A treia doză de vaccin nu este necesară: imunitatea este durabilă

Adisa Codruț |
Data publicării:

Cercetătoarea care a coordonat dezvoltarea vaccinului produs de AstraZeneca susține că nu e necesară a treia doză de vaccin și că imunitatea este durabilă. 

A treia doză de vaccin nu este necesară, imunitatea este durabilă, susține cercetătoarea care a coordonat dezvoltarea vaccinului produs de AstraZeneca. Potrivit ei, imunitatea obţinută prin schema completă "este durabilă", a declarat Sarah Gilbert, cercetătoarea care a coordonat dezvoltarea vaccinului produs de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford, arată surse citate de Agerpres.

Această cercetătoare de la Universitatea Oxford a declarat pentru cotidianul The Daily Telegraph, într-un interviu publicat vineri, că imunitatea durează pentru majoritatea persoanelor care au primit două doze de vaccin, inclusiv împotriva variantei Delta, considerată mult mai contagioasă.

Potrivit cercetătoarei Sarah Gilbert, o doză suplimentară de vaccin poate fi totuşi recomandată vârstnicilor sau persoanelor cu imunitate scăzută, dar nu este necesară pentru toată lumea.

În schimb, ea a recomandat ca Marea Britanie să trimită ţărilor din lumea a treia cantităţi mari de vaccin, mai ales în statele în care procentul de populaţie vaccinată este încă foarte mic.

"Pe măsură ce virusul se răspândeşte în populaţie, el suferă mutaţii, se adaptează şi evoluează, asemeni variantei Delta. Aceste focare trebuie stopate cât mai repede. Trebuie să trimitem vaccinuri în ţările în care un procent mic de populaţie este vaccinată (...) Prima doză are cel mai mai mare impact", a precizat ea.

În prezent, Comisia Comună privind Vaccinarea şi Imunizarea (JCVI) dezbate dacă să recomande o doză de consolidare înainte de venirea iernii, iar o decizie în acest sens este aşteptată în următoarele zile.

Potrivit celor mai recente statistici oficiale, 80,4% dintre rezidenţii din Marea Britanie cu vârste de peste 16 ani au fost vaccinaţi cu schema completă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel