Workshop despre importanța donării de sânge

Adisa Codruț |
Data publicării:
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge
Celulele stem se pot recolta și prin donarea de sânge

Despre importanța donării de sânge, avantajele donatorului, statistici și alte lucruri importante vor fi furnizate informații în cadrul unui workshop organizat de studenții mediciniști bucureșteni. 

Doar 2% din populaţia României donează sânge, iar necesarul de sânge este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic.

În acest context, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti prin Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, în parteneriat cu Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti (ASSMB) şi Institutul de Hematologie din București, organizează pentru studenții UMF “Carol Davila” din București, în data de 12 martie, orele 14:00-16:00 în incinta Palatului Facultății de Medicină, Bulevardul Eroilor Nr. 8, workshop-ul “Donează - Salvează vieți”.

Evenimentul se va desfășura în Amfiteatrul 5, etaj 1 (Facultatea de Medicină) unde se va discuta despre importanţa donării de celule stem şi sânge, precum și despre pașii pe care orice persoană îi poate face mai departe în acest sens.

Informații despre importanța donării

Lectorii acestui workshop sunt Dr. Turkes Ablachim, Director General Adjunct Medical al ASSMB, reprezentanți ai Institutul de Hematologie, diverşi medici reprezentanți ai cabinetelor medicale universitare. „Având în vedere creşterea numărului de pacienţi care necesită transfuzii de sânge sau transplant de celule stem, venim în întâmpinarea studenţilor, dar şi a publicului larg, cu informaţii importante legate de procesul de donare şi de beneficiile acestuia. Subliniem importanţa celulelor stem, întrucât au capacitatea să se diferențieze în orice tip de celulă adultă din sânge sau din sistemul imunitar, ajutând astfel pacientul în lupta sa pentru sănătate” a declarat Rareş Băloi, preşedintele SSMB.”

În prezent, în domeniul hematologiei, peste 70% din transplanturile efectuate în lume se fac folosind celule stem hematopoietice recoltate din sângele periferic, rămânând ca aproximativ 30% din transplanturile efectuate în lume să se facă cu celule stem recoltate direct din măduva osoasă.

„Scopul nostru este creşterea în rândul populaţiei tinere şi a publicului larg a conştientizării nevoii de donare şi încurajarea doritorilor să facă acest pas. Transmit astfel o invitație către toţi studenţii care vor să afle detalii despre donare şi cum pot salva vieţi prin acest gest altruist.

De asemenea îi îndemn pe toți cei prezenți la workshop să se implice activ în discuții și dezbateri și astfel sa devenim cu toții „ambasadori” în promovarea procesului de donare” a ţinut să precizeze preşedintele SSMB, Rareş Băloi.

Procent mic de donatori

Potrivit statisticilor recente, doar 2% din populaţia României donează sânge, procent îngrijorător , având în vedere faptul că 60% din populaţie va avea nevoie de sânge la un moment dat. În medie, necesarul de sânge din România este de 500.000 de unităţi, în Bucureşti fiind nevoie de 1.000 de unităţi zilnic. Neexistând substitut pentru sângele uman, este nevoie de mobilizarea cât mai multor oameni pentru a da şanse la viaţă.

Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) este o organizație studențească, independentă, non-politică și non-guvernamentală ce reprezintă studenții mediciniști bucureșteni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel