Vitamina D în exces, avertismentul medicilor: nu există nicio indicație

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Medicii avertizează cu privire la administrarea în exces a vitaminei D, în perioada pandemiei. 

De la începutul pandemiei, au existat mai multe studii care au examinat modul în care vitaminele pot avea efect în cazul infecției Covid-19 și cum administrarea acestora poate influența severitatea infecției sau reducerea riscului de deces. Cu toate acestea, un studiu important avertizează că vitamina D, în mod special, poate să nu fie la fel de eficient pe cât se credea anterior.

1 Poate ajuta vitamina D cu rezultatul COVID-19?

Cercetătorii din Brazilia au efectuat un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (standardul de aur în evaluarea eficacității medicamentelor), care a implicat 240 de pacienți într-un spital din orașul São Paulo în iunie-august 2020. Ei i-au împărțit în două grupuri, dintre care unul a primit o soluție de ulei de arahide, iar cealaltă, vitamina D3, într-o singură doză, dizolvată în aceeași soluție. Toți au fost tratați pentru COVID-19, cu același protocol spitalicesc, li s-au administrat antibiotice și antiinflamatoare. Au descoperit că vitamina D nu a avut niciun impact asupra rezultatelor clinice asupra duratei șederii în spital, a intubației sau a decesului.

2 Nu există „nicio indicație” care să precizeze că vitamina D poate ajuta în infecția COVID

 „Studiile sau studiile in vitro cu animale au arătat anterior că, în anumite situații, vitamina D și metaboliții săi pot avea efecte antiinflamatorii și anti-microbiene, precum și modularea răspunsului imun. Am decis să investigăm dacă o doză mare de substanță ar putea avea un efect protector în contextul unei infecții virale acute, reducând fie inflamația, fie încărcătura virală ", a declarat Agência FAPESP, într-un comunicat de presă semnat de Rosa Pereira, cercetător principal pentru proiect, despre studiul publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA). „Până acum putem spune că nu există nicio indicație pentru administrarea vitaminei D pacienților care vin la spital cu COVID-19 sever”, a spus ea.

Bruno Gualano, cercetător la FM-USP și penultimul autor al articolului, explică faptul că descoperirile înseamnă că nu există un medicament țintit pentru tratamentul COVID-19. „Dar asta nu înseamnă că utilizarea continuă a vitaminei D nu poate avea efecte benefice de un fel”, a spus el.

3 Cât de multă vitamină D ar trebui să iei?

Deși vitamina D este esențială, administrarea mai mult decât doza recomandată poate duce la toxicitate, numită și hipervitaminoză. Potrivit Clinicii Mayo, poate provoca acumularea de calciu în sânge (hipercalcemie), rezultând simptome precum greață și vărsături, slăbiciune și urinare frecventă. „Toxicitatea vitaminei D ar putea evolua către dureri osoase și probleme cu rinichii, cum ar fi formarea de pietre de calciu”, explică ei.

S-a demonstrat că administrarea a 60.000 de unități internaționale (UI) pe zi de vitamina D timp de câteva luni provoacă toxicitate. „Acest nivel este mai mare decât recomandarea în SUA (ADR) pentru majoritatea adulților cu 600 UI de vitamina D pe zi”, explică ei.

4 Ar trebui să nu luați deloc vitamina D?

"Dacă aveți deficiență de vitamina D, acest lucru are un impact asupra susceptibilității dvs. la infecție. Așadar, nu m-ar deranja să recomand și o fac eu însumi, luând suplimente de vitamina D", a spus dr. Anthony Fauci în timpul unui Instagram Live cu actrița Jennifer Acumula. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă este potrivit pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel