8 semne ascunse că ai probleme cu rinichii

Urologie, nefrologie, rinichi
Urologie, nefrologie, rinichi

Rinichii, care se află în partea din spate a abdomenului, la nivelul ultimelor două coaste, de ambele părți ale coloanei vertebrale, se numără printre cele mai prețioase organe. Funcția principală a rinichiilor este de a elimina produșii catabolismului și excesul de apă din sânge. Rinichii filtrează circa 200 litri de sânge în fiecare zi și produc circa 2 litri de urină.  

Deci este necesar să fim atenți la aceste opte semne care ne-ar putea spune că avem probleme cu rinichii:

1. Umflături în unele părți ale corpului

Dacă rinichii tăi nu funcționează corect, aceștia nu vor reuși să elimine excesul de lichid din corp, rezultând umflarea unor părți ale corpului, cum ar fi mâinile, picioarele, picioarele, gleznele sau chiar fața. Dacă observi umflături într-una sau mai multe dintre aceste zone, s-ar putea datora insuficienței renale.

2. Modificări ale urinei și la urinare

- Dificultăți la urinat și senzație de presiune în timpul urinării;
- Nevoia frecventă de a urina, mai ales la miezul nopții;
- O  schimbare  a culorii, frecvenței sau cantității de urină;
- urină spumoasă.

3. Mâncărime

Când rinichii nu funcționează corect, nu pot elimina toate toxinele din sânge, ceea ce ar putea provoca erupții cutanate sau mâncărime severă . În plus, dacă suferi de insuficiență renală, vei observa că pielea va tinde să fie uscată.

4. Ești deseori obosit

Rinichii, atunci când sunt sănătoși, produc un hormon numit eritropoietină (EPO) responsabil pentru producerea celulelor roșii din sânge care transportă oxigenul în corp. Dacă rinichii au probleme, nivelul globulelor roșii scade, la fel și nivelul oxigenului. 

5. Adesea rămâi fără aer

Rinichii deteriorați pot provoca, de asemenea, dificultăți de respirație din cauza lipsei de oxigen și a acumulării de lichide în plămâni.

6. Simți uneori un gust metalic în gură și nu ai poftă de mâncare

Acest gust foarte neplăcut s-ar putea datora acumulării de toxine în sânge și, prin urmare, ar indica o problemă la rinichi, mai ales dacă observi o schimbare bruscă a preferințelor alimentare sau pierderea poftei de mâncare.

7. Ai dureri locale

O durere lombară poate fi un semn că ceva se întâmplă cu rinichii tăi. Infecțiile la rinichi și  pietrele la rinichi provoacă, de asemenea, dureri și spasme foarte severe.

8. Ai probleme de concentrare și uneori te simți amețit

Anemia este adesea legată de probleme cu rinichii, deoarece atunci când celulele roșii din sânge sunt scăzute, acestea nu transportă suficient oxigen în organe, inclusiv în creier, iar acest lucru ar putea duce la probleme de concentrare și memorie și la senzație de amețeală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel