EXCLUSIV De ce nu trebuie să ne mai numărăm caloriile. Simona Carniciu: Contează mai mult să ne luăm ce avem nevoie din alimente, nu contează caloriile!
Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu să fie doar o sursă de calorii.
Mulți dintre noi ne confruntăm cu dilema controlului caloriilor. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție de la Centrul de cercetare, diagnostic și tratament în diabet și boli de nutriție, ne îndeamnă să ne îndreptăm atenția către calitatea alimentelor și gestionarea eficientă a porțiilor, subliniind că numărarea strictă a caloriilor poate fi, uneori, o abordare prea rigidă.
Simona Carniciu ne îndeamnă să privim dincolo de numărul caloriilor și să ne concentrăm asupra dimensiunii porțiilor. Este adevărat că controlul caloric este esențial pentru menținerea unei greutăți sănătoase, însă ceea ce contează cu adevărat este să alegem alimente nutritive și să fim atenți la proporțiile pe care le consumăm.
"Nu contează caloriile. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice"
Un alt sfat util oferit de nutriționist este să ne asigurăm că nu consumăm porții foarte mari. Putem învăța să recunoaștem dimensiunile corecte ale porțiilor și să ne asigurăm că nu exagerăm cu cantitățile. Este important să fim conștienți că porțiile noastre pot crește treptat în timp.
"Nu este important să numărăm caloriile, este important să avem grijă la dimensiunea porțiilor. Corpul nostru este adaptat ca în fiecare zi să avem diferențe calorice. Ceea ce contează mai mult decât a calcula caloriile este să ne luăm ce avem nevoie din acele alimente și din acele feluri preparate. Este vorba de funcționalitatea alimentelor, nu de încărcătura lor calorică", ne-a spus medicul Simona Carniciu.
Una dintre metodele simple pentru a controla aportul caloric este să limităm dimensiunea porțiilor noastre. Porțiile standard sunt mult mai mici (uneori) decât cele servite în restaurante sau chiar decât ceea ce suntem obișnuiți să mâncăm acasă. Prin reducerea dimensiunii porțiilor, putem gestiona eficient caloriile fără a fi nevoie să ținem evidența exactă a fiecărei calorii consumate.
Pe lângă gestionarea dimensiunii porțiilor, reducerea aportului de carbohidrați poate fi o altă strategie eficientă în controlul caloriilor. Studiile au arătat că nu toate caloriile sunt create egal, iar o dietă mai săracă în carbohidrați poate fi asociată cu o ardere mai mare a caloriilor zilnice. Eliminarea zaharurilor simple din dietă poate fi primul pas în direcția pierderii în greutate și a menținerii acesteia pe termen lung.
"Un aliment pe care ar trebui să îl mâncăm mai rar sau spre deloc - cartoful. Pentru că avem tendința să îl consumăm așa cum nu este sănătos, în varianta prăjită. Tentația de a se consuma în forma lui cea mai gustoasă este mai mare. Cartoful, dacă l-am consuma mai rar, ar fi mai bine. Dacă am reuși să-l consumăm într-un mod sănătos, căci sunt preparate din cartofi care pot fi sănătoase, dar să știm cum să le gătim", ne-a mai spus medicul.
Este important să ne amintim că obiectivul nostru nu ar trebui să fie doar reducerea caloriilor, ci și asigurarea că ne hrănim corpul cu nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa optim. Alimentele pe care le alegem să le consumăm ar trebui să fie nutritive și să contribuie la sănătatea noastră generală, nu doar să fie o sursă de calorii. Prin adoptarea unei abordări echilibrate între controlul caloriilor și alimentația sănătoasă, putem să ne bucurăm de o stare de sănătate și bunăstare îmbunătățită pe termen lung.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
EXCLUSIV Dr. Oana Dolofan spune cu ce afecțiuni severe se confundă durerea de stomac
Noile terapii pentru cancer care prelungesc viața pacienților. Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Așa se tratează cancerul! Țintește direct locul unde a fost tumora
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV John Deanfield explică de ce “nu ai voie” nu ne scapă de bolile cardiovasculare: Prevenția, un “cont de economii” cu dobândă
CNAS: Nu există date exacte despre numărul persoanelor asigurate după 1 septembrie 2025
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Neurofeedback, soluția modernă pentru echilibru mental și performanță, la Dr. PSY
EXCLUSIV Te uiți la Insula Iubirii? Uite ce fel de om ești. Radu Leca îți dezvăluie problema
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Cât cheltuiește România pe sănătate pe cap de locuitor în 2025. Comparație cu UE
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
