7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism. Ce boli pot ameliora, dacă le consumi regulat

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism foto:freepik
7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism foto:freepik

7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism. Vezi care sunt bolile pe care le pot ameliora, dacă le consumi regulat.

Consumul oricărui ceai aduce beneficii, însă multe dintre acestea aduc beneficii distincte pentru sănătate. Așa că, toarnă-ți o ceașcă de ceai și continuă să citești pentru a descoperi cele 7 tipuri de ceai cu efecte uimitoare pentru organism.

Vezi și: Ceaiul de tătăneasă: de ce nu este recomandat să îl bei. Care sunt efectele negative pe care le poate aduce tătăneasa

1. Ceaiul verde

Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet tip 2 și contribuie la sănătatea inimii. 

Ceaiurile alb, oolong, verde și negru fac toate parte din familia ceaiului verde. Ele diferă în funcție de nivelul lor de fermentație. Ceaiul alb este alcătuit din frunzele delicate și nefermentate ale plantei, ceaiul oolong este parțial fermentat, frunzele de ceai verde sunt procesate rapid pentru a nu permite fermentația, iar frunzele de ceai negru sunt puternic fermentate și oxidate, ceea ce le conferă și un nivel mai mare de cofeină. Matcha este o formă pulverizată de ceai verde, dar cele două au proprietăți și profiluri nutriționale ușor diferite.

Unul dintre motivele posibile pentru care ceaiul verde este atât de benefic pentru sănătate este conținutul său ridicat de polifenoli. Ceaiul verde are mulți polifenoli numiți catechine, care s-au dovedit a fi benefici în combaterea inflamației și a bolilor cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.

În ceea ce privește bolile de inimă, un studiu publicat în august 2018 în Jurnalul de Chimie Biologică a constatat că polifenolii din ceaiul verde pot dezintegra și dizolva plăcile de proteine potențial periculoase găsite în vasele de sânge, ceea ce ar putea reduce șansele de a dezvolta ateroscleroza (depunerea de material în artere care poate reduce fluxul de sânge către inimă și creier). 

2. Ceaiul negru

Ceaiul negru contribuie la o cogniție sănătoasă și poate reduce inflamația. 

Ceaiul verde primește cele mai multe laude pentru proprietățile sale potențial benefice pentru sănătate, dar ceaiul negru pare să ofere și el o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ceaiul negru poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv, inflamației, bolilor de inimă, diabetului și potențial a cancerului.

Un studiu publicat în ianuarie 2016 în Jurnalul de Nutriție, Sănătate și Îmbătrânire a constatat că consumul regulat de ceai negru (precum și oolong și ceai verde) a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a unui tulburări neurocognitive, cum ar fi demența, la persoanele în vârstă, în special la femeile în vârstă.

Ceaiul negru conține, de asemenea, flavonoizi (compuși găsiți în ceaiul verde și alte alimente de origine vegetală), care pot contribui la reducerea riscului de cancer. Un studiu publicat în august 2019 în jurnalul Nature Communications arată că o dietă bogată în flavonoizi poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și bolilor de inimă.

3. Ceaiul de mușețel

Ceaiul de Mușețel poate ajuta la a avea un somn liniștitor și ajută imunitatea. 
Dacă te simți agitat la ora la care trebuie să te pui la somn, ia în considerare să bei o ceașcă de ceai de mușețel pentru a te relaxa. Ceaiul de mușețel este un ceai herbal care nu conține cofeină, poate fi o băutură liniștitoare înainte de culcare. Este una dintre cele mai vechi plante medicinale documentate, cu o varietate de proprietăți vindecătoare.

Ceaiul de mușețel poate susține sănătatea sistemului imunitar, de care am putea cu toții să beneficiem în prezent. 

Consumul de ceai de mușețel poate fi, de asemenea, benefic pentru femeile care experimentează sindromul premenstrual, conform unui studiu publicat în decembrie 2019 în Journal of Pharmacopuncture. Cercetătorii au remarcat proprietățile antiinflamatorii și anti-anxietate ale ceaiului.

4. Ceaiul de Ghimbir

Ceaiul de ghimbir poate ajuta la tratarea grețurilor și a vărsăturilor. 
Ai probleme digestive sau ai parte de grețuri dimineața? Poți încerca să prepari ceai de ghimbir, care este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la reducerea stresului digestiv.

Ghimbirul este o rădăcină antică cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, fiind un tratament sigur și eficient pentru grețuri și vărsături.

Pentru a te bucura de proprietățile și beneficiile ceaiului de ghimbir, rade rădăcina, pune bucățile în  ceașcă, toarnă apă fierbinte și lasă-l să stea câteva minute. Dacă nu vrei să-l prepari manual, poți cumpăra pliculețe de ceai preambalate din ghimbir uscat.

5. Ceaiul de Mentă

Ceaiul de mentă ajută la funcționarea în parametri optimi a sistemului digestiv. 
La fel ca și ghimbirul, menta este cunoscută pentru susținerea digestiei sănătoase. Menta conține un compus numit mentol, care ajută la relaxarea tractului intestinal și la ameliorarea balonării.

Menta poate ameliora durerile în piept și poate ajuta persoanele cu afecțiuni esofagiene să înghită mai bine alimentele, posibil prin relaxarea mușchilor netezi din partea inferioară a esofagului.

Deoarece ceaiul de mentă nu conține cofeină, este o alegere excelentă pentru o băutură relaxantă, înainte de culcare.

6. Ceaiul de Hibiscus

Ceaiul de hibiscus poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. 
Nu doar că ceaiul de hibiscus - preparat din frunze uscate de hibiscus - are un gust delicios și acidulat, dar poate ajuta și la sănătatea inimii. Cercetările au constatat că consumul regulat de ceai de hibiscus timp de șase săptămâni a ajutat la reducerea tensiunii arteriale la adulții cu hipertensiune arterială prehipertensivi și ușoară și ar putea fi folosit în combinație cu modificări alimentare pentru a îmbunătăți sănătatea.

Ceaiul de hibiscus a avut un efect semnificativ în reducerea, atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și diastolice.

Hibiscusul poate avea, de asemenea, efecte protectoare împotriva obezității. Cercetătorii au sugerat că extractul de hibiscus ar putea acționa ca o terapie potențială pentru prevenirea obezității și a bolii hepatice grase non-alcoolice. Cu toate acestea, este puțin probabil ca extractul de hibiscus să fie singurul responsabil pentru beneficiile de sănătate raportate.

Vezi și: Ce nu ai știut despre Cola. Manu: Conține o cantitate foarte mare de oxalat de calciu, cea mai frecventă litiază

7. Ceaiul de Fenicul 

Ceaiul de fenicul poate ameliora simptomele menopauzei. 
Feniculul relaxează mușchii digestivi pentru a ajuta la reglarea intestinelor. Este este cunoscut de mult timp ca o plantă medicinală, fiind utilizat pe scară largă pentru tratarea problemelor digestive, precum și a sindromului colonului iritabil. 

În plus, feniculul poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei la femeile postmenopauzale, fără efecte secundare grave, potrivit unui mic studiu utilizând fenicul sub formă de capsule, publicat în septembrie 2017 în jurnalul Menopause.

Indiferent ce alegi să prepari, consumul de ceai este o modalitate excelentă de a beneficia de proprietățile plantelor în dieta ta. Nu arunca ceaiul rămas pe care nu l-ai terminat. Folosește-l pentru a fierbe quinoa, orez brun sau couscous. Boabele fierte vor absorbi compușii vegetali prezenți în ceai. De asemenea, poți stropi carnea de pui, peștele sau carnea de porc cu ceai verde, combinat cu ulei de măsline, sare, piper și usturoi zdrobit. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel