Accident vascular cerebral sau oboseală? Femeile și bărbații, simptome diferite

Dana Lascu |
Data publicării:
Cupluri
Cupluri

Un anume tip de oboseală poate fi simptom de accident vascular cerebral, mai ales la femei. Sunt persoane care nu își dau seama că au făcut un AVC. Iată simptomele, defalcate în funcție de sex:

Accidentul vascular cerebral este o cauză principală de deces și dizabilitate în întreaga lume, iar femeile, în SUA spre exemplu, reprezintă aproape 60% din toate decesele prin AVC.

În parte, spun specialiștii, femeile pot avea simptome suficient de subtile pentru a fi nebăgate în seamă sau ignorate mai ales în contextul unei vieți de zi cu zi în care jonglezi între viața profesională agitată și familie. Acest lucru poate duce la întârzieri în obținerea tratamentelor care salvează viețile celor afectați și care sunt sensibile la timp, adică trebuie acordate în primele 3-4 ore de la producerea AVC-ului, altfel nu mai au efect.

Bărbații și femeile care au un accident vascular cerebral se confruntă adesea cu un set similar de simptome care pot fi amintite folosind lista de mai jos: față căzută, slăbiciune a brațului, dificultăți de vorbire, moent în care e imposrtant să suni la ambulanță. Alte semne, însă, includ probleme de mobilitate a unuia sau ambilor ochi și dezechilibru sau probleme de coordonare.

Dar unele femei prezintă alte simptome mai subestimate pe care în general nici nu le spun operatorilor de la 112.

„Femeile au mai frecvent simptome atipice, vagi. S-ar putea să înceapă cu oboseală, confuzie sau poate slăbiciune generală, spre deosebire de slăbiciune pe o parte a corpului", a spus dr. Pooja Khatri, profesor de neurologie la Universitatea din Cincinnati, într-un interviu pentru pagina Asociației Americane a Inimii.

Iată care sunt simptomele, defalcate în funcție de sex

Khatri a recomandat să se ia act de orice schimbare bruscă sau funcție neobișnuită a corpului. Ea a spus că multe femei pot ignora ceva precum o durere de cap apărută brusc, neobișnuit de puternică, dacă sunt în general obișnuite cu dureri de cap. Sau, pot ignora dificultățile de mers, epuizarea, încețoșarea creierului sau o stare generală de rău și, în schimb, să dea vina pe stres sau pe suprasolicitate. Greața sau vărsăturile sunt adesea puse pe seama bolilor virale.

Este esențial să ne referim la „orice simptom sau pierdere bruscă a funcției pe care nu le poți explica. Ce trebuie să ne atragă atenția este că acesta a apărut brusc", a spus Khatri, directorul echipei de accident vascular cerebral al Universității din Cincinnati.

Studiile sugerează că femeile reușesc la fel de bine ca și bărbații, dacă nu chiar mai bine, să recunoască simptomele clasice ale accidentului vascular cerebral. Cu toate acestea, deoarece femeile au risc mai mare să își minimizeze simptomele decât bărbații, sunt, de asemenea, mai predispuse să ajungă la medic sau să se ducă la spital în loc să cheme ambulanța, a spus dr. Amytis Towfighi, directorul serviciilor neurologice pentru Departamentul de Sănătate Publică al Los Angeles.

Cu cât mai repede ești tratat, cu atât mai bine

„Cheia obținerii tratamentelor pe care le avem disponibile este ca ambulanțele să alerteze spitalele că vin cu un pacient cu un accident vascular cerebral, astfel încât întreaga echipă să fie activată și gata să dea tratamentul", a spus Towfighi, profesor asociat de neurologieși medicina preventivă la Universitatea din sudul Californiei, Școala de Medicină Keck.

„Pe când dacă intri doar în Urgență, s-ar putea să fii blocat în triaj, unde să aștepți să fii văzut. Și, deoarece, în special, femeile pot avea simptome neconvenționale, este posibil ca personalul să nu-și dea seama imediat că suferă de un accident vascular cerebral și poate că momentul în care primești tratamentul va fi întârziat".

Minutele contează în timpul unui accident vascular cerebral, care se întâmplă atunci când creierul este lipsit de oxigen după ce fluxul de sânge este „tăiat" brusc de un cheag sau de un vas rupt. Tratamentul este extrem de sensibil la timp, iar întârzierile pot crește riscul de deces sau de leziuni cerebrale permanente.

Citește și: AVC: urmări mai ușoare, dacă tratamentul ar începe cu 15 minute mai devreme

Când decid dacă să solicite ajutor, Khatri a spus că femeile - și bărbații - ar trebui să fie confortabili cu ideea „unei potențiale alarme false".

„Riscul ca acesta să fie un adevărat accident vascular cerebral pentru care nu ai reușit să fii tratat rapid nu trebuie ignorat", a spus ea.

„Timpul înseamnă creier și cu cât durează mai mult până primești un tratament definitiv, cu atât creierul (țesutul) va muri și cu atât mai afectat vei fi pe termen lung. De fapt, tratamentul rapid poate chiar inversa complet accident vascular cerebral. Merită să-ți asumi riscul de a greși"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel