ADHD, diagnosticare greșită în cazul celor mai mici copii

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
ADHD  FOTO: pexels.com
ADHD FOTO: pexels.com

Copilul tău este cel mai mic din clasă? Șansele de a fi diagnosticat eronat cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) sunt mult mai mari. Noi cercetări sugerează că acești copii, care au vârsta mai mică decât colegii lor de clasă, au cu aproximativ 30% mai multe șanse de a primi un diagnostic de ADHD.

Deci, dacă copilul tău s-a născut în luna august și limita de vârstă pentru admiterea la școală este să fi împlinit vârsta până la 1 septembrie, juniorul tău va fi unul dintre cei mai mici din clasă. În special în clasele timpurii, aceste diferențe de vârstă pot face să existe comportamente deosebite, au spus cercetatorii.

,,Medicii ar trebui să țină seama de vârsta unui copil în raport cu comportamentul său, care este normal pentru o anumită vârstă, dar poate părea anormal în comparație cu copiii de vârste mai mari", a explicat autorul studiului, Timothy Layton, profesor la Universitatea de Medicină Harvard.

În opinia acestuia, există riscul supradiagnosticării și supratratamentului tulburării. De altfel, autorul studiului a menționat că cei născuți în luna august (în condițiile în care septembrie era vârsta limită pentru admiterea la școală) au fost, de asemenea, mult mai probabil să li se administreze medicamente pentru simptomele ADHD.

Cum i-a afectat pe copii data nașterii

Pentru a vedea cum data nașterii copilului ar putea afecta riscul de a fi diagnosticat cu ADHD, cercetătorii au analizat datele dintr-o bază de date de asigurări cu informații despre mai mult de 400.000 de tineri din 50 de state. Copiii s-au născut între 2007 și 2009 și au fost urmăriți până în 2015.

În statele care au avut data de înscriere de 1 septembrie pentru începerea grădiniței, cercetătorii au descoperit că 85 din 10 000 de tineri născuți în august au fost diagnosticați cu ADHD. Pentru cei născuți în septembrie, rata ADHD a fost de 64 la 10.000 de copii.
Când cercetatorii au analizat tratamentul pentru ADHD, au descoperit ca 53 din 10.000 de copii născuți în luna august au primit medicație pentru ADHD, în comparație cu 40 din 10.000 de copii născuți în septembrie.

,,Acest studiu, frumos conceput, a confirmat ceea ce au demonstrat și alți cercetători că cei mici copii dintr-o grupă sunt mai expuși să fie diagnosticați cu ADHD", a declarat dr. Andrew Adesman, șeful Centrului Medical pentru Copii Cohen, din New Hyde Park.

Rata ADHD a crescut brusc în rândul tinerilor din America

ADHD este o tulburare frecventă la copii, dar care nu întotdeauna rămâne și la maturitate, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din S.U.A. Copiii cu ADHD pot avea probleme cu controlul comportamentului lor, pot acționa impulsiv și pot fi prea activi, după cum informează Medicine.net.com.

În ultimele două decenii, rata ADHD a crescut de la 6% la 10%, potrivit unui studiu recent realizat de Universitatea din Iowa. La copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, rata diagnosticului cu ADHD a crescut cu 50% între 2007 și 2012, potrivit informațiilor de bază din studiu. În 2016, mai mult de 5% dintre copiii din SUA au fost tratați cu medicamente pentru ADHD.

Nu există un singur test care să poată diagnostica ADHD. În schimb, medicii trebuie să facă un examen medical și împreună cu informații de la părinți, profesori și, uneori, chiar de la copil să excludă alte tulburări care pot provoca simptome similare cu ADHD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel