Vitamina D, cum te protejează de COVID-19

Angela Sabău |
Data publicării:
Vitamine
Vitamine

Vitamina D ar putea avea un rol protector împotriva infecției cu noul coronavirus, sau a formelor grave ale infecției.

Pacienții spitalizați cu COVID-19 care aveau suficientă vitamină D, cu un nivel sanguin de 25-hidroxivitamină D de cel puțin 30 ng / ml (o măsură a stării vitaminei D), au prezentat un risc semnificativ scăzut de rezultate clinice adverse, incluzând inconștiența, hipoxia (lipsă de oxigen) și moartea. În plus, au avut niveluri mai scăzute în sânge ale unui marker inflamator (proteină C-reactivă) și niveluri mai ridicate de limfocite din sânge (un tip de celulă imună care ajută la combaterea infecțiilor).
„Acest studiu oferă dovezi directe că un nivel suficient al vitaminei D poate reduce complicațiile, inclusiv furtuna de citokine (eliberarea prea multor proteine ​​în sânge prea repede) și în cele din urmă moartea din cauza COVID-19”, a explicat autorul dr. Michael F. Holick,, profesor de medicină, fiziologie și biofizică și medicină moleculară la Boston University School of Medicine.
O probă de sânge pentru a măsura starea vitaminei D (nivelul seric măsurat de 25-hidroxivitamină D) a fost prelevată de la 235 de pacienți care au fost internați la spital cu COVID-19. Acești pacienți au fost urmăriți apoi pentru rezultate clinice, inclusiv severitatea clinică a infecției, devenind inconștienți, având dificultăți de respirație, rezultând hipoxie și moarte. Sângele a fost, de asemenea, analizat pentru un marker inflamator (proteină C-reactivă) și pentru un număr de limfocite. Cercetătorii au comparat apoi toți acești parametri la pacienții cu deficit de vitamina D cu cei cu vitamina D suficientă.
La pacienții cu vârsta peste 40 de ani, aceștia au observat că acei pacienți care aveau suficientă vitamina D au avut cu 51,5% mai puține șanse de a muri din cauza infecției, comparativ cu pacienții cu deficit de vitamina D, sau cu un nivel sanguin de 25-hidroxivitamină D mai mic de 30 ng / mL.
Holick, care a publicat cel mai recent un studiu care a constatat că o cantitate suficientă de vitamina D poate reduce riscul de a prinde coronavirus cu 54 %, consideră că vitamina D la un nivel suficient nivelul ajută la combaterea consecințelor infecției nu numai cu virusul corona, ci și alte virusuri care cauzează boli ale căilor respiratorii superioare, inclusiv gripă. „Există o mare îngrijorare privind combinația dintre o infecție gripală și o infecție cu noul coronavirus ar putea crește substanțial spitalizările și decesul din cauza complicațiilor din aceste infecții virale."
Potrivit lui Holick, acest studiu oferă o strategie simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a lupta împotriva virusului corona și de a reduce rezultatele clinice adverse ale COVID-19, inclusiv necesitatea sprijinului ventilatorului, răspunsul imun hiperactiv care duce la furtuna citokinelor și moartea. „Deoarece deficiența și insuficiența vitaminei D sunt atât de răspândite la copii și adulți în Statele Unite și în întreaga lume, în special în lunile de iarnă, este prudent ca toată lumea să ia un supliment de vitamina D pentru a reduce riscul de a fi infectat și de a avea complicații din cauza COVID- 19. "
Aceste descoperiri apar online în revista PLOS ONE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel