Ce nu ai știut despre Cola. Dr. Rucsandra Manu: Conține o cantitate foarte mare de oxalat de calciu, cea mai frecventă litiază

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cola - Foto: Freepik
Cola - Foto: Freepik

Ce nu ai știut despre Cola. Iată ce ne-a spus un medic chirurg urolog despre această băutură și ce trebuie să știi de acum.

Pe lângă faptul că nu oferă niciun nutrient vital, băuturile îndulcite cu zahăr, inclusiv băuturile carbogazoase, pot duce la complicații de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate, boala hepatică grasă non-alcoolică și diabetul.

Toate băuturile carbogazoase conțin zahăr, iar atunci când zahărul este consumat în exces, poate avea efecte negative asupra sănătății.

Cu toate acestea, unele surse de zahăr sunt mai rele decât altele - iar băuturile zaharoase sunt de departe cele mai rele. Acest lucru este valabil în primul rând pentru sucurile zaharoase, dar și pentru sucurile de fructe, cafelele foarte îndulcite și alte surse de zahăr lichid.

Lichidele nocive pentru organism și rinichi. Ce nu ai știut despre Cola

 

"Sigur că există și lichide nocive, nu ne referim numai la alcool. 

Există toate băuturile răcoritoare care conțin o cantitate mare de zahăr, acelea nu sunt bune pentru organism. 

Candidoza: cauze, simptome, tratament naturist. Alimentele care hrănesc Candida și cum o distrugi definitiv: Băutura asta, înainte de culcare, este minunată

Care e diferența dintre masaj și kinetoterapie. Drosu: Este enormă! Aud oamenii că au durere de spate și se duc la masaj. Un maseur nici nu știe ce e hernia

Aceste băuturi au și sare pentru a potența gustul", a declarat medicul Rucsandra Manu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie urologică - ESWL, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Celebrele băuturi pe bază de Cola sunt băuturi răcoritoare îndulcite, aromatizate și carbogazoase și cele mai multe conțin cofeină și sunt îndulcite cu zahăr sau sirop de porumb bogat în fructoză. 

"Mai sunt și unele, diversele variante de cola, care conțin o cantitate foarte mare de precosor de oxalat de calciu și oxalatul de calciu este una din cele mai frecvente litiaze.

Unde scrie cola, toate variantele de cola, cu cât mai rar sunt consumate cu atât este mai bine pentru organism, pentru că rinichiul și ficatul au de suferit de pe urma lor", ne-a mai spus medicul Rucsandra Manu. 

Arsura de congelator: ce trebuie să știi despre carnea sau legumele înghețate. Cum te afectează când le mănânci

Ce este oxalatul și cum se formează pietrele?

Oxalatul este o substanță naturală care se găsește în multe alimente. Corpul folosește alimentele pentru energie. După ce corpul folosește ceea ce are nevoie, produsele reziduale călătoresc prin fluxul sanguin până la rinichi și sunt eliminate prin urină.

Urina conține diverse deșeuri. Dacă există prea multe deșeuri în prea puțin lichid, pot începe să se formeze cristale. Aceste cristale se pot lipi împreună și pot forma o masă solidă (o piatră la rinichi). Oxalatul este un tip de substanță care poate forma cristale în urină. Acest lucru se poate întâmpla dacă există prea mult oxalat, prea puțin lichid, iar oxalatul se "lipește" de calciu în timp ce urina este produsă de rinichi.

Bolile pe care le provoacă băuturile Cola sau băuturile carbogazoase

Riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de cola provin în principal din zahărul pe care îl conține, care oferă organismului cantități mari de fructoză și pot provoca:

-  Creșterea în greutate

Mai multe studii raportează o legătură clară între consumul de băuturi răcoritoare și o greutate corporală mai mare. Cercetările arată, de asemenea, că oamenii au tendința de a bea sucuri zaharoase împreună cu caloriile pe care le-ar consuma în mod normal. Un motiv pentru acest lucru este că fructoza produce cantități mai mici de hormoni care te fac să te simți sătul. Iar băuturile răcoritoare și alți carbohidrați lichizi produc, de asemenea, mai puțină sațietate (senzație de sațietate) în comparație cu alimentele solide, potrivit WebMD.

- Dependența de zahăr

Zahărul poate crea dependență, în special pentru persoanele cu alte forme de dependență. Unele dintre aceleași părți ale creierului care sunt implicate atunci când o persoană abuzează de droguri sunt, de asemenea, implicate atunci când mâncați, permițând crearea unor semnale asemănătoare dependenței atunci când ingerați anumite alimente.

- Grăsimea de pe burtă

Cantitatea și localizarea greutății obținute din cauza fructozei creează propriile riscuri pentru sănătate. Fructoza duce la apariția grăsimii din burtă (grăsime viscerală), care se află în spațiul dintre organe, și a grăsimii externe (grăsime subcutanată), care se găsește chiar sub piele. Chiar dacă, în rest, aveți o greutate sănătoasă, grăsimea de pe burtă poate fi periculoasă, crescând probabilitatea apariției bolilor de inimă, a sindromului metabolic, a diabetului de tip 2 și a cancerului de sân.

- Sindromul metabolic și diabetul

Consumul unei cantități prea mari de fructoză poate duce la rezistență la insulină, o caracteristică a sindromului metabolic. Este posibil să deveniți mai puțin sensibil la hormonul insulină, care elimină zahărul din sânge.

Sindromul metabolic apare frecvent înainte de diabetul de tip 2, un alt pericol legat de băuturile zaharoase. Chiar și una sau două colaci pe zi ar putea crește riscul de diabet de tip 2 cu peste 20%.

- Bolile de inimă

Consumul de zahăr este legat de tensiunea arterială ridicată, de colesterolul ridicat și de excesul de grăsime, toate acestea crescând riscul de boli de inimă.

- Cancer 

Aceste băuturi zaharoase au fost legate de un risc crescut de cancer pancreatic. Cercetările arată, de asemenea, că femeile aflate la postmenopauză pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer endometrial (sau uterin) dacă consumă cola, potrivit WebMD.

- Carii dentare

- Gută

- Demență

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge au fost legate de un risc crescut de demență, în special sub forma bolii Alzheimer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel