EXCLUSIV Zacusca: cum se prepară, de fapt. De ce nu e bine să o mănânci zilnic. Florin Bălănică: Duce la tulburări ale stomacului, creștere în greutate. E bogată în calorii

Cum să prepari zacusca pentru a fi sănătoasă. Cum și când trebuie, de fapt, să consumi acest preparat specific românesc.
Cu să prepari zacusca pentru a fi sănătoasă. Zacusca este un preparat tradițional din bucătăria românească, care poate fi sănătos sau nu, în funcție de ingredientele și modul în care este preparată.
În general, zacusca este un amestec de legume coapte (de obicei ardei, vinete, ceapă, roșii și usturoi), ulei și condimente. Acest preparat poate fi sănătos dacă este făcut cu ingrediente proaspete, de calitate și fără adăugarea excesivă de ulei sau sare.
Dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, Fondator MetodaDrBalanica, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL tot ceea ce trebuie să știm despre zacuscă.
”Toamna vine cu o multitudine de legume care, consumate în forma lor crudă, fac parte dintr-un meniu care poate fi sănătos. În tradiția românească există niște obiceiuri pentru a prepara anumite alimente pentru toamnă, cum ar fi zacusca sau sosuri pentru supe sau ciorbe.
Mixurile de legume preparate cu o bogăție de grăsimi vegetale cum ar fi uleiul, consumate în mod constant, pe termen lung și la orice oră pot duce la creștere în greutate. Sunt alimente bogate în calorii”, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională, Fondator MetodaDrBalanica.
Vezi și: De ce trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Ce se întâmplă dacă nu faci lucrul acesta
Când și cum se consumă zacusca
Putem consuma zacuscă și la micul dejun, dar trebuie să avem în vedere un aspect.
”În schimb, nu este nicio problemă dacă la micul dejun avem două felii de pâine prăjită cu o zacuscă făcută în casă. Dar nu în fiecare zi!”, a mai explicat dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională.
Totuși, există câteva aspecte de luat în considerare pentru a face zacusca mai sănătoasă.
”Noi facem zacusca fără ulei, dar este o tehnică de fierbere pe care am învățat-o de la bunica mea, care a trăit 100 de ani. E o tehnică mai complicată. Legumele trebuie fierte la un foc de o anumită intensitate, în ceaun.
Procesul de coacere dacă presupune contact direct cu flacăra, pe termen lung nu este un proces sănătos. Dacă discutăm despre coacerea ardeilor care nu sunt în contact cu flacăra și curățăm pielea aceea care s-a înnegrit și folosim produsul pentru a face zacuscă, nu există niciun fel de efect negativ asupra sănătății.
Orice fel de aliment dacă îl preparăm prin foc, la grătar și carnea este în contact direct cu flacăra, acei produși care se degajă, sunt produși care pe termen lung și printr-un consum constant pot duce la tulburări ale sistemului digestiv, în special ale stomacului”, a mai explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, dr. Florin Ioan Balanică, specializat în PsihoNutriție și Terapie Medicală Nutrițională.
Vezi și: O răceală banală, factor de risc pentru a dezvolta cheaguri de sânge. E combinația fatală
Ce beneficii îți aduce zacusca
Preparată corespunzător, fără prea mult ulei și multă sare, zacusca are beneficii pentru sănătate.
Conținut bogat de nutrienți: Legumele coapte folosite în zacusca, cum ar fi ardeii și vinetele, sunt bogate în vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina A, potasiu și fibre.
Fără conservanți sau aditivi: Dacă preparați zacusca acasă, puteți controla ingredientele pe care le utilizați și puteți evita aditivii și conservanții prezenți în produsele cumpărate din magazin.
Valoare calorica moderată: Deși zacusca conține ulei, aceasta poate fi moderată în calorii, mai ales dacă se folosește uleiul în cantități rezonabile.
Sursă de antioxidanți: Legumele din zacusca sunt o sursă bună de antioxidanți, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
În concluzie, zacusca poate fi o opțiune sănătoasă în bucătăria dvs. dacă este preparată cu ingrediente de calitate, fără exces de ulei și sare. Este important să consumați preparatele cu moderație și să le integrați într-o dietă echilibrată și variată.
-
-
Rinichi umani, cultivați și dezvoltați în eprubetă21.08.2025, 20:49
-
-
Reflexoterapia: cum poate masajul tălpilor să vindece organele interne21.08.2025, 19:46
-
10 plante și alimente care cresc imunitatea21.08.2025, 17:22
Chirurgia viitorului. Dr. Mugurel Bosînceanu, la Academia de Sănătate
CRBL, știi asta? Depresia, "o fiță" atât de cool, încât te face să nu te mai poți ridica din pat. Depresia NU e o fiță, dar ignoranța da!
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Manifestul DCNews, DCMedical și ARGUMENT susținut din Cluj, pentru o Românie în care sănătatea nu este un lux, ci o necesitate
Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
Radioterapia de precizie, progrese. Dr. Matei Bâră: Control local al bolii. Reducerea efectelor adverse
Prevenția cancerului de col, sub semnul întrebării. Conf. univ. dr. Michael Schenker: A fost un adevărat șoc
Bolile inflamatorii intestinale, tot mai frecvente. Dr. Răzvan Iacob: Extrem de important să le putem diagnostica corespunzător
Primul semn că ai colică renală: cauze și prevenție. Dr Bogdan Pârlițeanu: Blochează fluxul urinar
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.