Acces la serviciile medicale, sub 50% în mediul rural, din 1989 încoace

Adisa Codruț |
Data publicării:
Cadru medical
Cadru medical

Accesul la serviciile medicale a scăzut la mai puțin de jumătate, în mediul rural. Situația este dramatică, potrivt dr. Adrian Streinu-Cercel.

Accesul la serviciile medicale în mediul rural au scăzut sub 50%, din 1989 încoace. Declarația aparține dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Balş" din Capitală, care a fost citat de agerpres.ro.

"Dacă e să se facă o comparaţie cu sistemul sanitar de dinainte de 1989, practic accesul la serviciile de sănătate în sectorul rural a scăzut sub 50%, ceea ce este dramatic. Şi vorbim aici de copii, vorbim de vaccinare, vorbim de multe alte lucruri care sunt probleme de asistenţă socială în mare parte", a declarat pentru AGERPRES medicul.

Prezent la conferinţa "Credinţă şi sănătate în satul românesc", Adrian Streinu-Cercel a apreciat drept firească abordarea problemelor din sănătate prin colaborarea cu Patriarhia Română.

"Este o abordare firească. Dacă la oraş lucrurile cât de cât sunt stabile, în rural, din păcate, lucrurile nu merg bine. Nu peste tot. Sunt zone în care lucrurile sunt aşezate şi sunt pe făgaşul lor, dar în majoritatea zonelor sunt mari probleme. Una dintre probleme este dată de lipsa de doctori. Ca atare, personalul medical nu mai este statornic în mediul rural şi atunci trebuie să găsim modalităţi prin care să creştem accesul persoanelor din zona rurală la serviciile de sănătate", a spus medicul.

El consideră că este necesară contribuția tuturor, pentru remedierea acestor deficienţe.
"Noi toţi. Cine are o idee şi şi-o poate pune în practică trebuie să vină şi să o expună. Nu poate o singură persoană să vadă absolut tot.

Da, vederea de ansamblu este la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei, pentru că sunt două ministere care trebuie să lucreze împreună. Inclusiv Biserica se implică. Pentru că la ţară cine este pole position? Este preotul, este primarul, secretarul primăriei şi profesorul sau învăţătorul. Ăştia sunt pilonii, pe ăştia trebuie să-i folosim", a mai spus Streinu-Cercel.

În cadru conferinței, medicul a vorbit despre "Urgenţele în bolile infecţioase", realizând o trecere în revistă a acelor afecţiuni care pot să pună viaţa în pericol imediat - meningita, bronhospasmul, pneumoniile atipice, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel