12 alimente care natural scad tensiunea arterială

Dana Lascu |
Data publicării:
Tensiune
Tensiune

Tensiunea arterială ridicată – adică hipertensiunea - este factorul de risc major pentru boli cardiovasculare, accident vascular ceregral, diabet și multe altele. Vestea bună este că ea poate fi scăzută cu ajutor unor alimente, care conțin minerale, vitamine și nutrienți esențiale. Este vorba de legume, leguminoase și fructe. Iată care sunt 12 dintre acestea: 

Tensiunea arterială ridicată – sau hipertensiunea - poate fi cauzată de mulți factori diferiți, cum ar fi fumatul, supraponderalitatea sau obezitatea, stresul, consumul de alcool, dieta proastă și consumul prea mare de sare. 

De data aceasta vorbim despre efectul pe care dieta îl poate avea asupra tensiunii ridicate, mai precis despre acele alimente care ne-ar putea ajuta să controlăm natural hipertensiunea. Atenție! Ele nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de cardiolog, ci doar să îl completeze. 

Iată 12 dintre ele și studiile care le dovedesc efectele benefice: 

1. Citrice

Citricele, inclusiv grepfrutul, portocalele și lămâile, pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Sunt bogate în vitamine, minerale și compuși vegetali care vă pot ajuta să vă mențineți inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială (link direct studiu).

Studiile au arătat, de asemenea, că același efect îl au sucul de portocale și de grepfrut. Atenție, însă, grepfrutul și sucul de grepfrut pot face ineficiente medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, așa că nu trebuie să îl consumați în caz că aveți un astfel de tratament (link direct studiu, link direct studiu).

2. Somonul și alți pești grasi

Peștele gras este o sursă excelentă de grăsimi omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelurilor de compuși care constrâng vasele de sânge numiți oxilipine (link direct studiu).

Aportul mai mare de omega-3 a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de hipertensiune arterială (link direct studiu, link direct studiu).

3. Ciocolata neagră

Da, ciocolata poate fi bună pentru sănătatea inimii! Dar căutați ciocolată neagră organică, de calitate, care conține cel puțin 200 de miligrame de fenoli de cacao. Adică are peste 75% cacao. Acești compuși pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale în mod natural (link direct sursa informației). 

4. Fasolea și lintea

Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că consumul de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale. O revizuire a 8 studii care au inclus 554 de persoane a indicat că, atunci când sunt schimbate cu alte alimente, fasolea și lintea au scăzut semnificativ tensiunea arterială și nivelul mediu al tensiunii arteriale la persoanele cu și fără hipertensiune arterială (link direct studiu).

5. Usturoiul

Usturoiul este un puternic antiinflamator natural. Scade tensiunea arterială și relaxează mușchii prin subțierea sângelui și prevenirea blocării vaselor de sânge, arată un studiu. (link direct studiu)

6. Fructele de pădure

Fructele de pădure au fost asociate cu o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv potențialul lor de a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani, care sunt pigmenți care conferă fructelor de pădure culoarea lor vibrantă. S-a dovedit că antocianinele cresc nivelul de oxid nitric din sânge și reduc producția de molecule de restricție a vaselor de sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale. Afinele, zmeura, aronia și căpșunile sunt doar câteva dintre fructele de pădure care au fost asociate cu efecte de scădere a tensiunii arteriale (link direct studiu).

7. Spanacul

Spanacul este bogat în magneziu și folat. Ambii nutrienți ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare (link direct studiu).

8. Semințe de floarea-soarelui

Semințele de floarea-soarelui conțin potasiu, magneziu și grăsimi sănătoase. Sunt gustarea perfectă pentru a ajuta la reducerea nivelului de colesterol și pentru a promova nivelurile sănătoase ale tensiunii arteriale (link direct studiu).

9. Banane

Bananele sunt încărcate cu fibre și potasiu - doi nutrienți care susțin o inimă sănătoasă și scad nivelul tensiunii arteriale. Și se întâmplă să aibă și un foarte mic conținut de sodiu (link direct studiu).

10. Roșii

Compușii din roșii pot ajuta la scăderea acumulării de colesterol din vasele de sânge. Roșiile conțin calciu, potasiu, vitamine A, C și E și licopen, acesta din urmă fiind extrem de eficient (link direct studiu).

11. Broccoli

Broccoli este bogat în potasiu și crom, ambele ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la promovarea unei greutăți sănătoase. Dar, broccoli și conopida conțin și sulforafan, care și el reduce tensiunea arterială (link direct studiu).

12. Pepenele

Atât pepenele roși cât și cel galben sunt bogate în potasiu - un nutrient important pentru un nivel stabil al tensiunii arteriale și o inimă sănătoasă (link direct studiu)!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel