EXCLUSIV Alimentele care reduc stresul și anxietatea. Ce să eviți de acum. Alina Epure: Stresul este uciderea tacită a noastră
Cum ar fi dacă ar exista niște alimente care ne-ar putea reduce stresul? Ar fi incredibil, însă este adevărat. Sunt anumite alimente care ne pot face să ne simțim mai liniștiți, dar acest lucru nu înseamnă...
Ne-am pus problema mâncatului compulsiv, hiperpalatabil. Am dezbătut subiectul efectelor mâncatului pe fond de stres, însă nu putem să nu ne întrebăm și dacă există, într-adevăr, alimente care ne pot reduce stresul și starea de anxietate.
Alina Epure, Doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN, Membru The Nutrition Society, a explicat ce se poate întâmpla atunci când stresul și anxietatea ne pot acapara organismul și, din punct de vedere nutrițional, ce anume ne poate reduce stările tulburătoare prin care trecem.
”Stresul este uciderea tacită a fiecăruia dintre noi”
Stresul face parte din viața cotidiană a omului din secolul 21, iar starea de anxietate este o afecțiune care influențează semnificativ calitatea vieții (în sens negativ). Pe lângă puterea interioară pentru vindecare, alimentația joacă un rol important în diminuarea efectelor dăunătoare ale celor două stări de neliniște.
”Stresul este uciderera tacită a fiecăruia dintre noi, atât timp cât nu există limite sănătoase pentru tot ceea ce înseamnă sănătatea fizică, mintală și emoțională.
Starea de bine se definește la nivel individual, are o definiție unică în funcție de ceea ce este important, valoros, de impact pentru starea noastră de sănătate, astfel încât acest bine individual să susțină evoluția noastră pe drumul echilibrului și al armoniei.
Starea de anxietate este determinată și susținută de un dezechilibru biochimic, de anumite carențe pe care le putem avea și soluția este identificarea acestora, stabilirea unui protocol de suplimente și monitorizarea progresului”, ne-a spus Alina Epure, în exclusivitate pentru DC Medical.
Alimentele care pot reduce stresul și anxietatea. ”Benefice sunt alimentele ce aduc o pată de culoare”
Semaforul în farfurie - metoda eficientă, prin care ne putem lua vitaminele esențiale pentru corp și minte. Alina Epure ne-a spus care sunt unele dintre cele mai bune alimente care ne pot reduce stresul și starea de anxietate, fiind pline de antioxidanți, inamicii radicalilor liberi.
”Benefice sunt alimentele ce aduc o pată de culoare, în special roșu, galben, verde, practic, să integrăm semaforul în farfurie: afine, zmeură, mure, rodie, ardei gras, cartof dulce, morcov, pepene galben, caise, piersici, nectarine, zucchini, castravete, broccoli, sparanghel, pătrunjel verde, dovlecel, salată verde, rucola, valeriană, spanac”, ne-a mai spus Alina Epure.
”Alimentele sunt asociate cu starea de bine”
După cum există alimente care ne fac bine pe plan mintal, există și alimente care nu ne fac bine, stresul fiind gestionat printr-un exces de alimente nesănătoase, așa cum ne spune Alina Epure. Printre alimentele de evitat, se numără: alimentele prăjite, zahărul, făina albă, băuturile carbogazoase. Bineînțeles că oricare alt aliment consumat în exces și exclusiv poate fi dăunător sănătății, însă în acest caz, alimentele menționate pot avea efecte negative într-o formă mai periculoasă decât consumul excesiv de spanac dintr-o zi, de exemplu. Alimentele nesănătoase ne pot dezechilibra hormonal organismul, mai ales dacă sunt consumate zilnic, chiar și în proporții moderate.
”Adesea, alimentele sunt asociate cu starea de bine, oferă o siguranță psiho-emoțională, iar stresul este gestionat prin exces de alimente, ceea ce dezechilibrează întregul organism.
Plăcerea de moment, gustul bun al mâncării devin toxice, râncede pentru sănătate, atât timp cât sunt integrate alimente nesănătoase. Pentru a ne proteja de impactul stresului asupra propriului organism, avem nevoie să creștem rezervele de antioxidanți, să reducem nivelul de radicali liberi, să integrăm alimente ce asigură un aport nutritiv valoros, evitând alimentele prăjite, zahărul, făina alba, băuturile carbogazoase”, a încheiat nutriționistul.
-
Ambalajele "BPA-free" pot afecta celulele umane: riscuri subestimate26.11.2025, 15:39
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Echinocțiu de toamnă 2025. Vlad Ciurea explică cum ne afectează micșorarea zilei starea și sănătatea
EXCLUSIV Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
EXCLUSIV Cum afectează hormonii sănătatea inimii. Boala cardiacă carcinoidă: complicația silențioasă care atacă valvele inimii
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Urgențe urologice: semnele care cer intervenție imediată. Dr. Bogdan Pârlițeanu explică
EXCLUSIV Prevenția, investiția esențială pentru viitorul sănătății în România. Iulian Trandafir: Este o chestiune de educare a oamenilor
EXCLUSIV Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
EXCLUSIV Tratamentul oncologic, efecte negative. Ramona Schenker: Profund invalidante
EXCLUSIV Semnele de alarmă din sarcină care trebuie să te trimită la medic. Dr. Ingrid Gheorghe (SANADOR): Necesită prezentare imediată
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
EXCLUSIV Când se optează pentru fertilizarea in vitro în locul inseminării artificiale. Dr. Lucia Luchian: Șanse de reușită diferite
EXCLUSIV Sindromul de coadă de cal. Dr. Dan Aurel Nica: simptomul urgent care îi rușinează pe pacienți
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Spitalele, evaluate de noi inspectori. Mesajul care poate duce la demiteri
EXCLUSIV Campania RESPIR 2025: GINA, standardul de aur pentru pacienții cu astm sever
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
