Vitamina D luată zilnic, salvatoare pentru unii pacienți cu BPOC

Dana Lascu |
Data publicării:
Plămâni
Plămâni

Crizele pulmonare mortale pot fi evitate la unii pacienți cu Boala pulmonară obstructivă cronică - BPOC - cu o doză zilnică de vitamină D, sugerează noi cercetări.

Boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC include o serie de afecțiuni pulmonare, printre care emfizem și bronșita cronică. Aproape toate decesele cauzate de BPOC se datorează unei agravări bruște a simptomelor (atacuri / crize pulmonare), adesea declanșate de infecțiile virale respiratorii superioare, au explicat cercetătorii.

Scade rata atacurilor de BPOC la jumătate

„Noi tratamente sunt necesare de urgență pentru a preveni atacurile cu BPOC. Studiul nostru arată că suplimentele la pacienții cu BPOC cu deficit de vitamină D scad aproape la jumătate din rata potențialelor atacuri fatale”, a declarat cercetătorul principal Adrian Martineau, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.

În cadrul studiului, Martineau și colegii săi au analizat datele de la 469 de pacienți cu BPOC din trei studii clinice care au avut loc în Marea Britanie, Belgia și Țările de Jos.

Luarea de suplimente de vitamina D a fost asociată cu o reducere de 45% a atacurilor pulmonare în rândul pacienților care au deficit de vitamina D, dar nu a existat nicio reducere în rândul pacienților cu niveluri mai mari de vitamina D, au descoperit cercetătorii.

Studiul a fost publicat pe 10 ianuarie în revista Thorax.

Suplimentarea aportului de vitamina D este sigur și ieftin, a notat Martineau. „Deci, acesta este un tratament potențial eficient din punct de vedere al costurilor, care ar putea fi adresat celor care au niveluri scăzute de vitamina D în urma testelor de rutină", a spus el, într-un material de presă al universității.

20% dintre pacienți au deficit de vitamina D

„Aproximativ o cincime dintre pacienții cu BPOC din Marea Britanie - aproximativ 240.000 de persoane - au niveluri scăzute de vitamina D", adaugă Martineau.

În întreaga lume, peste 170 de milioane de persoane au BPOC, și se estimează că boala a cauzat 3,2 milioane de decese în 2015.

Cercetătorii au subliniat faptul că, deoarece datele din studiul lor provin doar din trei studii, concluziile ar trebui interpretate cu un grad de precauție. Studii anterioare de la Universitatea Queen Mary din Londra au descoperit că vitamina D ajută la protejarea împotriva răcelii, a gripei și a atacurilor de astm.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel