Zeci de copii la Urgențe la INSMC Alessandrescu-Rusescu. Umezeala excesivă și vremea capricioasă, două dintre cauze

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Zeci de copii au fost aduși marți, 15 iunie, de părinți la Urgențele INSMC Alessandrescu-Rusescu. Majoritatea aveau maladiia cute cu febră și tuse.

Medicul pediatru Mihai Craiu subliniază, într-o postare, pe Facebook-ul Spitalului Virtual pentru Copii că ”umezeala excesivă și vremea capricioasă, cuplate cu deschiderea colectivitaților pentru copiii de toate vârstele, au dus la o creștere semnificativă a numărului de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe al INSMC Alessandrescu-Rusescu”. 142 de copii au fost ieri la Urgențe. 

”Bună parte din aceștia au venit pentru maladii acute cu febră și tuse.
Dacă, la aceste acuze, se adaugă și wheezingul ("respirația șuierătoare") atunci urmează o prescripție pentru medicație inhalatorie cu un bronhodilatator, cum este Ventolinul”, notează medicul.

Acesta oferă și câteva informații privind administrarea de ventolin:

”1. Acesta este un bronhodilatator, adică ajută la relaxarea mușchilor bronșici care sunt contractați, ca atunci când există un cârcel. Adică NU AJUTĂ decât în cazurile de bronhospasm. Nu desfundă nasul, nu oprește secrețiile din căile aeriene și nici nu previne nimic din ce ar putea apărea în viitor. O ușă deschisă complet nu poate fi deschisă mai mult.

2. Ventolinul dat degeaba are efecte adverse. Uneori grave - tahicardie, agitație, tremor, manifestări psihotice.

3. Ventolinul administrat prin nebulizare NU ESTE superior celui sub formă de spray, administrat cu spacer. In crizele obișnuite, tratate în altă parte decât în spital, nebulizarea e inferioară administrării corecte de spray.

De ce? Pentru că în cele mai mici căi aeriene ajung doar particulele foarte fine cu diametru între 1și 5 microni. Un nebulizator cu jet produce "o ceață" în care doar 1-5% din particulele emise au această dimensiune optimă. Un spray are 10% din din particulele emise cu diametrul potrivit. La copilul preșcolar sau școlar, tratat acasă, nebulizarea de Ventolin e inferioară sprayului administrat cu spacer. Zice Strange & Schafermeyer's Pediatric Emergency Medicine”.

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel