5 metode simple să scapi de gripă. Tudor Ciuhodaru: Majoritatea pacienților se recuperează în câteva zile. Antibioterapia, periculoasă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
5 metode simple să scapi de gripă - Foto: Freepick @master1305
5 metode simple să scapi de gripă - Foto: Freepick @master1305

Medicul Tudor Ciuhodaru a transmis sfaturi importante pentru sezonul gripal. La ce trebuie să fiți atenți și cum ne protejăm prin 5 metode simple.

În România a fost declarată starea de alertă epidemiologică de gripă, potrivit anunțului făcut de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ca urmare a creșterii a numărului de cazuri de infecții respiratorii din ultimele săptămâni.

"O să emit o instrucție, legea 95 îmi permite acest lucru, în care, conform prevederilor Legii 95 există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație, există o lege adoptată în timpul pandemiei, iar aceasta generează, automat, prin emiterea unui ordin de ministru anumite restricții", a mai spus ministrul. VEZI mai multe AICI: Stare de alertă epidemică. Epidemia de gripă, declarată oficial în România. Rafila, despre măsurile aplicate

"Atenție la gripă. Nu uitați să vă protejați", atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru.

"Ce trebuie să știți:

Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Mai ales în cazul celor mici. Nu uitați să îi și să vă protejați.

În fiecare an această patologie afectează 5-15% din cetațeni.

Cei mai expuşi sunt cei de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii, pacienţii cu afecţiuni respiratorii sau cardio-vasculare cronice.

Majoritatea celor care se îmbolnăvesc de gripă se vor recupera în cateva zile, însă cei din grupele de risc sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.

Tratamentul pentru gripă trebuie instituit cât mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

Evitaţi automedicaţia. Orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor.

Antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

VEZI ȘI: Mulți au boala ASTA și NU știu de ea. La ce să fii foarte atent când îți iei pulsul. Semnul simplu care-ți arată dacă ai o problemă: Mulți vin direct cu AVC

Cum ne protejăm - 5 metode simple

Până când parlamentul va adopta legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România e bine de știut că avem 5 metode simple de prevenție:

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

! Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă", este mesajul transmis de Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel