterea nivelului de vitamina D.

Utilizarea de protecție solară. Creme de protecția solară previne arsurile solare prin blocarea luminii UVB. Teoretic, asta înseamnă că utilizarea cremelor de protecție solare scade nivelul de vitamina D. Dar, din punct de vedere practic, foarte puțini oameni folosesc suficientă protecție solară pentru a bloca toată lumina UVB sau folosesc protecție solară în mod neregulat, astfel încât efectele protecției solare asupra vitaminei D ar putea să nu fie atât de importante. Un studiu australian citat adesea nu a arătat nicio diferență în vitamina D între adulții repartizați aleatoriu să utilizeze protecție solară într-o vară și cei cărora li s-a atribuit o cremă placebo.

Culoarea pielii. Melanina este substanța din piele care o face întunecată. „Concurează” pentru UVB cu substanța din piele care dă startul producției de vitamina D a organismului. Ca urmare, persoanele cu pielea închisă la culoare au tendința de a necesita mai multă expunere la UVB decât persoanele cu pielea deschisă pentru a genera aceeași cantitate de vitamina D.

Greutate. Grăsimea corporală elimină vitamina D. Studiile au arătat că obezitatea este corelată cu un nivel scăzut de vitamina D și că supraponderalitatea poate afecta biodisponibilitatea vitaminei D.

Vârsta. Comparativ cu persoanele mai tinere, persoanele în vârstă au niveluri mai scăzute de substanță în piele pe care lumina UVB o transformă în precursorul vitaminei D. Există, de asemenea, dovezi experimentale că persoanele în vârstă sunt producători de vitamina D mai puțin eficienți decât cei mai tineri, scrie health.harvard.edu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel