4 vitamine care nu trebuie suplimentate. În ce alimente le găsiți și care sunt dozele recomandate

Sonia Baciu |
Data publicării:
4 vitamine. FOTO: Freepik @8photo
4 vitamine. FOTO: Freepik @8photo

Care sunt cele patru vitamine pentru care nu este nevoie să luați suplimente. În ce alimente le găsiți și la ce ar trebui să fiți atenți.

Vitaminele sunt nutrienți esențiali cu roluri importante pentru sănătate, acestea fiind menținerea barierei de apărare a mucoaselor și de creștere a rezistenței la infecții, metabolismul, cu toate cele patru direcții - al proteinelor, glucidelor, lipidelor și mineralelor, sinteza unor structuri indispensabile - acizii din molecula de ADN, enzimele sau factorii de coagulare, procesele de oxidare și aterogeneza, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Victor Babeș.

Pentru a ne bucura de o stare de sănătate cât mai bună, medicii și specialiștii în nutriție ne recomandă să avem un stil alimentar cât mai echilibrat, cu un aport de fructe, legume și proteine de calitate, care să ne aducă necesarul de vitamine, minerale și nutrienți, dar și să avem un minimum de 30 de minute de activitate pe zi, precum și un somn odihnitor.

Există însă și situații în care nu putem să ne obținem vitaminele și mineralele din alimentație și atunci se apelează la suplimente. În acest sens, medicii atrag atenția cu privire la suplimentele de vitamine, pentru a căror administrare trebuie consultată cu medicul curant, mai ales că unele dintre ele pot fi fără valoare.

”Înțelegerea rolului vitaminelor în gestionarea pacienților este un lucru la care mă gândesc adesea ca medic.

Există cu siguranță momente în care recomand anumite vitamine pacienților mei pe baza informațiilor existente.

Totuși, există și momente în care trebuie făcute mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin beneficiile acestora și modul în care interacționează cu alte medicamente sau tratamente”, a explicat dr. Tomi Mitchell, notează EatThis.

4 suplimente de vitamine de evitat

Potrivit medicului, atunci când alegem vitaminele și suplimentele alimentare, ”este esențială documentarea și asigurarea alegerii produselor care conțin ingrediente de calitate.

De asemenea, ar trebui să confirmați că vitaminele sunt complet naturale și nu conțin aditivi dăunători sau materiale de umplutură sintetice”.

În acest sens, medicul a explicat care sunt suplimentele ”fără valoare” și care ar trebui evitate din acest motiv.

Vitamina E include două clase de substanțe biologic active: tocoferolii (cu rol antioxidant) și tocotrienolii (cu rol în metabolismul grăsimilor și al proteinelor).

Doza recomandată de vitamina E este de 15 mg/zi pentru adulți, iar aceasta se găsește în:

- semințele de floarea soarelui

- migdale

- alune

- germeni de grâu

- mango

- avocado

- dovleac

- broccoli

- spanac

- kiwi

- roșii

- ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de porumb.

”Pe lângă aceste surse vegetale, ouăle pot conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de vitamina E naturală, dacă găinile care le produc duc un stil de viață sănătos în aer liber”, mai spune Mitchell.

Vitamina K2 ajută în sintetizarea bacteriilor din colon. Potrivit dr. Mitchell, ”administrarea de vitamine poate fi benefică pentru sănătatea generală a unei persoane, dar unele suplimente, cum ar fi vitamina K2 și niacina (n.r. vitamina B3), nu merită timpul sau banii”. Această vitamină se găsește în:

- natto, o mâncare tradițională japoneză

- varză murată

- lactate, în special brânzeturile tari

- carnea de vită

- carnea de porc

- gălbenușurile de ouă

- carnea de pește gras.

De menționat că suplimentele acestei vitamine, MK4 sau  MK7, pot interacționa cu medicamentele, în special cu cele anticoagulante.

Vitamina B3 (niacină) este un nutrient care poate contribui la susținerea metabolismului normal și a sănătății cardiovasculare atunci când este administrat în doze adecvate, adică de la 4 mg în cazul bebelușilor, la 18 mg în cazul femeilor însărcinate.

Vitamina B3 se găsește în:

- pui, curcan

- ficat

- somon, sardine, ton

- carne de vită

- semințe de floarea soarelui

- arahide

- mazăre

- orez brun

- ciuperci

- avocado

- cartofi dulci

- sparanghel.

”Dozele mari de niacină au fost asociate cu deranjamente stomacale, risc crescut de sângerare și leziuni renale, precum și alte simptome mai grave, cum ar fi afectarea coagulării sângelui, leziuni hepatice și scăderea sensibilității la insulină”, mai spune Mitchell.

Vitamina A este un nutrient esențial necesar pentru o stare de sănătate bună.

”Administrarea de suplimente poate să nu fie cea mai bună modalitate de a o încorpora în alimentația proprie.

La fel ca în cazul oricărui medicament, o cantitate prea mare de supliment - în acest caz, vitamina A - poate avea consecințe negative și chiar poate fi periculoasă.

Prea multă vitamina A poate provoca leziuni hepatice, piele uscată, oase fragile și, în unele cazuri, dizabilități congenitale”, a mai spus medicul.

Doza maximă admisă este de 3.000 micrograme în cazul adulților.

Vitamina A se găsește în:

- laptele de vacă

- ouă

- unt

- brânză cheddar

- ficatul de vită și vițel

- uleiul de ficat de cod

- morcov

- spanac.

Vezi și: Ruptura de ligament încrucișat, ce este și cum se manifestă. Măruță, mesaj de pe patul de spital: Pacientul a supraviețuit. Vă mulțumesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel