A fost realizat primul transplant traheal din lume: pacienta respiră normal prima dată după 6 ani

Angela Sabău |
Data publicării:
Transplantul traheal a fost o premiera mondiala Sursa foto: iflscience.com
Transplantul traheal a fost o premiera mondiala Sursa foto: iflscience.com

Chirurgii au efectuat primul transplant uman de trahee din lume. Intervenția a fost făcută la o femeie cu leziuni grave ale traheei, potrivit unui anunț de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Procedura care a durat 18 ore a avut loc în ianuarie 2021. Pacienta este în curs de recuperare, iar echipa a anunțat operațiunea drept „primul transplant de trahee de succes”, menționând că descoperirea ar putea fi promițătoare pentru persoanele cu o serie de afecțiuni precum malformații congenitale ale traheei sau arsuri, dar chiar și la pacienții care au suferit leziuni traheale în timp ce erau spitalizați pentru COVID-19.

Beneficiarul transplantului traheal a fost Sonia Sein, în vârstă de 56 de ani, asistentă socială din Bronx, care suferă de astm. În urma unui atac sever de astm ce a avut loc cu câțiva ani în urmă, ea a trebuit să fie supusă unei intubații repetate, prin care medicii introduc un tub prin gură în căile respiratorii, provocându-i daune grave traheei. Mai multe încercări chirurgicale nereușite de a-i reconstitui traheea au dus apoi la daune și mai mari. Acest lucru a făcut-o să respire printr-o gaură creată chirurgical în gât, cunoscută sub numele de traheostomie, care a pus-o la un risc extrem de mare de sufocare și deces.

Sein explică că a aflat acum câțiva ani că cercetătorii de la Muntele Sinai lucrează la un program de transplant traheal, dar medicii nu erau încă pregătiți să efectueze operația riscantă asupra unui om. Apoi, anul trecut, chirurgul-științific dr. Eric Genden - președinte de otorinolaringologie - chirurgie cap și gât pentru sistemul de sănătate al Muntelui Sinai și profesor de neurochirurgie și imunologie, la Școala de Medicină Icahn - a decis că este timpul să încerce operația.

Traheea este pur și simplu un tub cartilaginos care transportă aerul către și de la plămâni, dar operația nu este câtuși de puțin simplă. Unul dintre cele mai mari obstacole pentru procedură a fost să afle cum să ducă sânge la traheea donatorului în timpul și după operație. Pentru a depăși acest lucru, chirurgii au folosit o abordare nouă în care au legat vasele de sânge mari din esofagul și glanda tiroidă a primitorului de traheea donatorului, asigurând fluxul sanguin vital.

După relatările chirurgilor, tehnica a funcționat exact așa cum a fost planificat, iar traheea a fost transplantată cu succes la destinatar.

„Optsprezece ore mai târziu, a fost clar că am realizat ceea ce mulți au spus că nu se poate face. În cele din urmă, totul a decurs fără probleme, deoarece am reunit o echipă puternică cu o vastă expertiză chirurgicală în transplantul de organe și reconstrucția traheală, a fost o experiență uimitoare. Știind că această procedură și 30 de ani de cercetare vor salva nenumărate vieți, a fost de nedescris. De aceea facem ceea ce facem, pentru a face diferența ", a spus dr. Genden într-o declarație.

Respiră pe gură prima dată după 6 ani

Intervenția chirurgicală i-a permis lui Sein să i se elimine traheostomia, respirând din nou pe gură pentru prima dată în șase ani.

Între timp, Genden și echipa speră că munca lor va deschide calea către mai multe transplanturi traheale de la persoane cu defecte congenitale, boli netratabile ale căilor respiratorii, arsuri și tumori. Transplantul ar putea chiar oferi o promisiune pentru pacienții care au fost spitalizați pentru COVID-19 și au suferit leziuni traheale cauzate de intubație.

„Este deosebit de oportun, având în vedere numărul tot mai mare de pacienți cu probleme traheale extinse datorate intubației COVID-19. Datorită atât ventilației mecanice, cât și naturii bolii căilor respiratorii induse de COVID-19, boala căilor respiratorii traheale este în creștere precipitată, iar acum au un tratament ", adaugă dr. Genden, potrivit iflscience.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel