7 simptome CIUDATE pe care le dă Scleroza Multiplă: vedere încețoșată când îți usuci părul sau senzația că te strânge cineva în brațe

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Mâncărimea cronică poate fi mai mult decât supărătoare    FOTO: pexels.com
Mâncărimea cronică poate fi mai mult decât supărătoare FOTO: pexels.com

Râsul sau plânsul în hohote fără un motiv anume sau o mâncărime ciudată care apare fără niciun motiv pot fi simptome care apar la persoanele care au scleroză multiplă. Iată 7 simptome ciudate date de boală: 

Oboseală extremă, stângăcie, senzații ciudate de înțepături, gândire înceată, vedere neclară - acestea sunt primele simptome, cele clasice și comune, ale sclerozei multiple.

Deteriorarea sistemului nervos central, adică a creierului și măduvei spinării, este ceea ce provoacă aceste simptome. Efectele bolii se manifestă asupra unei game largi de funcții, așa că simptomele diferă de la unul la altul, și unele pot fi chiar ciudate. 

1) Senzația că te strânge ceva

Nu este ca și cum ai avea parte de o îmbrățișare, ci o senzație că ceva te strânge puternic în jurul pieptului și nu te lasă. Poate să apară oriunde, între talie și gât, pe ambele părți sau doar pe o parte a corpului. Este posibil să simțiți durere sau să aveți dificultăți de respirație. Leziunile nervoase sunt vinovate de spasmele în mușchii dintre coaste, care dau această senzație de strângere. Adesea trece de la sine.

2) Râs sau plâns fără limită

Sindromul Pseudobulbar, numit și incontinență emoțională, provoacă izbucniri aleatorii în lacrimi sau în hohote de râs care nu au nimic de-a face cu felul în care te simți. Leziunile nervoase din partea creierului care controlează emoțiile sunt vinovate. 

3) O mâncărime de care nu scapi

Este mâncărimea intensă care apare din senin, oriunde pe corp, deși nu există iritații ale pielii, alergii sau orice problemă în locul respectiv. Acest tip de mâncărime nu provine, de fapt, din piele. Mâncărimea disestezică este o senzație nervoasă care trece rapid. 

4) Dureri bruște în zone ale feței

Leziunile nervoase pot declanșa nevralgie la nivelul nervului trigemen, gen o arsură, înjunghiere sau durere asemănătoare unui șoc în obraz sau maxilar. S-ar putea să se estompeze rapid sau să dureze câteva minute. Este un simptom rar al SM. Sau s-ar putea să simți o furnicătură, amorțeală sau durere pe o parte a feței, cum ar fi durerea dentară. 

5) Picioare care parcă iau foc

Disestezia este o senzație neplăcută ca de arsură, ace care te înțeapă, amorțeală sau senzația că ceva se târăște pe pielea ta. Poate să apară pe orice parte a corpului. De exemplu, s-ar putea să-ți simți picioarele ca și cum ar fi opărite, fără să existe vreo sursă de căldură în jur. Se întâmplă pentru că creierul primește semnale nervoase distorsionate, așa că reacționează cu ceva ce își amintește sau își imaginează. 

6) Greu de înghițit

Înghițirea nu este atât de simplă pe cât pare, ci e un proces mai complicat. Practic, nervii și mușchii din gură și gât trebuie să lucreze cu creierul. În cazul celor cu scleroză multiplă, semnalele nervoase confuze și distorsiunile senzoriale pot face dificilă mestecarea sau controlul alimentelor sau a lichidului din gură. Sau ați putea simți că vi s-a blocat ceva în gât când de fapt nu aveți nimic. 

7) Vedere încețoșată

Deteriorarea nervului optic (nevrita optică), cel care leagă ochiul de creier, poate declanșa fenomenul lui Uhthoff. Aceasta înseamnă că vederea devine încețoșată pentru scurt timp în momentele în care temperatura corpului crește. Se poate să remarcați asta în timpul exercițiilor fizice, a băilor fierbinți, când e cald afară, ba chiar și uscătoarele de păr vă pot provoca această reacție. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel