Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
accidentul vascular cerebral - FOTO: Freepick
accidentul vascular cerebral - FOTO: Freepick

Accidentul vascular cerebral se produce atunci când o zonă din creier nu mai funcționează din cauza unei probleme cu arterele care alimentează creierul cu sânge și substanțe nutritive.

Accidentul vascular cerebral ar putea fi vindecat printr-un medicament care tratează creierul, notează Medical News Today. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important.

Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Vezi și: Înotul, două beneficii surprinzătoare. Eficient pentru tratarea unor boli

Studii pentru testarea medicamentului

Un nou studiu efectuat pe șoareci constată că administrarea unui medicament comun la scurt timp după un eveniment neurologic poate ajuta creierul să se reconecteze cu succes. Dr. Andrea Tedeschi, profesor asistent în cadrul Departamentului de Neuroștiințe de la Ohio State University Medical Center, a explicat pentru Medical News Today de ce conceptul de "plasticitate a creierului" este atât de important atunci când vine vorba de înțelegerea sănătății creierului.

”Plasticitatea creierului se referă la capacitatea înnăscută sau intrinsecă de a compensa lipsa zonelor funcționale prin, în principiu, refacerea zonelor de rezervă ale sistemului nervos. Și este ceva cu adevărat uimitor dacă vă gândiți la asta, deoarece ne permite să reparăm sistemul nervos în anumite condiții”, explică medicul.

Studiul a constatat că administrarea gabapentinei, un medicament anticonvulsiv, la scurt timp după un accident vascular cerebral ajută creierul să lucreze mai eficient în jurul zonelor afectate. Gababetina este un medicament folosit în crizele de epilepsie.

Vezi și: Cancerul care nu se vindecă. Daniel Coriu: O boală care nu are nevoie de tratament, nu o tratez

Accidentele vasculare cerebrale sunt de 2 tipuri

AVC ischemice – cauzate de blocarea unei artere care alimentează creierul cu oxigen și substanțe nutritive de către un cheag de sângeAVC hemoragice – cauzate de ruptura unui vas de sânge și acumularea sângelui în interiorul creierului (hemoragie cerebrală) sau la suprafața creierului (hemoragie subarahnoidiană).

Când întreruperea alimentării cu sânge a creierului este temporară (de obicei nu mai mult de o oră), se numește atac ischemic tranzitor (AIT). Acesta nu determină simptome pe termen lung dar este de asemenea o urgență medicală pentru că poate fi urmat de un AVC ischemic sever, potrivit Asociația ALIA (Asociația pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral).

Concret, o arteră care alimentează creierul se poate înfunda cu un cheag de sânge (AVC ischemic) sau se poate sparge iar sângele se va acumula în interiorul creierului (AVC hemoragic). În ambele situații, în doar câteva minute, celulele cerebrale încep să moară. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important. Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Vezi și: Demența, asociată cu deficitul de vitamina D. Aportul suplimentar ar putea scădea riscul de apariție al bolii

Cât de grav este un AVC

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Un procent semnificativ de pacienți care suferă un AVC decedează în primele 30 de zile după AVC iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, etc.).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel