ADEM: Proiect privind îmbunătățirea accesului și diminuarea discontinuităților la medicamente prin import paralel

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente
Medicamente

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a demarat un proiect-pilot prin care dorerește să îmbunătățească accesul pacienților la medicamente prin import paralel, respectiv o linie rapidă pentru semnalizarea deficitului unor medicamente.

Începând cu data de 13 septembrie 2019, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a demarat un proiect-pilot, cu desfășurare pe o perioadă de 6 luni – 1 an, cu scopul îmbunătățirii accesului și diminuării discontinuităților la medicamente, prin import paralel, având în vedere problema acutizată a penuriei unor medicamente, anunțată pentru următoarea perioadă de către autoritățile competente.

"Barierele în calea comerțului liber în UE pot fi măsuri directe care vizează importurile, permițând tratamentul preferențial al mărfurilor interne față de cele din import iar alteori, mult mai frecvent, acestea pot reprezenta un efect secundar neașteptat al deciziilor de politică generală și de politică a medicamentului de la nivelul fiecărui stat membru. Importul paralel, deși acceptat și de către autoritățile competente din România ca o alternativă de aprovizionare a pieței, nu este utilizat de către stat pentru a diminua situațiile de penurie a medicamentelor, singura alternativă adoptată fiind cea a autorizațiilor de nevoi speciale", se arată într-un comunicat de presă ADEM.

Potrivit reprezentanților ADEM, în ultimii ani, la nivel european, au fost lansate numeroase semnale de alarmă referitoare la accesul limitat al pacienților la unele tratatmente esențiale, cauzele fiind asociate în principal cu existența unor deficite din ce în ce mai mari de medicamente, generice sau inovative, cauzele fundamentale ale acestor lipsuri fiind variate dar și cu absența unor servicii medicale adecvate.

"În România, multe dintre cauzele lipsei de acces a pacienților la tratamente, în special în domenii importante precum oncologia, transplantul, bolile cardiovasculare dar și în alte arii terapeutice de importanță vitală sunt independente de disponibilitatea medicamentelor, respectiv: lipsa evidențelor privind numărul real de pacienți afectați de aceste boli (registre de pacienți), scăderea progresivă a personalului medical specializat, protocoale terapeutice neaprobate, numărul încă modest al aparatelor de radioterapie și accesul limitat și întârziat la aparatele disponibile , număr limitat de programe de screening etc. Un element îngrijorător însă pentru pacienți dar și pentru farmaciști și medici este procesul continuu de renunțare, al deținătorilor de autorizații de punere pe piață, la comercializarea unor medicamente în România, proces raportat de către instituțiile de specialitate. Perioadele de discontinuitate temporară variază între 2 luni și 3 ani, fără a exista informații referitoare la asigurarea unor stocuri suficiente pe aceste perioade", se arată într-un comunicat de presă al Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente.

Mai mult, aceștia spun că unele dintre medicamentele semnalizate cu importuri problematice au alternative terapeutice comercializate în România, caz în care pacienții sunt sfătuiți să consulte medicul.

"Mulți pacienți români însă, sunt nevoiți să apeleze, de multe ori, la soluții neconvenționale și mai puțin sigure de a-și procura medicamentele recomandate de medici, de ex.: sunt organizate excursii speciale pentru a cumpăra medicamentul care lipsește sau procurarea se face prin cunoștinte care locuiesc în străinătate, transportul fiind făcut în condiții de cele mai multe ori precare, care pun în pericol siguranța și eficacitatea medicamentelor. Multe dintre aceste medicamente nu mai sunt autorizate sau comercializate în România, din motivele mai sus enumerate sau sunt autorizate în Romania și la nivel european dar nu sunt puse pe piața noastră, tot din motive primordial comerciale", spun acestia. 

 

Linie rapidă pentru semnalizarea deficitului unor medicamente

 ONG-ul Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) a inițiat în 13.09.2019, un proiect pilot, respectiv o linie rapidă pentru semnalizarea deficitului unor medicamente, cu regim de funcționare 24/7, postat pe website-ul asociației, https://adem-romania.ro.

"Pentru ușurință și rapiditate, am creat un formular de comandă – https://adem-romania.ro/#formular - care necesită doar menționarea zonei rezidențiale, a unui număr de telefon pentru feedback și medicamentul căutat, astfel încât companiile membre ADEM să poată identifica situațiile în care ar putea fi demarate procedurile de import paralel sau în care, pot fi informate instituțiile abilitate să rezolve aceste situații (ANMDMR, MS). Intenția noastră este de a crește accesul la anumite medicamente temporar indisponibile în România, și de a veni astfel în sprijinul nu numai al pacienților dar și al asociațiilor de pacienți, fundațiilor și medicilor. În intervalul 13 septembrie 2019 până în prezent am primit solicitări ale pacienților de medicamente din diferite arii terapeutice și investigăm posibilitatea de aprovizionare prin import paralel.

Am identificat însă cauzele lipsurilor acestor medicamente, printre care: unele nu erau incluse în Nomenclatorul de medicamente, pentru unele există stocuri la nivel național dar nu și la nivelul unor județe/regiuni (conform Sistemului Electronic de Raportare http://www.ms.ro/monitorizare-stocuri/ ) iar pentru majoritatea există notificări de retragere temporară sau permanentă, din motive de fabricație sau comerciale. Prin urmare, piața este insuficient aprovizionată cu anumite medicamente, motiv pentru care, pacienții pot percepe un acces diminuat. Implicit, exportul paralel nu are obiect, respectiv, în lipsa acestor medicamente din cauze comerciale sau de fabricație, este un non-sens să interzici exportul paralel al unor medicamente al căror stocuri sunt minime sau zero. Dacă importurile directe nu pot fi încurajate în România, prin măsuri economice, soluția este încurajarea importurilor paralele, nu interzicerea exportului paralel." a declarat președintele ADEM, Coralia Kreyer.

Torodată, reprezentanții asociației spun că în calitate de organizație non-guvernamentală și non-profit, ADEM continuă demersurile pentru reglementarea livrărilor intracomunitare rapide și decontarea acestora de către stat, în caz de penurie temporară din motive de fabricație sau comerciale, care împiedică producătorii să facă livrări continue și în cantități suficiente de medicamente. pentru pacienții români.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel