11 simptome care-ți arată că ai rinichii bolnavi. STUDII

Dana Lascu |
Data publicării:
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay
Durerile de spate pot fi semn de boală la rinichi. Foto: PIxabay

Se știe că rinichii filtrează deșeurile din sânge și le elimină prin urină și atunci când ei nu funcționează corect, se pot acumula toxine în organism. Acest lucru poate fi semnalat de mai multe simptome, unele surprinzătoare, pe care e bine să le știm ca să putem opri varii boli renale înainte de declanșarea lor. Iată 11 dintre acestea:

În organismul uman sunt doi rinichi, fiecare de mărimea unui pumn, la adult, care sunt situați de fiecare parte a coloanei vertebrale, chiar sub cutia toracică. Deși sunt mici, rinichii îndeplinesc multe funcții complexe și vitale care mențin restul corpului în echilibru. De exemplu, rinichii:

- Ajută la eliminarea deșeurilor și a excesului de lichid
- Filtrează sângele, păstrând unii compuși în timp ce elimină alții,
- Controlează producția de globule roșii, 
- Eliberează hormoni care ajută la reglarea tensiunii arteriale. 
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale, a celulelor roșii din sânge și a cantității de anumiți nutrienți din organism, cum ar fi calciul și potasiul.

De asemenea, trebuie menționat că persoanele cu boli de rinichi au tendința de a nu prezenta simptome decât în stadiile foarte târzii, când rinichii sunt afectați sau când există cantități mari de proteine în urină, atrag atenția experții de la kidney.org.

Dacă sunteți expus riscului de boală renală din cauza tensiunii arteriale crescute, diabet zaharat, antecedente familiale de insuficiență renală sau dacă aveți mai mult de 60 de ani, este important să vă testați anual pentru boli de rinichi. Asigurați-vă că menționați medicului toate simptomele pe care le aveți. Spre exemplu, foarte cunoscută este durerea dată de afectarea la rinichi, care este resimțită mai sus și mai adânc în corp decât durerea de spate. O puteți simți în jumătatea superioară a spatelui, nu în partea inferioară. Spre deosebire de disconfortul dat de durerea de spate, durerea provocată de rinichi se simte pe una sau pe ambele părți, de obicei sub cutia toracică (link direct sursa informației).


Iată care sunt principalele semne și simptome are arată că rinichii nu-ți mai funcționează bine: 

1) Oboseala

Oboseala este un prim semn. Este posibil să vă simțiți sfârșit, slăbit sau să aveți probleme de concentrare. Rinichii produc un hormon care îi comandă corpului să creeze celule roșii din sânge, iar o complicație cunoscută a bolii de rinichi este anemia, care poate provoca slăbiciune și oboseală. Dacă nu produce suficient, sângele nu poate furniza suficient oxigen mușchilor și creierului (link direct studiu).

2) Probleme cu somnul

Studiile arată o posibilă legătură între apneea de somn și boala renală cronică (link direct studiu). Apneea dăunează, în timp, organelor interne și poate duce la insuficiență renală. La rândul său, boala cronică renală poate provoca apnee în somn prin îngustarea gâtului, acumularea de toxine și alte mecanisme.

3) Piele iritată

Iritația pe piele poate să apară dacă rinichii nu pot elimina toxinele și acestea se acumulează în sânge. Asta provoca o erupție cutanată, locală sau generală (link direct studiu). În timp și netratați corespunzător, rinichii care nu funcționează corect pot dezechilibra nivelul de minerale și nutrienți din organism, ceea ce poate duce la varii boli, al căror efect este și uscarea și iritarea pielii. 

Citește și: TOP 16 alimente care provoacă pietre la rinichi. Ce să eviți

4) Față și picioare umflate

Când rinichii nu pot elimină bine sodiul, lichidele se acumulează în organism, ceea ce poate duce la umflarea mâinilor, a picioarelor, a gleznelor sau a feței. Cele mai comune sunt cele la picioare și la glezne. Proteinele care ajung în urină pot determina apariția umflăturilor în jurul ochilor. Aceste forme de edem pot fi  un simptom al sindromului nefrotic, alături de alte simptome precum: 

- prea multă proteină în urină, numită proteinurie,
- niveluri scăzute ale unei proteine ​​numite albumină în sânge, numită hipoalbuminemie
- niveluri ridicate de colesterol și alte lipide (grăsimi) în sânge, numită hiperlipidemie. 

Rinichii sunt formați din aproximativ un milion de unități de filtrare numite nefroni. Fiecare nefron include un filtru, numit glomerul și un tub. Glomerulus vă filtrează sângele, iar tubul returnează substanțele necesare în sânge și elimină deșeurile și apa în plus, care devin urină. Sindromul nefrotic apare de obicei atunci când glomerulii sunt inflamați, permițând scurgerii prea multor proteine ​​din sânge în urină, notează experții de la Institutul Național american de Diabet, Boli Digestive și Boli Renale (link direct sursa informației)

5) Crampe musculare

Crampele din picioare și din alte părți ale corpului pot fi un semn al funcției renale proaste. Dezechilibrul nivelurilor de sodiu, calciu, potasiu sau alți electroliți poate afecta  modul în care funcționează mușchii și nervii (link direct studiu).

6) Probleme de respirație

Când aveți boli de rinichi, organele nu produc suficient din hormonul numit eritropoietină, cel care i determină producerea celulelor roșii din sânge. Fără el, puteți face anemie și puteți avea dificultăți de respirație. O altă cauză este acumularea de lichide în organism, care și ea are efect asupra respirației. În cazuri grave, atunci când vă întindeți puteți avea senzația că vă sufocați, arată experții WebMD.com.

7) Amețeală, lipsă de concentrare

Dacă rinichii nu filtrează toate deșeurile, toxinele care se acumulează în organism pot afecta creierul. Și anemia împiedică bigenarea creierului. În astfel de cazuri vă puteți simți amețit, puteți avea probleme cu concentrarea și cu memoria. Puteți chiar deveni confuz, arată experții de la Johns Hopkins (link direct sursa informației)

Citește și: 7 alimente care îți țin rinichii funcționali și sănătoși

8) Apetit scăzut

Boala renală poate provoca greață sau vărsături și vă poate deranja stomacul, ceea ce vă taie pofta de mâncare. Consecința e o slăbire bruscă, inexplicabilă altfel (link direct studiu).  

9) Respirație urât mirositoare

Când rinichii nu pot filtra toxinele, pot provoca o afecțiune numită uremie, care poate face să apară respirația urât mirositoare (link direct studiu). Ce care au aceasta problema pot simți că mâncarea are un gust metalic sau stricat. 

10) Simți nevoia să urinezi mai des 

Dacă simțiți nevoia să urinați mai des, mai ales noaptea, acesta poate fi un semn de boală de rinichi, arată experții de la Mayo Clinic (link direct sura informației). Când filtrele rinichilor sunt deteriorate, poate provoca o creștere a nevoii de a urina. Uneori, acesta poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții urinare sau al prostatei mărite la bărbați.

11) Urină maro, sângerie sau spumoasă

Apariția de bule de aer în urină (urină spumoasă)  poate fi un semn al prezenței unei cantități prea mari de proteine numite albumine, o consecință a afectării renale. La fel, și atunci când urina este maronie sau este foarte deschisă la culoare, arată experții de la Kidney.org (link direct sursa informației). Dacă rinichii nu funcționează bine– în caz de pietre la rinichi, tumori sau o infecție, spre exemplu -, cantități de sânge pot ajunge în urină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel