TOP 16 alimente care provoacă pietre la rinichi. Ce să eviți
Alimentele pe care le consumăm joacă un rol important în apariția unor pietre la rinichi. Specialiștii spun că trebuie să fim atenți la următoarele alimente comune care le pot provoca:...
Dacă vreți să evitați apariția unor pietre la rinichi, este important să fiții atent la ce mâncați, pentru că există mai multe alimente care pot să le provoace.
Pietrele la rinichi pot fi cauzate de o varietate de factori, dar în aproximativ 75% din cazuri, spun experții, acestea sunt compuse din oxalat de calciu. Când mâncăm alimente bogate în oxalat, acesta se poate lega de calciu în organism și se pot depune în rinichi sub fomă de pietre.
Practic, atunci când concentrația de oxalat de calciu în organism devine mai mare decât în mod normal și rinichii nu o pot excreta suficient de repede, începe să se cristalizeze. Aglomerarea acestor cristale înseamnă de fapt apariția de pietre la rinichi (calculi renali).
Unul dintre factorii de risc majori pentru formarea de piatră renală este aportul mare de oxalat din dietă. Cercetătorii recomandă un aport de 40 până la 50 mg de oxalat pe zi prin dietă, pentru a preveni formarea de pietre la rinichi.
Alimente bogate în oxalați
Multe alimente conțin oxalat, deci este greu să îl eviți în totalitate. Dar unele au mult mai mult decât altele. Spre exemplu, sfecla este unul dintre alimentele cele mai bogate bogate în oxalați, alături de spanac, rubarbă și multe altele. În 100 g de frunze de sfeclă există 610 mg de oxalat. În 100 mg sfeclă fiartă, există aproximativ 675 mg oxalat.
Iată alimentele cu cel mai mult oxalat:
1) Spanac
2) Rubarbă
3) Migdale și caju
4) Supa miso
5) Cartofi coapți cu piele
6) Sfecla
7) Pudră de cacao
8) Cereale din tărâțe și cereale mărunțite
9) Cartofi prăjiți
10) Zmeura
11) Îndulcitori precum Stevia
12) Cartofi dulci
Dacă mâncați sau beți alimente bogate în calciu în același timp, acestea vă pot ajuta corpul să manipuleze oxalatul fără a-l transforma într-o piatră la rinichi. Așa că asociați salata de spanac cu brânză cu conținut scăzut de grăsimi. Sau amestecați nuci sau fructe de pădure în iaurt. Consumul de lapte nu provoacă pietre la rinichi.
13) Sare.
Dacă mănânci mult sodiu, care este un ingredient din sare, crește cantitatea de calciu din urină. Odată ce ați terminat de mâncat, orice oxalat suplimentar se „lipeste” de calciu în rinichi. Asta poate produce pietre. Așadar, limitați alimentele conservate, carnea ambalată, alimentele rapide și condimentele din dieta dvs.
14) Proteine animale.
Limitați carnea de vită, porcul, ouăle, brânza și peștele, deoarece acestea vă pot crește șansele la majoritatea tipurilor de pietre la rinichi.
15) Vitamina C.
Prea mult poate face ca organismul dvs. să producă oxalat. Așadar, nu luați mai mult de 500 mg pe zi.
16) Alimentele procesate.
Fosforul este un aditiv și conservant obișnuit. Așadar, limitați alimentele fast-food, mezelurile, băuturile dulci și acidulate, alimentele congelate și prânzul de-a gata. Citiți eticheta pentru ingrediente începând cu „phos”, pe acelea trebuie să le evitați.
-
Ceara de urechi ar putea dezvălui semne timpurii ale bolii Parkinson22.11.2025, 22:00
-
Noile valori la care se consideră că ai hipertensiune22.11.2025, 20:03
-
-
-
Angajări în sistemul medical22.11.2025, 15:18
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
De ce să fierbi apa înainte de a face cuburi de gheață
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Pleci în vacanță cu medicamente în bagaj? Ai grijă la asta!
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
