Arsura de congelator: ce trebuie să știi despre carnea sau legumele înghețate. Cum te afectează când le mănânci

Arsura de congelator apare atunci când alimentele sunt ținute prea mult timp la rece. Cum recunoști arsura de congelator.
Arsura de congelator este rezultatul pierderii de umiditate. Se poate întâmpla cu orice aliment care a fost congelat pentru o perioadă lungă de timp.
Dacă alimentele din congelator par tari, încremenite, decolorate pe alocuri sau acoperite de cristale de gheață, probabil că sunt arse la congelator.
Iată ce ar trebui să știți despre arsurile de congelator, inclusiv dacă alimentele afectate pot fi consumate în siguranță și cum să vă protejați alimentele de acest fenomen.
Arsura de congelator, cauze
Toate alimentele conțin apă, care formează mii de cristale de gheață atunci când sunt înghețate. Aceste cristale migrează la suprafața alimentelor și, în cele din urmă, în cea mai rece parte a congelatorului dvs. printr-un proces numit sublimare.
Sublimarea este similară cu evaporarea, dar nu implică lichid. În schimb, o substanță se transformă direct dintr-un solid într-un gaz. Acesta este motivul pentru care cuburile de gheață devin mai mici dacă nu le folosești pentru o perioadă lungă de timp.
Această pierdere de molecule de apă provoacă deshidratare, făcând ca alimentele congelate să fie zbârcite, uscate și dure. În plus, pierderea de apă permite oxigenului să provoace modificări ale aromei și culorii, în special în cazul cărnii, păsărilor de curte și al peștelui care nu a fost ambalat bine.
Cu cât alimentele sunt păstrate mai mult timp în congelator, cu atât mai mare este șansa ca acestea să dezvolte arsuri de congelare și să aibă de suferit la nivel de calitate, potrivit Healthline.
Afectează calitatea, dar nu și siguranța
Alimentele arse în congelator pot avea un aspect neplăcut, o textură neplăcută și un gust neplăcut, dar pot fi consumate în siguranță. Dacă congelatorul este setat la-18°C, bacteriile și alți agenți patogeni dăunători nu se pot dezvolta, iar alimentele dvs. vor putea fi consumate în siguranță - atât timp cât au fost proaspete când le-ați pus în congelator și dacă le decongelați corect.
Dacă doriți să consumați alimente care au fost afectate de arsuri de congelare, puteți tăia zonele afectate și folosi restul. Cu toate acestea, calitatea sa generală nu va fi egală cu cea a omologului său nears de congelator sau proaspăt.
Identificarea arsurii de congelare
Orice aliment depozitat într-un congelator este supus arsurilor de congelare. Cu toate acestea, deoarece este cauzată de deshidratare, alimentele cu un conținut mai mare de apă, cum ar fi produsele, carnea, păsările de curte, peștele sau înghețata, tind să fie mai afectate decât alimentele cu un conținut scăzut de apă, cum ar fi nucile, semințele sau făina.
Carnea, păsările de curte și peștele pot dezvolta zone de culoare maro închis sau gri-albicioase cu aspect de piele. Când sunt gătite, textura poate fi uscată și dură.
Puteți recunoaște cu ușurință arsura de congelare pe fructe și legume, deoarece acestea devin uscate și încrețite. De asemenea, acestea ar putea fi acoperite de cristale de gheață din cauza conținutului ridicat de apă, iar dacă le gătiți, vor avea probabil o textură lemnoasă.
Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cerealele, orezul sau pastele fierte, precum și produsele de patiserie, cum ar fi pâinea sau prăjiturile, vor căpăta o textură mai aspră. Între timp, cerealele pot fi acoperite cu cristale de gheață, iar produsele de patiserie vor fi uscate și mai puțin voluminoase.
Deschiderea frecventă a congelatorului face ca temperatura din interior să fluctueze, iar mai multe cristale de gheață se formează atunci când alimentele încep să se dezghețe. Astfel, deschideți-l doar atunci când este necesar.
În cele din urmă, cel mai bun mod de a evita arsurile de congelator este să folosiți mai repede alimentele congelate. Cumpărați doar ceea ce vă așteptați să folosiți în următoarele 2-4 luni, iar atunci când împachetați alimentele pentru congelator, marcați-le cu data, astfel încât să puteți folosi mai întâi cele mai vechi produse.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.