Adevărul despre vitamina D. Mulți nu ȘTIU asta. Care e ROLUL ei în lupta anti-COVID-19. Dr. Mihai Craiu, mesaj pentru părinți

Adevărul despre vitamina D
Adevărul despre vitamina D

Vitamina D este esențială în lupta anti-COVID-19. Medicul pediatru Mihai Craiu dezvăluie ce înseamnă deficitul vitaminei D în contextul pandemiei. 

O sursă importantă de vitamina D este uleiul de ficat de cod.

''Uleiul de ficat de cod conţine, pe lângă acizii Omega 3 şi vitamina D. Deficitul de vitamina D corectat prin această intervenţie poate să agraveze evoluţia infecţiei cu noul coronavirus. Ştim de multă vreme, dinainte de pandemie, că vitamina D are roluluri imunomodulatori.

Există receptări pentru vitamina D pe o mulţime de celule imune. Ştim, de asemenea, că sugarii mici care au rahitism, deci carenţă gravă de vitamina D fac infecţii pulmonare prelungite, se şi numeşte plămân rahitic şi pe vremea comunismului era chiar sursă de mortalitate.", a declarat medicul pediatru Mihai Craiu la Antena 3. 

Lipsa vitaminei D e rea

 

"Mai există un alt studiu publicat în India, în care medicii s-au uitat la o cohortă de persoane relativ tinere, pentru că media de vârstă în India este aşa cum este şi de oameni care chiar stau la soare multă vreme, deci ar face vitamina D, şi s-au uitat la pacienţi spitalizaţi care au nivele normale de vitamina D, le-au măsurat la internare, versus cei care au deficit.

Din cei care au forme bune de vitamina D circulantă în sânge, forma activată, pentru că trebuie spus că numai vitamina D, ea singură, nu face chiar tot ceea ce poate să facă vitamina D, a fost la nivele normale la acei pacienţi care au făcut rareori complicaţii şi spitalizare rară în Terapie Intensivă şi, rar, mortalitate.

Avem nişte dovezi circumstanţiale că lipsa vitaminei D e rea. Cert este că o să avem un răspuns ştiinţific. Universitatea din Oslo a demarat un studiu absolut impresionant, pe 70.000 de norvegieni voluntari sănătoşi care primesc în mod randmomizat placebo controlat, adică unii primesc ulei de floarea soarelui şi unii ulei de ficat de cod. În aprilie 2021 va exista un raport care să spună pe durata sezonului de iarnă, cumulat, câte cazuri au apărut la cei care au primit, versus cei care nu au primit. Este rezonabil să ne aşteptăm într-o populaţie cu expunere redusă la soare, că în zona scandinavă e puţin soare, să funcţioneze această chestie.

(...) Cert este că, toate studiile spun, carența de vitamina D favorizează o evoluție proastă a infecției cu noul coronavirus, de aceea, mai ales copiii ai acelor părinți care au fost testați la nivele modeste de vitamina D, gândiți-vă să corectați acum câtă vreme există o transmitere comunitară importantă cu orice tip de vitamina D considerați oportun. Dacă doriți un produs natural poate să intre în discuție uleiul de ficat de cod.", a spus dr. Craiu.

Carența de vitamina D poate să fie moștenită

 

"Carența de vitamina D poate să fie moștenită, pentru că în primul rând moștenim modul de alimentație, dieta și obiceiurile familiei și, al doilea, viteza cu care activăm vitamina D, pentru că am spus că în sânge circulă o formă activată, atât în rinichi, cât și în ficat. Persoanele care au probleme hepatice cronice, fie că sunt obeze sau că au alte comorbidități, sau persoanele cu boli renale importante vor avea niște nivele de vitamina D activă mai proaste, ori bună parte din bolile renale cronice și hepatice cronice pot fi moștenite.'', a spus medicul Mihai Craiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel