9 semne că ai deficiență de fier. Când e cazul să mergi la doctor și care e cel mai simplu tratament

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
9 semne ca ai deficienta de fier Foto: Freepik @Kitinut
9 semne ca ai deficienta de fier Foto: Freepik @Kitinut

9 semne că ai deficiență de fier. Află de ce are organismul tău nevoie de fier și ce se întâmplă dacă nu tratezi deficiența la timp.

Nivelurile scăzute de fier, sau deficiența de fier, apar atunci când organismul tău nu are suficient fier. Acest lucru duce la o afecțiune numită anemie. Simptomele comune includ oboseală, fața palidă și dificultăți de respirație.

Organismul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge care le permite să transporte oxigenul prin vasele de sânge.

Din expertiza medicală au fost descoperite multiple simptome care indica o deficiență de fier în organism.

1. Oboseală neobișnuită

Senzația de oboseală este un semn obișnuit al anemiei prin deficit de fier. De asemenea, poate afecta persoanele care nu au suficient fier, chiar dacă nu au primit un diagnostic de deficiență.

Această oboseală apare deoarece organismul nu are fierul de care are nevoie pentru a produce o proteină numită hemoglobină, care ajută la transportul oxigenului în organism.

Fără suficientă hemoglobină, mai puțin oxigen ajunge la țesuturile și mușchii tăi, lăsându-i fără energie. De asemenea, inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a deplasa mai mult sânge bogat în oxigen în jurul corpului tău, ceea ce te poate obosi.

Deoarece oboseala este adesea considerată o parte a unei vieți moderne și ocupate, este dificil să diagnosticați o deficiență de fier doar pe baza acestui simptom.

Cu toate acestea, oboseala care apare cu paloare, dificultăți de respirație și alte simptome poate fi un semn de anemie.

Nu rata: Endorfinele, analgezicul natural al creierului și stimulentul stării de spirit. Cum le crești nivelul în mod natural

2. Piele palidă

Pielea care este mai palidă decât de obicei, precum și colorarea palidă a părții interioare a pleoapelor inferioare, pot indica, de asemenea, deficiența de fier.

Hemoglobina din globulele roșii dă culoarea roșie a sângelui, așa că nivelurile scăzute cauzate de deficitul de fier fac sângele mai puțin roșu. De aceea, pielea își poate pierde o parte din culoare sau din căldură la persoanele cu deficiență de fier.

Dacă tragi pleoapa inferioară în jos în timp ce vă uitați în oglindă, stratul interior ar trebui să fie de o culoare roșie vibrantă. Dacă este de un roz foarte palid sau galben, este posibil să aveți deficiență de fier.

La persoanele cu tonuri de piele mai închise, pleoapa poate fi singura zonă în care această afecțiune este vizibilă.

Cu toate acestea, paloarea poate apărea din mai multe motive. Doar un test de sânge poate confirma dacă o persoană are anemie.

3. Ți se taie respirația

Hemoglobina permite celulelor roșii din sânge să transporte oxigenul în jurul corpului tău.

Când nivelul hemoglobinei este scăzut în cazul deficienței de fier, nivelul de oxigen este, de asemenea, scăzut. Acest lucru înseamnă că mușchii dvs. nu vor primi suficient oxigen pentru a face activitățile zilnice, cum ar fi mersul pe jos.

Ca urmare, ritmul de respirație va crește pe măsură ce organismul tău încearcă să obțină mai mult oxigen, ceea ce duce la dificultăți de respirație.

Dacă te simți cu respirația tăiată atunci când faci activități zilnice pe care le consideri ușoare, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau exercițiile fizice de bază, este posibil să se datoreze deficienței de fier.

Vezi și: Endometrioza: ce este, cauze și tratament. Impactul asupra fertilității și riscului de cancer

4. Dureri de cap

Deficitul de fier poate apărea în timpul menstruației, iar durerile de cap pot apărea și în cazul ambelor.

Legătura dintre deficiența de fier și durerile de cap este neclară. Mai mulți factori pot contribui, inclusiv relația dintre funcția alterată a dopaminei și nivelul de estrogen.

Deși există mai multe cauze ale durerilor de cap, durerile de cap frecvente și recurente pot fi un semn de deficiență de fier.

5. Palpitații cardiace

Bătăile de inimă perceptibile, sau palpitațiile inimii, sunt un alt semn al anemiei prin carență de fier.

Hemoglobina este proteina din celulele roșii din sânge care ajută la transportul oxigenului în jurul corpului tău. În cazul deficienței de fier, nivelurile scăzute de hemoglobină înseamnă că inima trebuie să lucreze suplimentar pentru a transporta oxigenul.

Acest lucru poate duce la bătăi neregulate ale inimii sau la senzația că inima bate anormal de repede.

În consecință, deficiența de fier poate agrava afecțiunile care vă afectează inima, cum ar fi insuficiența cardiacă și boala coronariană.

6. Păr și piele uscată și deteriorată

Pielea și părul uscat sau deteriorat pot fi semne de deficiență de fier.

Deficitul de fier scade nivelul de hemoglobină din sânge, ceea ce poate reduce cantitatea de oxigen disponibilă pentru celulele care determină creșterea părului.

Pielea și părul care duc lipsă de oxigen pot deveni uscate și slabe iar deficiența de fier este, de asemenea, asociată cu căderea părului.

Părul cade adesea în timpul spălării și periajului de zi cu zi. Dar, căderea semnificativă a părului poate fi un semn de deficiență de fier.

7. Limbă umflată

Uneori, modificările din interiorul sau exteriorul gurii pot indica anemia feriprivă. Semnele includ o limbă umflată, inflamată, palidă sau ciudat de netedă.

Alte simptome posibile în jurul gurii includ:

- Gură uscată

- O senzație de arsură în gură

- Crăpături dureroase și roșii la colțurile gurii

- Afte bucale

8. Bătaia din picior involuntară

Poate exista o legătură între deficiența de fier și sindromul picioarelor neliniștite.

Această afecțiune presupune o nevoie puternică de a mișca picioarele în timp ce acestea sunt în repaus. De asemenea, poate provoca senzații neplăcute de târâre sau mâncărime la nivelul picioarelor și picioarelor.

De obicei, este mai rău noaptea și poate îngreuna somnul.

9. Unghii fragile

Unghiile în formă de lingură, numite și koilonichii, sunt un alt simptom al anemiei prin deficit de fier.

De obicei, primul semn este reprezentat de unghiile fragile care se ciobesc și se crapă ușor.

În stadiile ulterioare ale deficienței de fier, unghiile pot deveni în formă de lingură, ceea ce înseamnă că mijlocul unghiei se adâncește, iar marginile se ridică pentru a da un aspect rotunjit ca o lingură.

Acesta este un efect secundar rar și este de obicei reversibil cu un tratament pentru a crește nivelul de fier din organism, potrivit Healthline.

Câțiva alți indicatori semnalează faptul că nivelul tău de fier poate fi scăzut. Aceștia tind să fie mai puțin frecvenți și pot fi legați de multe alte afecțiuni decât deficiența de fier.

Alte semne de anemie prin deficit de fier includ:

- O poftă pentru alimente ciudate sau articole nealimentare. O persoană poate avea poftă de gheață, lut, pământ, cretă sau hârtie. Poate să apară în timpul sarcinii și poate fi un semn de deficiență de fier.

- Infecții mai frecvente. Fierul este necesar pentru un sistem imunitar sănătos, iar o lipsă de fier poate crește riscul de infecții.

- Pofta de mâncare slabă. Deficitul de fier este legat de apetitul scăzut din cauza modificărilor hormonului foamei, grelina.

- Sentimente de depresie. Poate exista o legătură între anemia feriprivă și depresia la adulți, inclusiv în timpul sarcinii.

- Mâini și picioare reci. Deficitul de fier înseamnă o livrare mai mică de oxigen către mâini și picioare. Unii oameni pot simți frigul mai ușor în general sau pot experimenta mâini și picioare reci.

Când să consulți un medic

Discută cu un medic dacă ai simptome de deficit de fier. Fără tratament, este posibil să dezvolți anemie prin deficit de fier.

Acest lucru poate crește riscul de complicații, cum ar fi:

- Probleme cardiace

- Depresie

- O probabilitate mai mare de infecții

- Probleme legate de sarcină

Persoanele care sunt însărcinate sau care au perioade menstruale abundente au cel mai mare risc și ar trebui să discute cu un medic despre efectuarea unui test pentru anemia feriprivă.

Dacă medicul tău confirmă că aveți deficiență de fier - de obicei printr-un test de sânge - acesta va elabora un plan de tratament care să răspundă cât mai bine nevoilor tale de sănătate.

Acesta poate recomanda creșterea aportului de fier prin intermediul dietei sau prin administrarea de suplimente. Cu toate acestea, dacă medicul suspectează că anemia provine din probleme gastrointestinale, acesta poate recomanda teste și proceduri suplimentare, inclusiv endoscopii superioare și inferioare.

Dacă suspectezi că ai anemie prin deficit de fier, discută cu un medic înainte de a  schimba dieta sau de a decide să iei suplimente.

Unele persoane nu prezintă niciun simptom în cazul anemiei prin deficit de fier. Cu toate acestea, în timp, este posibil să observi că interiorul ochilor este mai palid decât de obicei și te puteți simți obosit și cu respirația tăiată.

Consumul unei diete bogate în fier poate ajuta la creșterea nivelului din organsim. Alegerile nutriționale, afecțiunile de bază, sângerările și utilizarea anumitor medicamente sunt cauze comune ale nivelului scăzut de fier.

Simptomele anemiei prin deficit de fier pot depinde de gravitatea anemiei. În stadiile incipiente, este posibil să nu existe niciun simptom.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel