Acetatul de vitamina E, posibilul vinovat în afecţiunile provocate de ţigările electronice cu vapori

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu recent publicat în The New England Journal Of Medicine încearcă să facă lumină în criza din ultima vreme, care are în prim plan ţigările electronice cu vapori. Deşi unii oameni de știință au sugerat apariţia unei noi forme de pneumonie lipoidă indusă de vapori, câţiva cercetători suspectează că vinovat de această afecţiune ar putea fi un produs chimic numit acetat de vitamina E.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, oficialii CDC au dezvăluit că în America există peste 450 de cazuri de boală pulmonară suspectată a fi asociată cu consumul de țigarete electronice. Se raportează că trei decese sunt legate de boala misterioasă, cu un al patrulea în curs de investigare, notează New Atlas.  

Examinând 53 de studii de caz, o nouă cercetare prezintă informații clinice asupra misterioasei boli. Din evaluarea documentelor medicale, imagisticii toracice, rezultatelor de laborator și informațiilor despre expunere, cercetările au relevat că 83% dintre pacienți erau bărbați cu o vârstă medie de 19 ani, se arată într-un studiu publicat în The New England Journal Of Medicine

Nu s-a găsit niciun dispozitiv de vapori sau produs e-lichid care să cuprindă toate cazurile studiate. Cu toate acestea, 84 la sută dintre pacienți au raportat că au folosit un fel de produs THC, iar evoluția simptomatică a bolii a fost relativ similară în toate cazurile. În ciuda bolii care prezintă simptomele unei afecțiuni asemănătoare, pneumonie infecțioasă, nu a fost găsit niciun agent infecțios. Daniel Fox, un specialist pulmonar de la WakeMed care lucrează la cercetare, sugerează că boala poate fi o formă nouă de pneumonie lipoidă.
„Toți pacienții noștri au fost evaluaţi, iar după evaluarea clinică am descoperit un anumit tip de pneumonie care nu era infecțioasă. Se numește pneumonie lipoidă. Practic, poate apărea când uleiuri sau substanțe care conțin lipide intră în plămâni", spune Fox.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Utah a publicat recent și rezultatele unor noi cercetări, care sugerează că boala poate fi o nouă formă de pneumonie lipoidă. Această cercetare a analizat șase cazuri din Utah și a constatat că toți pacienții afișau un tip unic de celule imune care se colectează în plămâni. Printr-o procedură de diagnostic numită lavaj bronhoalveolar, studiul a identificat macrofagele încărcate cu lipide în plămânii tuturor celor șase pacienți.


„Aceste celule sunt foarte distincte și nu le vedem des. Asta a făcut ca toată lumea să înceapă să se gândească cu atenție la motivul pentru care erau acolo. Cumva exfoliază reziduurile în plămâni, care au ajuns acolo prin vaping?", spune Scott Aberegg, autorul principal al noului studiu.

Aceste macrofage încărcate de lipide au fost acum identificate la 10 din 10 pacienți din Utah, dar cercetătorii observă că forma pneumoniei lipoide prezentă la pacienți nu este modul în care boala se prezintă de obicei. Această afecțiune indusă de vapori nu arată ca o pneumonie lipoidă clasică așa cum se vede în mod tradițional pe o radiografie toracică, determinând ca Albregg și echipa sa din Utah să ipoteze că ar putea fi o nouă formă a bolii.

"Trebuie să stabilim dacă aceste celule sunt specifice bolii sau dacă sunt observate și la pacienţii care nu sunt bolnavi și nu au simptome. Dacă sunt văzuți doar la pacienții care se îmbolnăvesc, poate începe să facă unele conexiuni între ceea ce vedem în macrofagele încărcate cu lipide și orice componente ale uleiurilor vaporoase pot provoca acest sindrom", spune Aberegg.

Acetatul de vitamina E, posibil vinovat

În ceea ce privește exact ceea ce ar putea declanșa această boală, oficialii Departamentului de Sănătate din New York spun că rezultatele laboratorului lor indică un compus numit acetat de vitamina E. Rezultatele lichidelor suspecte de tip eșantion dezvăluie niveluri ridicate ale acelui compus ar putea fi identificate într-un număr de produse testate.

Pe de altă parte, Dana Meaney-Delman, manager CDC, afirmă că boala este cauzată cel mai probabil de expunerea acută la un produs chimic în lichide vaporoase ilicite. Meaney-Delman subliniază că până în prezent nu s-a găsit niciun compus, chiar acetat de vitamina E, care să lege toate cazurile suspectate.
„Suntem conștienți de faptul că unele laboratoare au identificat acetat de vitamina E în probele de produse și am conectat acele laboratoare cu laboratoarele de criminalistică FDA pentru a compara rezultatele. În acest moment, niciun dispozitiv, produs sau substanță nu a fost legat de toate cazurile. Este necesară o investigație continuă pentru a înțelege mai bine dacă există o legătură între un produs sau o substanță specifică și aceste boli", spune Meaney-Delman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel