Arsura de congelator: ce trebuie să știi despre carnea sau legumele înghețate. Cum te afectează când le mănânci

Monika Baciu |
Data publicării:
arsura de congelator - FOTO: Freepik@qwartm
arsura de congelator - FOTO: Freepik@qwartm

Arsura de congelator apare atunci când alimentele sunt ținute prea mult timp la rece. Cum recunoști arsura de congelator.

Arsura de congelator este rezultatul pierderii de umiditate. Se poate întâmpla cu orice aliment care a fost congelat pentru o perioadă lungă de timp.

Dacă alimentele din congelator par tari, încremenite, decolorate pe alocuri sau acoperite de cristale de gheață, probabil că sunt arse la congelator.

Iată ce ar trebui să știți despre arsurile de congelator, inclusiv dacă alimentele afectate pot fi consumate în siguranță și cum să vă protejați alimentele de acest fenomen.

Arsura de congelator, cauze

Toate alimentele conțin apă, care formează mii de cristale de gheață atunci când sunt înghețate. Aceste cristale migrează la suprafața alimentelor și, în cele din urmă, în cea mai rece parte a congelatorului dvs. printr-un proces numit sublimare.

Sublimarea este similară cu evaporarea, dar nu implică lichid. În schimb, o substanță se transformă direct dintr-un solid într-un gaz. Acesta este motivul pentru care cuburile de gheață devin mai mici dacă nu le folosești pentru o perioadă lungă de timp.

Această pierdere de molecule de apă provoacă deshidratare, făcând ca alimentele congelate să fie zbârcite, uscate și dure. În plus, pierderea de apă permite oxigenului să provoace modificări ale aromei și culorii, în special în cazul cărnii, păsărilor de curte și al peștelui care nu a fost ambalat bine.

Cu cât alimentele sunt păstrate mai mult timp în congelator, cu atât mai mare este șansa ca acestea să dezvolte arsuri de congelare și să aibă de suferit la nivel de calitate, potrivit Healthline.

Afectează calitatea, dar nu și siguranța

Alimentele arse în congelator pot avea un aspect neplăcut, o textură neplăcută și un gust neplăcut, dar pot fi consumate în siguranță. Dacă congelatorul este setat la-18°C, bacteriile și alți agenți patogeni dăunători nu se pot dezvolta, iar alimentele dvs. vor putea fi consumate în siguranță - atât timp cât au fost proaspete când le-ați pus în congelator și dacă le decongelați corect.

Dacă doriți să consumați alimente care au fost afectate de arsuri de congelare, puteți tăia zonele afectate și folosi restul. Cu toate acestea, calitatea sa generală nu va fi egală cu cea a omologului său nears de congelator sau proaspăt.

Identificarea arsurii de congelare

Orice aliment depozitat într-un congelator este supus arsurilor de congelare. Cu toate acestea, deoarece este cauzată de deshidratare, alimentele cu un conținut mai mare de apă, cum ar fi produsele, carnea, păsările de curte, peștele sau înghețata, tind să fie mai afectate decât alimentele cu un conținut scăzut de apă, cum ar fi nucile, semințele sau făina.

Carnea, păsările de curte și peștele pot dezvolta zone de culoare maro închis sau gri-albicioase cu aspect de piele. Când sunt gătite, textura poate fi uscată și dură.

Puteți recunoaște cu ușurință arsura de congelare pe fructe și legume, deoarece acestea devin uscate și încrețite. De asemenea, acestea ar putea fi acoperite de cristale de gheață din cauza conținutului ridicat de apă, iar dacă le gătiți, vor avea probabil o textură lemnoasă.

Alimentele bogate în amidon, cum ar fi cerealele, orezul sau pastele fierte, precum și produsele de patiserie, cum ar fi pâinea sau prăjiturile, vor căpăta o textură mai aspră. Între timp, cerealele pot fi acoperite cu cristale de gheață, iar produsele de patiserie vor fi uscate și mai puțin voluminoase.

Deschiderea frecventă a congelatorului face ca temperatura din interior să fluctueze, iar mai multe cristale de gheață se formează atunci când alimentele încep să se dezghețe. Astfel, deschideți-l doar atunci când este necesar.

În cele din urmă, cel mai bun mod de a evita arsurile de congelator este să folosiți mai repede alimentele congelate. Cumpărați doar ceea ce vă așteptați să folosiți în următoarele 2-4 luni, iar atunci când împachetați alimentele pentru congelator, marcați-le cu data, astfel încât să puteți folosi mai întâi cele mai vechi produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel