300 lei pe zi de persoană în carantină. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens

Adisa Codruț |
Data publicării:
Covid-19
Covid-19

Guvernul a aprobat joi, 17 decembrie o hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei.

Guvernul României a aprobat în ședința de guvern de astăzi, 17 decembrie, o hotărâre privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condițiilor minime ale spațiilor de cazare, a standardelor de cost și a listei spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

”Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziție de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar și normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană.
Tot acest document  aprobă lista spațiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziție de către autoritățile administrației publice centrale și locale
Ministerul Sănătății a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană /zi de carantinare.

În situația în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziție gratuit de alte instituții publice/autorități, cheltuielile pentru curățenie, spălătorie, produse de igienă personală, așternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea. Cheltuielile cu translatorul și cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative.

În  cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, rețetă, etc, prin care se atestă afecțiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină.
La nivelul spațiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecțiuni medicale preexistente, servicii de curățenie, lenjerie (minim 2 rânduri/ pat) si prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers si papuci de unica folosinta 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia. Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană și apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparținând unor religii și culte religioase recunoscute de statul român, cu particularități de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităților, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în camera și se vor utiliza tacâmuri și veselă de unică folosință”, se arată într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel