ADHD afectează și adulții, nu doar copiii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Plimbare în aer liber
Plimbare în aer liber

ADHD, tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate, nu e o afecțiune întâlnită doar la copii - 30% până la 70% dintre copiii cu ADHD continuă să aibă simptome și când cresc și ajungi adulți. În plus, adulții care nu au fost diagnosticați în copilărie pot dezvolta simptome mai evidente, ajung să aibă probleme la locul de muncă sau în relații. Mulți adulți nu-și dau seama că au ADHD, neînțelegând de ce nu reușesc să-și atingă obiectivele.

ADHD la adulți urmează un model ușor diferit față de cel de la copii. Adulții, spre exemplu, pot să fie mereu în întârziere – cronic chiar – atunci când trebuie să ajungă la muncă sau la varii evenimente importante. Adulții pot chiar să realizeze că întârzierea lor le subminează scopurile, dar pur și simplu nu pot fi „la timp" nicăieri.

Simptom: conduc riscant

Unul dintre semnele distinctive ale ADHD este dificultatea de a menține atenția concentrată pe sarcina care trebuie îndeplinită. Ceea ce provoacă probleme pentru adolescenți și adulți când se află în spatele volanului unui vehicul. Studiile arată că persoanele cu ADHD au mai multe șanse de a accelera, de a avea accidente și de a-și pierde permisele de conducere.

Simptom: ușor de distras

Adulții cu ADHD pot întâmpina dificultăți în stabilirea priorităților, demararea și finalizarea sarcinilor. Ei tind să fie dezorganizați, agitați și ușor de distras. Unii oameni cu ADHD au probleme cu concentrarea în timp ce citesc. Incapacitatea de a rămâne concentrat și de a urmări sarcinile poate submina cariera, ambițiile și relațiile.

Simptome: izbucniri necontrolate

Adulții cu ADHD pot avea probleme cu autocontrolul. Acest lucru poate duce la:

- Dificultate în controlul furiei;

- Comportamente impulsive,

- Faptul că „îți scapă" gândurile rele sau insultătoare.

Simptome: hyperfocus pe o singură direcție

Unii adulți cu ADHD se pot concentra în mod intenționat asupra lucrurilor care le sunt pe plac sau pe care le găsesc interesante. Dar se chinuie să dea atenție lucrurilor care-i plictisesc. Problema este că multe sarcini de zi cu zi, care sunt necesare succesului, sunt plictisitoare, iar a sta poate să varieze de la a face o listă de produse alimentare la depozitarea documentelor la locul de muncă. Persoanele cu ADHD tind să înlăture sarcini plictisitoare în favoarea unor activități mai plăcute.

Multitasking sau ADHD?

Poate să pară că toată lumea are ADHD, deoarece răspundem zilnic, rapid, la mesajele, e-mailurile și apelurile, mai ales dacă avem un mediu de lucru foarte activ. În timp ce toate acestea pot distrage atenția, majoritatea oamenilor reușesc să se concentreze asupra responsabilităților importante. La persoanele cu ADHD, distragerile interferează cu îndeplinirea sarcinilor vitale acasă și la locul de muncă.

ADHD sau altceva?

Dacă sunteți adesea agitat și aveți probleme de concentrare, nu treceți la concluzia imediat că aveți ADHD, subliniază specialiștii de la WebMd.com. Aceste simptome sunt, de asemenea, comune și altor condiții. Concentrarea slabă este un semn clasic al depresiei. Anxietatea sau neliniștea ar putea indica o tulburare tiroidiană sau o tulburare de anxietate. Medicul curant poate investiga dacă aceste condiții ar putea provoca simptomele dvs. în loc de - sau în plus față de - ADHD.

Cauzele tulburării

La persoanele cu ADHD, substanțele chimice ale creierului numite neurotransmițători sunt mai puțin active în zonele care controlează atenția. Cercetătorii nu știu exact ce cauzează acest dezechilibru chimic, dar cred că genele pot juca un rol, deoarece ADHD, adesea, este „moștenire de familie". De asemenea, atudiile au legat ADHD de expunerea prenatală la țigări și alcool.

Diagnosticarea la adulți

Mulți adulți nu află că au ADHD până când primesc ajutor pentru o altă problemă, cum ar fi anxietatea sau depresia. Discutarea obiceiurilor proaste, a problemelor la locul de muncă sau a conflictelor de cuplu arată deseori că ADHD este de vină. Pentru a confirma diagnosticul, tulburarea trebuie să fi fost prezentă în copilărie, chiar dacă nu a fost niciodată diagnosticată. Istoricul medical sau discuțiile cu rudele pot documenta problemele în copilărie, relevând probleme cum ar fi concentrarea slabă și hiperactivitatea.

Testarea

În timpul unei evaluări pentru ADHD, unii profesioniști din domeniul sănătății mintale utilizează teste neuropsihologice. Acestea pot include teste temporizate, pe calculator, care măsoară abilitățile de atenție și de rezolvare a problemelor într-un timp dat. Testarea neuropsihologică nu este necesară pentru a pune diagnostic, dar poate pune în lumină modul în care ADHD afectează viața de zi cu zi a unei persoane. De asemenea, se pot descoperi condiții coexistente, cum ar fi dizabilitățile de învățare.

Complicațiile la adulți

Combaterea simptomelor ADHD la adulți poate fi frustrantă în sine. În același timp, mulți adulți cu ADHD se luptă cu depresia, anxietatea sau tulburarea obsesiv-compulsivă. De asemenea, este mai probabil ca ei să fumeze sau să facă abuz de droguri. Persoanele cu ADHD pot limita aceste probleme prin căutarea unui tratament adecvat.

Tratamentul cel mai bun pentru pacient îl stabilește medicul!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel