8 obiceiuri considerate inofensive care îți provoacă osteoporoză

Dana Lascu |
Data publicării:

Știți că aveți nevoie de calciu pentru a avea oasele tari, dar s-ar putea să nu vă dați seama de alți factori de stil de viață cresc riscul de osteoporoză. Sunt obiceiuri banale pe care le faceți în fiecare zi fără să vă dați seama:

Osteoporoza apare pe măsură ce pierdeți masa osoasă și calitatea oaselor și este o afecțiune care afectează mai mult femeile. Dar osteoporoza nu este inevitabilă, spun experții. Există obiceiuri pe care le puteți evita acum pentru a vă reduce riscul de apariție a osteoporozei. Iată obiceiurile așa-zis „inofensive” care duc la apariția afecțiunii:

1) Stați prea mult timp pe canapea sau pe scaun

Dacă aveți un stil de viață sedentar, este posibil să vă creșteți fără intenție șansele de osteoporoză. Osul este un țesut viu și răspunde la sarcini. Adică, spre exemplu atunci când puneți suficientă greutate pe oase cu activități precum mersul pe jos, ridicarea de greutăți sau jocul de tenis pentru a stimula celulele care construiesc oasele Pentru oasele din mâini și picioare, cu cât le folosiți mai mult, cu atât se vor adapta și întări mai mult. În schimb, dacă nu le folosiți, se poate pierde din masa osoasă, spun experții. 

2) Vă face prea mult friptura

O dietă Paleo sau alte planuri de alimentație axate pe proteine, cum ar fi Atkins, ar putea fi dăunătoare oaselor. Chiar dacă nu urmați acest tip de dietă, este posibil să consumați prea multă carne. Or, dietele bogate în proteine pot determina rinichii să elimine mai mult calciu. Deoarece calciul este unul dintre elementele de bază ale oaselor, această pierdere de calciu poate contribui la scăderea densității minerale osoase, ceea ce poate duce la osteoporoză.

3) Consumați prea multă sare

Un alt factor alimentar care ar putea contribui la pierderea osoasă este consumul de prea multă sare. Acesta crește tensiunea arterială, iar în  timp ce rinichii lucrează din greu pentru a elimina sodiul în plus, calciul este, de asemenea, eliminat din fluxul sanguin. Un studiu din Japonia prezentat la o reuniune a Societății endocrine a arătat că femeile aflate în postmenopauză, care au avut un aport ridicat de sodiu, au de patru ori mai multe șanse să aibă o fractură nespinală decât cele cu aport scăzut de sodiu. 

4) Evitați lumina soarelui 

Deși protecția solară este crucială pentru a reduce riscul de cancer de piele, totuși avem nevoie de vitamina D pentru a ajuta la procesarea calciului și depunerea lui în oase. Vitamina D este necesară pentru ca organismul să absoarbă și să utilizeze cu succes calciul, unul dintre elementele fundamentale ale oaselor, atrag atenția experții thehealthy.com. Conform Fundației Naționale pentru Osteoporoză, adulții sub 50 de ani au nevoie de 400-800 UI de vitamina D zilnic, iar adulții peste 50 de ani au nevoie de 800-1 000 UI zilnic. 

5) Beți prea multă cafea

Cafeaua pare să fie bună, dar cantitatea face diferența. Cercetătorii care au studiat mecanismul prin care cofeina ar putea contribui la pierderea osoasă cred că efectele apar cu adevărat doar în absența unor cantități semnificative de estrogen, deci ar putea fi mai mult o problemă la femeile aflate în post-menopauză. Pentru a avea parte doar de efectele benefice ale cafelei, e bine să nu consumați mai mult de una – două cești pe zi, și acelea dimineața, dar nu pe stomacul gol. 

6) Slăbiți prea mult

E bine să slăbești ca să ajungi la o greutate sănătoasă, dar a pierde brusc prea mult în greutate poate fi foarte rău pentru oasele tale. La fel ca în cazul exercițiilor fizice, oasele trebuie folosite în mod adecvat pentru a le stimula suficient pentru a răspunde la sarcină și pentru a genera o biomecanică mai „bună”. Or, dacă slăbești prea mult, lipsa de greutate devine o problemă. La adulți, un indicele de masă corporală mai mic de 19 este considerat un factor de risc pentru osteoporoză, atrag atenția experții. Conform unui studiu al Harvard School of Public Health, la persoanele cu indice de masă corporală (IMC) prea mic doar o creștere cu o unitate a IMC (aproximativ cinci până la opt kilograme) a scăzut riscul pierderii osoase cu 12%.

7) Consumați alcool

Prea mult alcool poate face mai dificilă absorbția calciului pentru tractul gastrointestinal, și afectează, de asemenea, pancreasul și ficatul, influențând atât calciul, cât și vitamina D. Alcoolul poate avea, de asemenea, un impact asupra diferiților hormoni din organism, or nivelurile de cortizol pot crește și acest lucru poate duce la o densitate minerală osoasă mai mică. Iar efectul negativ este mai accentuat la femei, la care consumul mai mare de alcool poate reduce nivelul de estrogen și acest lucru poate duce, de asemenea, la osteoporoză și la un risc crescut de fracturi. În plus, alcoolul este direct toxic pentru osteoblaste, celulele care devin celule osoase. 

8) Consumați băuturi acidulate și îndulcite

Unele cercetări au arătat că băuturile răcoritoare (în special cele tip cola) au fost legate de pierderea osoasă, dar motivele pentru care nu sunt clare. Cercetătorii de la Universitatea Tufts au descoperit că femeile care consumau în mod regulat trei până la patru astfel de băuturi pe zi aveau o densitate osoasă mai mică în șold (studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition). Soluția ar fi să înlocuiți aceste băuturi cu lapte, care este o sursă naturală de calciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel